måndag 28 juni 2010

Inspiration från förr...

Till midsommar besökte vi som vanligt Vallby Friluftsmuseum. Om man åker dit när de öppnar slipper man trängas med allt för mycket folk och kan i lugn och ro titta på alla sevärdheter. Jag har alltid älskat gamla miljöer och här kan man se allt från 1600-talet och frammåt. Det är kul att se hur vanligt folk hade det och inte bara få adelns och kungars livshistoria presenterad för sig.

I den gamla handelsboden kan man köpa karameller i strut på gammalt vis. Alla som arbetar i husen och bodarna har tidsenliga kläder på sig. Rätt underbart eller hur!En gammal lärarinnebostad. Tänk att de saker de använde till vardags då är hett eftertraktade samlingsföremål idag.Jag skulle inte tacka nej till den vackra lampan som hänger över köksbordet till exempel ;0)Eller den heeelt fantastiska vågen!Såhär såg barnens dockor ut... En kittlande tanke att barn i alla tider har lekt med dockor. Bilar kan inte ha varit lika vanliga ;0), så man kan undra vad pojkarna lekte med...Fantastiska gamla rosor som doftar ljuvilgt! Jag har en ros som heter Dutchess de montebello som är en gammal doftande ros. Snart slår den ut sina vackra blommor och det är fest varje sommar! Jippiiii!Lite trädgårdsinspiration...Även djur av gamla lantraser finns här. linderösvin, gotlandskaniner, fjällkor, får, getter, höns, gäss och kanske framför allt en ardenner och en nordsvensk.Hästarna är fantasktiska! De står snällt vid staketet och låter sig klappas läääänge. Lilla Bo har fått en passion för hästar efter att ha besökt Vallby. Bådar gott för framtiden tycker jag! Kanske, kanske kan vi skaffa häst när barnen är större...Kram

Anna

11 kommentarer:

 1. Ser mycket mysigt ut. Här har du en till som älskar att vandra runt i museer och hembygd stugor mm. Gillar att både höra och se om hur de hade det förr.. Jag har en liknande våg i min web-shop, under övrigt :). Ha en fin måndag!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig utflykt ni gjort! Och visst är det härligt med alla rosor som slår ut nu. Idag var det 'Constance Spry' som slog ut här hos oss:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Åhhh vilken härlig miljö ni tillbringade eran midsommarafton i!
  Så underbara bilder!
  önskar dej en fin ny vecka!
  Kram Kathrine

  SvaraRadera
 4. Skönt att se något annorlunda ibland, och tänka på sin historia.

  Ha en fin början på veckan! H.

  SvaraRadera
 5. Vilket mysigt ställe!
  Vi firade midsommar vid vår hembygdsgård och för första gången var jag inne i den. Massor med gamla grejer, man känner historiens vingslag...ingen kamera med dock!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig utflykt o så lämpligt på midsommar. Tror att fler skulle behöva besöka sin "historia" för att få respekt för nutiden.
  Kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 7. Vallby friluftsmuseum.Det har jag aldrig besökt, verkar vara ett härligt "stros"-ställe..
  Ett sånt underbart träinrede i den gamla affären..!!!Tänk att ha ett sånt i butiken här hemma,det vore mumma!
  Ha en bra vecka,
  kram Kerstin

  SvaraRadera
 8. Härlig utflykt ni hade ,en av bilderna kändes som hemma hos mig på ön.Hälsn Nette

  SvaraRadera
 9. Vilket roligt inlägg, så kul att få se därifrån. Tänk den köpmannadisken....
  Här har jag två som tjatar om att skaffa häst...är ju sugen jag med. Har haft häst i 18 år så det går ju aldrig ur.
  Ha så bra!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 10. Pojkar lekte nog med hästar, täljde själva eller med pappas hjälp ;0)

  Sådan lampa har jag fyndat nyligen - sååååå glad ;0)

  kramar/Olg@

  SvaraRadera
 11. Åh vilken mysig dag ni verkar ha haft:) Så mycket fint där finns i denna gamla boden!
  Ha en skön kväll!
  Kram Susanne

  SvaraRadera