tisdag 14 december 2010

Visste du det här om Julrosen?Jag älskar dessa blommor hett och innerligt! Kanske främst därför att de påminner mig en smula om den stundande våren redan nu. Det finns liv där under snön!Här kommer lite fakta...

Den vita julrosen du har som julblomma och de härligt färggranna du kanske har i vårkruka kan du plantera fritt i trädgården för ett långt liv där.
Tänk noga efter var du vill ha julrosen i många år, för den tycker inte om att bli flyttad. Rötterna är mycket djupa och svåra att få upp oskadda och dessutom har växten svårt för att komma igång på ny plats. Det kan ta flera år, innan den blommar igen.
Jorden bör vara djupt bearbetad, lucker och näringsrik. Den bör vara fuktig men väldränerad, för växten trivs inte i stående väta eller vinterväta. Kalka gärna, för julros tycker om jord med högt pH-värde. Julrosor självsår sig lätt, gräv upp och glesa ut plantorna. Ett enkelt sätt att föröka växten på, eftersom den är svår att dela. Och så får du många av favoritsorterna!
Fakta kommer från Blomsterlandet.
Jag har pyntat lite i vårt sovrumsfönster. Tänk att om 6 månader kommer en grön köksträdgård att vara första jag ser när jag vaknar på morgonen... Som jag längtar!Anna

5 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Vad kul att du skriver om julrosen på din blogg.Jag älskar också denna vackra blomma och har faktiskt ett inslag om den på min blogg idag också.
  Ha en bra dag!
  Kram Raina

  SvaraRadera
 2. Köpte en julros för första ggn i år, men den dog direkt.. :( För varmt? För kallt? Vet inte vad jag gjorde för fel. Funderar på att behålla den vissnade blomman och ändå göra ett försök att plantera ut i vår. Optimist javisst!

  SvaraRadera
 3. Åhh så roligt med lite fakta om denna skönhet!!!!!
  Ha en fin dag!
  Kram Kathrine

  SvaraRadera
 4. Den allra vackraste julblomman, om du frågar mig! Planterade ut förra julens julrosor i rabatten i våras, och nu precis innan snön föll till första advent så blommade de för fullt där ute i kylan. - Sååå läckert!

  Att ha dem inomhus för länge funkar så där, de vill ha det kallt. Ett tips kan vara att ställa ut dem på verandan eller på en annan sval plats över natten, så klarar de hela julen.

  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Bland det första jag planterade ner i trädgården då vi flyttade hit var julrosor. Första året blommade de länge men de två senare åren har vi knappt sett dem då snön varit så hög.

  Så fin julgranen blev och kul att kunna ha en så hög. Vi köpte en kort och jättetjock med långa tjocka barr som slukar vatten. Har ju inte turen med så högt i tak som ni.

  Ha det fint
  kram Mia

  SvaraRadera