När Gunnar fyllde ett år i förra veckan bjöd jag på en tårta som heter Royal Tropic Aroma. Receptet fick jag av snälla Marita i Björkhagen. Tack Marita!
Historien bakom receptet går såhär:
En gång för mycket länge sedan vann receptet första pris i en amerikansk bakningstävling, sedan publicerades receptet i en reklambroschyr för Royal bakpulver i Amerika någon gång på 1920-talet. Receptboken översattes sedan till svenska, norska, och till och med kinesiska och spreds över världen undan för undan.
Lite synd att den här goda tårtan/kakan har fallit i glömska för den är bland det godaste jag har smakat! Till och med våra barn tyckte om den trots att den innehåller kaffe och muskot som kan vara lite "svårt" för barn.
Royal tropic aroma
Kakan
125g smör
2,25 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk riven muskotnöt
1 tsk kanel
2 dl mjölk
1 msk kakao (i 1 msk hett vatten)
Blanda allt utom kakaon.
Häll 2/3 av smeten i en rund form (22 cm i diameter)
Rör i kakaon(utblandat med vattnet) i resterande smet och häll i en likadan form.
Grädda den tjocka kakan i 200 grader i 35 minuter.
Grädda den tunna kakan i 200 grader i 20 minuter.
Låt kakorna svalna
Fyllning:
3 msk smör
5 dl florsocker
1,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 msk kaffe
Blanda ingredienserna till fyllningen (du kan göra dubbel sats om du vill)
Dela den tjocka kakan och lägg den andra emellan med fyllning på alla sidor.
Täck hela kakan med fyllning.
Kakan
125g smör
2,25 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk riven muskotnöt
1 tsk kanel
2 dl mjölk
1 msk kakao (i 1 msk hett vatten)
Blanda allt utom kakaon.
Häll 2/3 av smeten i en rund form (22 cm i diameter)
Rör i kakaon(utblandat med vattnet) i resterande smet och häll i en likadan form.
Grädda den tjocka kakan i 200 grader i 35 minuter.
Grädda den tunna kakan i 200 grader i 20 minuter.
Låt kakorna svalna
Fyllning:
3 msk smör
5 dl florsocker
1,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 msk kaffe
Blanda ingredienserna till fyllningen (du kan göra dubbel sats om du vill)
Dela den tjocka kakan och lägg den andra emellan med fyllning på alla sidor.
Täck hela kakan med fyllning.
Som garnering pudrar jag först över kakao och sedan florsocker ovanpå ett tårtpapper för att få till ett fint mönster. Det går såklart bra att göra egna mönster genom att klippa i bakplåtspapper.
Trevlig helg alla finingar!
Anna
Låter hur gott som helst! För att inte tala om hur vacker tårtan är.
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Låter fantastiskt gott! Ser fantastiskt ut! Kram Hanna
SvaraRaderaÄr fantastiskt gott! Prova!!! :)
SvaraRaderaVilken kaka, ser underbar ut! Grattis till Gunnar ;))
SvaraRaderakram susanne
Jag visste väl det, att lilla Gunnars tårta skulle bli nåt alldeles särskilt. Fast jag trodde kanske att den skulle se ut som en lastbil eller nåt!
SvaraRaderaTusen tack för receptet förresten, har lite födelsedagar på g här i familjen..
Kram!
Mm..
SvaraRaderaSå vacker tårta! Den måste man ju testa..
Ha en mysig helg med dina kära o grattis till din 1-åring(ljuvlig ålder:)
Kram kram Marie
Super fin och jag kan tänka att den smaker lika gott som den är fin.
SvaraRaderaGrattis till lill grabben
Kram Anna
Hoppas du är nöjd med kjolen
Den låter urgod, måste verkligen prova att göra den!!
SvaraRaderaKramar
PS: Hoppas du får vara frisk i morgon
Mmmmm, både ser och låter fantastiskt gott. Det receptet måste jag bara prova.
SvaraRaderaHa de gott. Catarina
Det låter ju jättegott och så fin den är. Vilken kul historia om receptet, kul att du plockar fram det och delar med dig till oss :)
SvaraRaderaHoppas du får en toppenhelg!
Kramar Bella
Både ser gott ut och låter gott, - vacker att titta på så det förslår! Bara att lägga på minnet var man kan hitta receptet igen när det är dags för tårtbak här hemma nästa gång.
SvaraRaderaHa en fin helg!
Kram från Skåne!
/Anna-Karin
Det låter jätte gott och ser jätte smaskigt ut, fin bild som vanligt.
SvaraRaderaHa en fin helg.
Kram Lotta
Tack för receptet. Så fin tårta.
SvaraRaderaKram
Hanna
Den måste jag prova, choklad är det bästa!
SvaraRaderaTack för att du ville dela med dig om bilden. Jag undrar bara när och var du minskar ner bilden. Gör du det i kameran eller...?
Blir jätteglad om du vill svara.
Kram Anna
Hej Anna! Vad roligt att du tyckte om tårtan. Så fin den blev. Jag förknippar den så med min farbror Ronald som sa: "Däää vaaa gôtt!!!", när mamma var orolig för hur den smakade egentligen:) Visst är det roligt med historien bakom också:)
SvaraRaderaKram Marita i Björkhagen
Mmmm så gott!
SvaraRaderaHa en fin helg,,,,
kram wivi
Recept: sparat. Kommer definitivt att prova, tycker mycket om smakerna som är i.
SvaraRaderaKram och tack
Åh så tjusigt det ser ut!
SvaraRaderaOch håller verkligen med, naturen har verkligen en läkande kraft!