torsdag 8 mars 2012

Don´t try this at home!

Förra året var en stooor besvikelse när det kom till basilikan. Året innan fick jag hur mycket som helst eftersom jag odlade den i en varmbänk, men förra året fick jag för mig att testa att odla basilika mellan tomaterna i växthuset. 

Don´t try this at home! ;) 


Skörden blev... hrm... blygsam.

I år går jag på den gamla beprövade metoden igen och hoppas på massor med pesto hela sommaren!

Ett alternativ till den traditionella peston med pinjenötter, parmesan och olivolja är Hornuddens prästo. Den är gjord på solrosfrö, basilika och prästost. Ett mer klimatsmart alternativ får man nog leta efter... Jag har aldrig lyckats köpa en pesto värd namnet men den här smakar som om jag hade gjort den själv! 


Av mina fyra barn var det bara en som inte uppskattade smaken... Ett stooort plus i kanten. ;)

Anna


13 kommentarer:

  1. Tack för bra tips på alternativ pesto! :-)
    Så roligt att läsa reportaget om dig i senaste Trådgård och Blommor! Jättefint reportage!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  2. Pesto har jag aldrig gjort, det skall prövas. Eftersom jag brukar odla basilika.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  3. Jättegott är också att göra pesto på nässlor. Blanda i valfri nöt, valfri ost, vitlök och god olivolja, mixa. Supergott, nyttigt och billigt.

    SvaraRadera
  4. Vad konstigt att din Basilika inte växte mellan tomaterna. Jag hade en granne förut som odlade all basilika mellan tomaterna i växthuset och hon skördade jättemycket!
    //Monzan

    SvaraRadera
  5. Ljuvliga, älskade basilika!! Brukar bara lyckas med den i kruka inne..den jag planerade ut tog sig inte alls :(

    Härligt att höra om alla dina tmater i förra inlägget...mums för barnen att ha fri tillgång på biodynamiskt odlade grönsaker!!

    Kram kram//Sanne

    SvaraRadera
  6. Åh gud så sugen jag blev på pesto nu då! :) Kram Hanna

    SvaraRadera
  7. Åhh va gott med egen pesto eller prästo... Hoppas du får fina skördar med Basilika.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  8. oj det måste jag testa =) Solrosfrön, besilika och ost, check =)

    SvaraRadera
  9. Hej Anna! Så glad att jag hittade till din inspirerande blogg! Underbara tankar om odlingar och om att kunna vara självförsörjande på grönsaker. Har precis börjat planera en köksträdgård här i mitt nya hus och hittar massor med tips hos dig!

    Kram Susanne

    SvaraRadera
  10. Jag läste om dig i tidningen Trädgård och blommor. Jätte mysig trädgård. Så fint växthus ni har byggt och vad spännande att ni odlar så mycket. Jätte roligt att läsa! Trevlig helg.

    SvaraRadera
  11. Jag älskar persilja och odlar alltid massor av både slätbladig och krusvarianten. Gör ofta pesto på persilja istf basilika, det blir jättegott :-) Vilka nötter/frön eller vilken sorts ost jag använder beror på vad jag har hemma, men det måste vara en ordentligt lagrad ost tycker jag. Nässelpesto ska jag absolut testa i vår!

    SvaraRadera
  12. Vilken fin och inspirerande blogg!

    Vi brukar odla basilika i köksfönstret, söderläge och så ser jag dem varje dag och kommer ihåg att vattna!

    Hemmagjord pesto är ju så gott! Min man är allergisk mot mjölkprotein och nötter så vi gör pesto utan ost men med vitlök istället och solroskärnor, jättegott!

    SvaraRadera