torsdag 9 juni 2011

Rapport från odlingslimporna

I årets odlingslimpor växer tre olika sorters gurka och pumpa. Jag fick problem med att jorden torkade ut alldeles för fort i år eftersom limporna blev tokhöga av allt material vi la dit, och dessutom var inte jorden jag täckte in limporna med av god kvalitet... Gurkor behöver en relativt jämn fuktighet och dessutom mycket näring och för att få till detta klädde jag in odlingslimporna med gräsklipp.

Förr har jag bara drömt om att kunna använda gräsklipp i min köksträdgård men med de nya gräsmattorna blev det plötsligt möjligt. Det underlättar verkligen ooootroligt mycket eftersom gräsklipp avger mycket näring, gynnar mikrolivet i jorden, hindrar ogräs och håller fukten bättre än bar jord. Som en bonus slipper man dessutom luckra jorden ideligen.

Den enda nackdelen är att även sniglar trivs utmärkt i det fuktiga täcket...En liiiten gurkplanta av sorten Rhensk druv som smakar delikat! Jag frösådde dessa plantor för ungefär 1,5 vecka sedan och de verkar ta sig bra i värmen...


Fjolårets odlinglimpor står så klart inte bara tomma... Här växer majs, tagetes, silverlök, zuccini och majrova. Tänk att två odlingslimpor kan husera så mycket näringskrävande växter!Jag vågar knappt ställa frågan men är det någon mer än jag som har märkt av att det är extremt lite sniglar i år. Vidskeplig som jag är får jag för mig att de ska komma som en invasion bara jag påtalar detta... ;0)

Nähääää, nu ska jag ut och klippa gräset så jag kan lägga på lite mer klipp på några lådor som står med bar jord än så länge. Det blir verkligen huuur kul som helst att klippa gräset när man får nytta av det direkt!

Anna

7 kommentarer:

 1. Va fint det ser ut i dina limpor. Det verkar som om det är ett bra ställe att växa på.
  Aha! Inga sniglar hos dig heller! Jag har inte sett en endaste mördarsnigel än i år. Hoppas dom har försvunnit för gott!
  Ha det bra i värmen! Kram Åsa.

  SvaraRadera
 2. Dina limpor är jättefina och jag förstår om du är glad för avsaknaden av sniglar. Vi brukar inte ha så många alls, men redan har kvoten för en odlingssommar fyllts.....inte kul alls. Hoppas du slipper dom!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Här hemma har jag bara sett en enda snigel i år men jag har fått för mig att det har varit för lite regn nu de senaste veckorna för att de ska vara framme. Men jag hoppas det är lite ändå.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 4. Så inbjudande dina limpor ser ut - hade jag varit en gurka eller squash är ju detta drömmen och rena lyxvillan!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte om det hjälper men jag har alltid ut kaffesump.
  Det håller sniglarna borta hos mig iallafall.

  Peppar Peppar....

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 6. hej annapanna!

  tråkigt att ni är sjuka. grattis till albin på födelsedagen iaf! om än lite sent. va har haft en toppenfin långhelg på öland och nu är vi hemma och njuter av livet och trädgården. nu ska jag nog gå och begära lite massage av maken.

  kram maria

  SvaraRadera
 7. Så skönt om vi slipper sniglarna. Jag har mest dom små med hus på. Men jag ska faktiskt sätta ut skålar med öl i så fort det slutat regna. Tyvärr får dom begå självmord här. Mördarsniglar har jag (usch vågar knappt säga det) Inte haft i min trädgård. Har hört att dom har problem med dom inne i stan men inte här ännu. Jag ska göra en odlingslimpa tills nästan säsong. Ska bli intressant. Bra tips där med trädstammen . Här sköter jag allt själv eftersom vi är särbo. Men du,kan du redan använda årets lök? Har det kommit så långt hos dig redan? Kram.

  SvaraRadera