torsdag 8 mars 2012

Tomater högt och lågt!

Tomater, tomater!

Än har jag inte omskolat min sista tomatplanta för i år. 

För mig är sorten inte lika viktig som mängden tomater jag kan få ut/planta. Dessutom ska de ju helst smaka gott också! Ska man vara självförsörjande på grönsaker större delen av året har man inte råd att vara annat än praktisk. ;)


Årets sorter är:

Black Russian
Chokomato
Tiny Tim
Moneymaker
Marmande
Kvisttomat (okänd)
Garderner´s Delight

Jag lovade mig själv dyrt och heligt att aldrig mer odla körsbärstomater förra året. De är så otroligt drygt att plocka av de fjuttigt små tomaterna när säsongen är över, och inte ger de så hög avkasning heller eftersom varje tomat är så liten... 

Hur gick det då med det löftet? Nja, en och annan Tiny Tim och Garderner´s Delight har jag satt i alla fall. De ska få bo på framsidan av vårt hus där det är sol större delen av dagen. Jag har en stor odlingslåda där jag tänker mig ett hav av körsbärstomater som barnen kan gå och plocka av närhelst de känner sig sugna. Förra året var det ett hav av dahlior där och visst var de vackert, men speciellt gott var det inte. ;) En trädgård är ingen trädgård om det inte finns massor att äta i den!

Anna

15 kommentarer:

 1. åh, det låter fantastiskt med en stor låda tomater att gå och plocka ifrån! Jag har tänkt nåt liknande fast i mindre skala. :o)

  Kramar

  SvaraRadera
 2. Åh vad mysigt med en tomatlåda där de små kan gå och plocka! Det måste jag fundera på om inte jag också kan ha nånstans. Kram!

  SvaraRadera
 3. vilken härlig inställning du har till din trädgård. Jag blir inspirerad av dina ord...jag odlade lite tomater förra sommaren men det blev inget bra resultat, året dessförinnan odlade jag i dåvarande växthuset och då kan vi snacka om skörd....vill så gärna ha ett växthus igen...kramis semlan

  SvaraRadera
 4. Härligt med alla tomatplantor, jag ska snart börja skola om mina 12 sorter....
  Du har inte provat att halvtorka små tomater i ugnen = ljuvligt gott, skulle tro att de skulle bli perfekta för infrysning också.
  Må så gott.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Älskar tomater just av den anledningen att det är helt gudomligt gott att bara gå och mys äta solvarma tomater. Lätttillgängliga ska de vara, och i mängder!!!!

  SvaraRadera
 6. Hej Anna
  Härligt med en självförsörjande trädgård av grönsaker, det har inte jag men intresset är stort och ett litet växthus har jag ju som det odlas i :)
  Många tips har jag fått härinne av dig :)
  Ha en fin dag.
  Kram kram
  Jessica

  SvaraRadera
 7. Sugen på tomater blev jag och vilken tur att jag skall ha tomatsallad till lunchen idag.

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset. Här ska odlas tomater som sjutton. Barnen älskar att kunna gå i trädgården och smaka av allt som bjuds.

  Kramar @nette

  SvaraRadera
 9. Det blir väl bra, små tomater som godis! Perfekt, ju!
  Men ska man göra tomatsås osv då är dom stora bäst, speciellt om man vill ha bort skinnet......
  Vi har snö idag, tjockt lager!
  Kramar

  SvaraRadera
 10. Jag ska för första gången odla tomater och allt är ditt fel ;-) Jag blev så sugen på att testa. Mina sorter blev Black Russian, också pga av dig :-) och MoneyMaker. Tack för alla underbar inspiration.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Brukar köra med att allt skall vara ätbart. Också blommorna. Vackert och ätbart, två flugor i en smäll. Jag gillar att dekorera maten med blommor

  torsdag, mars 08, 2012 2:56:00 em

  SvaraRadera
 13. Vilken fantastisk blogg - och trädgård - jag hittade till! Bara namnet på bloggen... förgätmigej är min favoritblomma.

  Jag har också lovat mig själv att inte odla just tomater mer (över huvud taget) får väl se hur det blir med det... :)

  Förstår av ett tidigare inlägg att du mist ett djur som stod dig nära. Vi miste vår misse för 1 månad sedan i dag.... det är så sorgligt..

  Hoppas du får en fortsatt bra dag och en solig helg!

  Sanna

  SvaraRadera
 14. Åh så härligt med tomatplantor o tomater!

  SvaraRadera
 15. Garderner´s Delight bara måste man odla. Underbart god och rikgivande!

  SvaraRadera