onsdag 1 februari 2012

Katedralen på höjden...

Jag looovar, snart ska jag sluta terrorisera er med bilder från Prag, men vart man än vänder sig i den vackra staden så möts man av fantastiska bilder och då är det svårt att inte dela med sig av det till er. ;)

Efter att ha sett den magiska tv serien "Svärdet och Spiran" efter julledigheten blev jag smått besatt av katedraler. Vilket jobb att bygga dessa mästerverk! 


På nätet hittade jag den här informationen om den:

Saint Vitus Katedralen
Den mest dominerande byggnaden på slottsområdet och förmodligen i hela Prag är Saint Vitus Katedralen. Det tog cirka 600 år innan byggnationen blev klar även om byggandet visserligen stod helt stilla under några hundra år. På 1300-talet påbörjades bygget av katedralen i samband med att Prag blev ett ärkebiskopsstift. Flera olika arkitekter var inblandade i bygget från 1300-talet fram till första halvan av 1400 talet då Hussitskriget utbröt och byggnationen stannade av. Katedralen drabbades av en stor brand på 1500-talet och skadorna blev ganska omfattande. Runt 1850-talet påbörjades så bygget igen och 1929 stod katedralen helt klar. Stora delar av katedralen är alltså gjorda relativt nyligt, men arkitekterna har behållit den ursprungliga gotiska stilen.
Många nationella helgon och andra berömda tjecker ligger begravda i kyrkan. Här förvaras även de bohemiska kungajuvelerna

Tja, allt är inte som det verkar med andra ord... Blev lite besviken när jag upptäckte att byggnaden inte är fullt så gammal som den verkar. Men ändå! Vilket mästerverk!

Utsikt från borgområdet där katedralen står. 


Den sista bilden är tagen från lilla Eiffeltornet där vi klättrade upp precis innan stängning en kväll. Jag tror faktiskt att utsikten var som bäst på natten... Vilken syn!


Sådär, nu ska jag försöka hålla mig i skinnet och inte tvinga på er fler bilder från denna vackra stad. Jag har ett rätt gediget arkiv att ösa ur så bli inte förvånade om det kommer fler när ni minst anar det dock. ;)

Anna


7 kommentarer:

 1. Det gör absolut inget att du "terroriserar" oss med bilder ifrån Prag. jag var där sommaren 1978, när jag var tio år och har längtat tillbaka sedan dess, så det är kul att se att det är lika fint än. För tvärt emot många öststater, så tog Tjeckoslovakien verkligen hand om sina gamla fina byggnader.
  kram Monzan

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig resa! Nu vill jag också åka dit! :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Jag tittar gärna på fler bilder:). Tycker det verkar vara en fantastisk stad!
  Katedralen ser mystisk ut. Jättevackra bilder.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Jättefina bilder, jag blir riktigt sugen på att åka dit ju! :o) Vi har varit i Paris ett par gånger och jag blev frälst i den stan. Där finns det ju också HUR mycket som helt att titta på! Vi måste dit åtminstone EN gång till för vi har fortfarande inte varit uppe i Eiffeltornet. ;o)

  Kramar

  SvaraRadera
 5. Bara roligt att du delar med dej av så vackra bilder..

  Har du varit i Barcelona? Mm, där finns oxå byggnader.. Härligt att drömma sej tillbaks i tiden..

  Kram Marie

  SvaraRadera
 6. Jag ser gärna på dessa vackra foton från Prag. Påminner mej hur imponerad jag var av den kyrkan...
  Jag ä ingen storstadsmänniska men Prag hör nog till en favorit !
  Kraam
  Sanne

  SvaraRadera
 7. Jätte kul att få se dina bilder. Kanske får bli en Prag resa någon gång i framtiden.
  Kram Marita i Björkhagen

  SvaraRadera