fredag 20 januari 2012

Om det är bra för växterna är det troligen bra för mig...

Förra våren och sommaren plockade jag nässlor och torkade för att ge till höns och kanin under vintern. Jag tänkte mig att de nog borde klara vinterns vedermödor lite bättre med ett tillskott av karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin som nässlan innehåller. Både Olle (vår kanin) och hönsen är som galna i de torkade nässlorna. 

Själv har jag haft problem med ryggen efter att jag fick lille Gunnar och efter ett besök hos en sjukgymnast fick jag tipset om att äta nässlor och linfröolja för att återställa kroppen efter alla graviditeter. Självklart med rådet att börja träna också. ;)  

Till våren ska jag plocka nässlor högt och lågt och torka till både människa och djurs behov under kommande år. Nässelvatten till växterna har jag gjort i flera år men att äta dem själv har jag inte gjort annat än till vårens klassiker, nässelsoppa... Visst går det att köpa torkade nässlor i hälsokostaffären men jag tänker min själ inte betala 80 kr för en liten burk med nässlor när jag kan fixa det själv alldeles gratis! 


Hoppas ni får en finfin fredag!

Anna

17 kommentarer:

 1. Hejsan! Nässelvatten till växterna gjorde jag för första gången förra året. Att det var så nyttigt för både djur och människa visste jag inte. Jag tycker nog att du ska unna dig en burk nässlor från Hälsokost...för ännu är det nog ett tag till nässelsäsongen. Ha en fin dag! Kramis

  SvaraRadera
 2. Bara ut i det stora skafferiet OCH apoteket Anna och plocka på dig det du behöver. Hoppas att din rygg blir lite bättre...

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Trevligt inlägg och en fin fredag önskar jag dig tillbaka.

  SvaraRadera
 4. Vilken bra idé, att torka dom. Nässlor är helt klart underskattade!

  Kramar

  SvaraRadera
 5. Inte visste jag att de elaka växterna var bra för människan också :-)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Det finns inget ont, som inte för något gott med sig =) Jag har aldrig gjort nässel vatten, men jag får nog ta och testa det.
  Jag har haft en liten "terapi" stund i dag med mina små amarylisar. Det måste du testa att så!
  Ha en toppen dag!

  SvaraRadera
 7. Kloka råd!
  Vi brukar göra nässel-spenat, det är ju sååååå gott. Även barnen gillar det.
  Du får ha en härlig helg!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 8. Jag har gott om dem i min trädgård... Det blir till att plocka fler till våren och sommaren. De lär ju inte ta slut!

  SvaraRadera
 9. Och...hur torkar du dessa? Inne, ute, en o en eller i buntar?
  Trevlig helg!!

  SvaraRadera
 10. Vilken underbart fin bild av ett nyttigt ogräs.
  Trevlig Helg till dig och din fina familj!

  SvaraRadera
 11. Pillan: De jag tog till hönsen torkade jag liggandes på backen i några dagar. Som man gör med hö... Vänder då och då, kollar väderprognosen, tja, du vet! ;)

  Men de jag ska ha till oss själva tänker jag samla ihop i lagom stora buntar och hänga upp på tork i vårt torp. Där är det svalt och mörkt... Man kan även förvälla nässlor och frysa in om man inte känner för att torka dem! Lycka till!

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 12. Nässlor är underskattade. Jag brukar odla nässlor i enmstor konserburk (5 liters) i hopp om att fjärilarna ska vilja använda dek som barnkammare vid fjärilsrabatten - men fritt får de inte växa då de gärna sprider sig. Jag fick te på nässlor - kokande vatten hällt över späda nässlor - hos en "alternativmedicinare". Det skulle vara så nyttigt. Och det tror jag säkert att det är, gott var det i alla fall, men mina läppar började klia och svullna, så jag får nog avstå just den kuren ;)

  Trevlig helg!
  //Linda

  SvaraRadera
 13. Oj, så mycket slarvfel det blev i den kommentaren - måste sluta skriva på telefonen ... Sorry

  SvaraRadera
 14. I am going to look at nettles in a different way from now on.

  SvaraRadera
 15. Mer att tillägga på sin "att-göra" lista..;)
  Du är toppen!(kommer nog mina kaniner o hönor oxå tycka)
  Ha nu en underbar helg o hoppas ryggen blir bättre
  Kram Marie

  SvaraRadera
 16. Du - ville bara säga att jag har funnit nässlor och bevarat dem i min basutrustning. Du verkar inte må så värst bra nu, så det behövs nog lite uppåttjack. Jag använder nässlor till te (dekokt?), som krydda i maten, åt växterna i trädgården, som soppa, ja på ett otal ställen. En kopp morgon och kväll gav mig en dunderkur när jag var dålig för några år sedan. Dåliga blodvärden och anemi = väck!

  SvaraRadera