måndag 23 januari 2012

Nu är det dags för ärtskott!

Nu börjar längtan efter grönska att bli mer och mer påtaglig. Vi lever mest på vitkål, morötter och andra rotfrukter såhär års så lite grönt till maten är välkommet som omväxling. 

I tre år har jag odlat ärtskott och idag kände jag att nu är det dags igen. Det lustiga är att när jag tittade på bilder från förra året för att visa er hur härligt det ser ut när de börjar titta upp, så är de tagna den 28 januari. Jag måste med andra ord ha satt de här små ärtorna i jorden ungefär samtidigt som jag gjort i år utan att ens tänka på det! Tala om att ha invanda rutiner... ;)


Det är inte speciellt komplicerat att odla ärtskott. Lite jord i botten på ett djupt fat eller skål, på med ärtor i ett jämt lager (de ska helst inte ligga ovanpå varandra) och så vattnar man och väntar på magiska under. I år har jag lagt ett lager jord ovanpå ärtorna också... Efter några dagar börjar de små gynnarna titta fram och när de är ungefär 10 cm höga kan man börja klippa skott att äta. Jag använder vanliga gula ärtor till det här. Såååå billigt, roligt, nyttigt och närproducerat, kan det bli bättre?

När skotten är färdiga att äta av brukar jag ställa fram skålen på bordet och så klipper barnen av så många de vill ha till maten. Undan för undan växer det fram nya skott på de som blivit klippta så man får minst tre skott/ärta. När de börjar bli väl kraftiga att äta låter jag dem växa i fred och sedan planterar jag ut dem i köksträdgården till våren. De späda ärtskidorna som kommer på plantorna är goda att äta som sockerärtor, även om smaken är något mer utpräglat "ärtig". 


Vad skönt att läsa om att det är fler än jag som har jobbigt med att få barnen att äta det som bjuds. Ibland känner man sig rätt maktlös och trött på den eviga kampen även om vi har bestämt oss för att aldrig någonsin tvinga i någon mat. Man äter om man vill men får inte något annat, vilket genererar en heeeel del konflikter. Nå väl, trägen brukar vinna och som av en händelse är jag född envis. ;)

Anna

14 kommentarer:

 1. Hej gumman!
  Mina barn är matvrak allihop men det kommer perioder då dom små inte äter och då ställer jag bara fram maten som vanligt och äter dom inte får dom vara. Tjatar och trugar inte utan låter dom bara sitta kvar tills alla andra ätit upp. DET har gjort att dom börjat äta och det med basta :)) Lycka till vännen!
  Vet hur det är och känns inom en när ens barn inte äter....:-/
  Kram*

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag heter Joanna och är 23 år och när jag blev 14 år så fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppenhjärtat om mitt liv med diagnosen för att samhället ska få mer insikt och förståelse för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder och att alla är lika värda trots bakgrund.
  Så kolla gärna in min blogg:)
  Ps. Du kanske tom vill göra ett bloglovinbyte?:)
  Ps. Finns även flera tävlingar med fina priser så passa på att anmäl dej:)

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Ska skriva upp gula ärter på inköpslistan.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Så lyxigt fint i den vackra skålen, kanske man kan låna din ide för jag har just en likadan skål som du.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 5. Bra tips att odla dem inne,Tack! Jag brukar så dem tidigt i en frigolit låda i växthuset men nu ska jag testa detta inne. Må så gott.
  /Lotta

  SvaraRadera
 6. Fniss..
  Köpte gula ärtor igår, efter jag kollat lite äldre inlägg här på din underbara blogg.. Så imorgon tänkte jag o mina grabbar testa. Man får ju sån inspiration av dej människa!! Jag som bara odlat potatis, morötter o sallad typ..
  Så nu behöver jag nog lite hjälp.. (Låter kanske hur dumt som helst)Men hur ska man gå till väga när man mest har grus,sten o inte så bra jord, för o få bra odlingsläge o inte kosta en förmögenhet.. Stor kram Marie

  SvaraRadera
 7. Tusen tack Anna!
  Kolla in mitt stooora kort på bloggen!

  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Hej!
  jag brukar också sätta ärtor.Nu blev jag ju påmind.Det blir extra fint med en så fin skål.Och det är bara att plocka fram i gömmorna.
  Tack för all inspiration!!!

  Kram Margareta

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Vad du är påhittig!
  Inte visste jag att man kunde odla ärtor så, tänk jag har en nästan exakt likadan skål.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 10. Men vad spännande.Det måste jag prova. Har funderat på vad jag ska sätta i skålen jag haft en lite gran i. Ärtor blir ju perfekt:) Jag har också en skål liknande din, som jag fått efter mormor. Men den vågar jag nog inte lägga jord i. Hur ser den ut efteråt, med jord och vatten?
  Ja, du gör helt rätt i att inte servera någon annan mat. Minns ett barn som bara skulle ha pannkaka. De föräldrarna hade väl gett med sig.
  Hälsningar Marita i Björkhagen

  SvaraRadera
 11. Mums! Så gott det är med sådana. Härligt att få en förkänsla av primörer ;D

  ha en skön dag!

  Kram

  Linda

  SvaraRadera
 12. Vilken vacker ärtskottsodling! Underbar silverskål. Tror minsann att jag ska grodda och spira lite också så här innan den riktigta odlingssäsongen börjar.

  SvaraRadera
 13. Najs! Har bara groddat tidigare, men ärtskott är ju supergott! Ska också testa... finns säkert några ärter i skåpet nånstans :o)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Tack för tipset. Själv har jag väl "tur" med barn som äter det mesta.

  SvaraRadera