Förra året var en stooor besvikelse när det kom till basilikan. Året innan fick jag hur mycket som helst eftersom jag odlade den i en varmbänk, men förra året fick jag för mig att testa att odla basilika mellan tomaterna i växthuset.
Don´t try this at home! ;)
Skörden blev... hrm... blygsam.
I år går jag på den gamla beprövade metoden igen och hoppas på massor med pesto hela sommaren!
Ett alternativ till den traditionella peston med pinjenötter, parmesan och olivolja är Hornuddens prästo. Den är gjord på solrosfrö, basilika och prästost. Ett mer klimatsmart alternativ får man nog leta efter... Jag har aldrig lyckats köpa en pesto värd namnet men den här smakar som om jag hade gjort den själv!
Av mina fyra barn var det bara en som inte uppskattade smaken... Ett stooort plus i kanten. ;)
Anna
Tack för bra tips på alternativ pesto! :-)
SvaraRaderaSå roligt att läsa reportaget om dig i senaste Trådgård och Blommor! Jättefint reportage!
Kram Helena
Pesto har jag aldrig gjort, det skall prövas. Eftersom jag brukar odla basilika.
SvaraRaderaKram
Hanna
Jättegott är också att göra pesto på nässlor. Blanda i valfri nöt, valfri ost, vitlök och god olivolja, mixa. Supergott, nyttigt och billigt.
SvaraRaderaVad konstigt att din Basilika inte växte mellan tomaterna. Jag hade en granne förut som odlade all basilika mellan tomaterna i växthuset och hon skördade jättemycket!
SvaraRadera//Monzan
Ljuvliga, älskade basilika!! Brukar bara lyckas med den i kruka inne..den jag planerade ut tog sig inte alls :(
SvaraRaderaHärligt att höra om alla dina tmater i förra inlägget...mums för barnen att ha fri tillgång på biodynamiskt odlade grönsaker!!
Kram kram//Sanne
Åh gud så sugen jag blev på pesto nu då! :) Kram Hanna
SvaraRaderaTack för tipset! Kram A
SvaraRaderaÅhh va gott med egen pesto eller prästo... Hoppas du får fina skördar med Basilika.
SvaraRaderaKram Annika
oj det måste jag testa =) Solrosfrön, besilika och ost, check =)
SvaraRaderaHej Anna! Så glad att jag hittade till din inspirerande blogg! Underbara tankar om odlingar och om att kunna vara självförsörjande på grönsaker. Har precis börjat planera en köksträdgård här i mitt nya hus och hittar massor med tips hos dig!
SvaraRaderaKram Susanne
Jag läste om dig i tidningen Trädgård och blommor. Jätte mysig trädgård. Så fint växthus ni har byggt och vad spännande att ni odlar så mycket. Jätte roligt att läsa! Trevlig helg.
SvaraRaderaJag älskar persilja och odlar alltid massor av både slätbladig och krusvarianten. Gör ofta pesto på persilja istf basilika, det blir jättegott :-) Vilka nötter/frön eller vilken sorts ost jag använder beror på vad jag har hemma, men det måste vara en ordentligt lagrad ost tycker jag. Nässelpesto ska jag absolut testa i vår!
SvaraRaderaVilken fin och inspirerande blogg!
SvaraRaderaVi brukar odla basilika i köksfönstret, söderläge och så ser jag dem varje dag och kommer ihåg att vattna!
Hemmagjord pesto är ju så gott! Min man är allergisk mot mjölkprotein och nötter så vi gör pesto utan ost men med vitlök istället och solroskärnor, jättegott!