tisdag 31 januari 2012

Ska det vara så svårt?!

Så här års brukar jag ta sticklingar från mina pelargoner och myrten. Det finns en rad olika skolor om hur man ska gå tillväga när man tar sticklingar men jag brukar bara sätta ner dem i ett glas med vatten och vänta på att rötterna ska börja visa sig. För mig är det enklare att komma ihåg att fylla på vattnet då, och som alla vet så får inte sticklingar torka ut. Förra året tog jag för första gången sticklingar från myrten och det gick över förväntan. Problemet var inte att få dem att rota sig utan att komma ihåg att vattna dem under vintern. Tyvärr strök alla utom en med... :(


Jag fattar inte att det ska vara så svårt att komma ihåg att vattna blommor inomhus för mig. Ute grönskar det mesta, men inomhus klarar jag knappt av pelargoner! Jag skäms! ;)


Nå väl, nästa vinter, då ska jag komma ihåg att vattna alla mina blommor så de inte dör!

Anna

13 kommentarer:

 1. Ha, ha känner väl igen det där med vattning inomhus. Jag är också helkass på det.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Myrten har jag aldrig testat att ta sticklingar av men Pelargoner brukar inte vara några problem....om man inte glömmer att ta in dem innan vintern slår till förstås som jag gjorde för ett par år sedan.
  Dom gillar Inte att få snö på sig nämligen kan jag meddela.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. ååå jag är likadan. Hatar mej själv för den dåliga framförhållningen gällande inomhus blommors välmående. kan vara därför jag endast har fyra blommor i hela huset.

  kram på dej å lycka till med vattningen

  SvaraRadera
 4. Tack för påminningen om att det är sticklingssdags!
  Har tyvärr samma problöem som dig; jag glömmer också att vattna på vintern. Men några pelargon-skott ska det nog bli i år, åtminstone.
  Kram/Ingrid

  SvaraRadera
 5. Jamen, det måste vara något med oss trädgårdsmänniskor och inomhusväxter... Jag är helkass på dem men utomhus tror jag att jag har lite koll s a s. Kan det vara så att man inte tar inomhusväxterna på allvar... de är liksom inte på riktigt? Mina stackars växter inne i huset önskar att de bodde någon annanstans, det är jag säker på. Det är därför som de flesta får komma ut i trädgården på sommaren för där blir de då ompysslade både med vatten och näring, utan sommarvistet hade de varit döda för länge sedan.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Det där med sticklingförökning är allt lite magiskt spännande. I fönstret har jag två härliga små fikonträd som kom i jorden efter ditt utmärkta tips i somras - tack!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Ha! Jag trodde jag var ensam om att vara dålig på inne-vattningen av inne-växterna! Puh...så skönt att veta att det finns flera!
  Jag planterade om precis mina fröpelargoner från förra sommaren...oj... det kanske inte var värt att klippa dem och göra dem i ordning för en sommar till...är det bara "äkta" pelargoner som man tar sticklingar ifrån?
  Hälsningar,Karla.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att det är en grej med inomhusväxter och trädgårdsmänniskor, det funkar ute men inte inne. Märkligt! Jag har samma problem!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 9. Hejsvejs

  Min pappa sa alltid, stackars fönsterträd att ni ska få bo hos min dotter..:?
  Härliga bilder o Lycka till!
  Ska nog se om jag kan få liv i mina undanstoppade pelargoner, såg mer döda ut än levande.. Var ngt rangligt skott på några, ska man låta dom vara eller ska man knipsa av?? Kram från en som vill Få gröna fingrar.. /Marie

  SvaraRadera
 10. Marie: Jag tar just de där rangliga skotten, klipper av de flesta bladen utom kanske två, sätter dem i ett glas vatten och sedan får de stå tills de får rötter. Då sätter jag dem i små krukor med såjord, vattnar ofta och väntar på att jag ser rötterna komma ut under krukan. Efter det är det återigen dags att plantera om dem men nu i en välgödslad blomjord. Pelargoner trivs förträffligt i lerkrukor och vill efter några veckor efter omplanteringen ha flytande näring en gång i veckan. Jag toppar alla mina pelargoner var 10:de cm för att få dem täta och fina. Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Haha, vad kul att läsa alla kommentarer. Det verkar helt enkelt inte bättre än att vi lägger krutet på våra kära växter utomhus! Hm, så du stoppar sticklingarna i vatten, det är ju ingen dum idé förstås...

  Kram

  SvaraRadera
 12. Det är likadant för mig, jag fattar inte varför det ska vara så svårt att vattna inomhus? :)

  SvaraRadera
 13. Hahaha, annars kan man göra som mig. Vårda dem ömt genom vintern, väcka dem försiktigt i januari. Komma på att den jättestora byttan som de står i behövs till annat. Så man bär ut de övervintrande pelargonerna på verandan, byter bytta och glömmer dem ute över natten i minus -9 grader...

  SvaraRadera