fredag 6 januari 2012

En dröm...

Jag kan nästan inte hålla mig i skinnet längre! 

Idag har jag suttit och planerat för årets odlingar och jag skojar inte när jag berättar att jag så långt har fått ihop två A4 sidor med grönsaker och blommor jag vill odla! 

I år är första året jag satsar på att vi ska kunna vara självförsörjande på grönsaker större delen av vintern och inte bara under sommar och höst! Tänk vilken dröm att kunna gå ut till sin stuka och hämta in veckans ranson av ekologisk, närproducerad potatis! 

Med den nya marken vi har fått tillåtelse att bruka har nya möjligheter öppnat sig... 


Varje vinter har jag suttit och kliat mig i huvudet och försökt få ekvationen -plats / mängden grönsaker vi vill odla, att gå ihop. Nu behöver jag inte fundera längre! Det är knappt jag kan tro att det är sant! 

Min största dröm (att vara självförsörjande på grönsaker större delen av året) är på väg att slå in och det allra bästa är att min man äntligen (efter 10 år) har förstått värdet av att kunna gå ut i vår trädgård och hämta in dagens middag. 

Faaaast sådär jättemycket hjälp med att välja grönsaker får jag inte av honom direkt... Han skrattade när jag visade honom listan och frågade om det var något han ville tillägga i grönsaksväg. *fniss*

Anna

17 kommentarer:

 1. Hihi.. jag får ungefär samma reaktion från Martin.. ;) Men jag är galet avis på dina nya odlingsytor!! Kanske måste jag odla upp ängen nedanför oss... ;)
  Kraaaam!

  SvaraRadera
 2. Bara man har mannen med på tåget så är det okej, detaljerna tar jag gärna hand om=)

  Det är härligt att kunna vara självförsörjande när det gäller grönsaker, bär, frukt och rotfrukter. Jag har nästan varit det tidigare och då hade jag höns också. Men sen har livet ändrats, fast jag hoppas att jag får tid för det i framtiden igen.

  Ha en fin helg!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ska bli så kul att följa dina planteringar, kanske lär jag mig ngt på kuppen också vem vet?
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Grattis till de utökade odlingsytorna!
  Ska bli spännande att följa ert odlingsår.

  Ha det gott

  /Anna

  SvaraRadera
 5. Wow, härligt att ni får så mycket plats! Det ska bli så kul att vara med på ett hörn och se vad du planterar. Kram Hanna

  SvaraRadera
 6. Ja! *Tummen upp och visslingar!* Här planeras samma lika :-) att bli självförsörjande på grönsaker större delen av året och fröinhandlingen har börjat. Vilka kålsorter tänker du dig? Skulle verkligen behöva bra tips på bra och hållbara kål...

  Har i dagarna också gjort min första insyrning av kål. Tänker mig att mjölsyrade grönsaker är både nyttiga och ett bra sätt att ta tillvara på grönsaker inför vinterhalvåret förutom förvaring i matkällaren. Jag har aldrig syrat förut och det ska bli spännande om det lyckas. Har ju storslagna planer :)

  God fortsättning på 2012!

  SvaraRadera
 7. Hahha, måste säga att igenkänningsfaktorn är höööög!
  Jag planera, planterar i mitt huvud och ser det gro och skördas. J, han bara tycker det är en brun plätt med gegga, precis som det ser ut just nu...
  Känner precis som du att, i år är det minsann mitt år. Vi har legat lite lågt de senaste två åren med odlingar, men tar nu ny fart igen.
  Grattis till att uppfyllt en dröm iaf! Det är inte illa att kunna säga det, inte! Och lycka till!
  Kram Carolina

  SvaraRadera
 8. Wow, hur mycket mark behöver man? Jag har fyra odlingslådor, de ska ökas till fem. Jag är glad för det lilla och inser att jag bor på helt fel plats i Sverige för att kunna vara självförsörjande på grönsaker. Här är marken på tok för dyr för att innefatta ängar. Men en vacker dag, kanske, kan jag ha råd med en större tomt. När vi flyttade hit visste jag inte riktigt att jag var så trädgårdsintresserad som jag är. Jag ska följa dig med stort intresse. Ser fram emot att se listan först!

  SvaraRadera
 9. Ser mycket fram emot att följa ditt trädgårdsår - lova att utförligt beskriva hur ni går tillväga - vägen till målet är ju halva nöjet!
  Jag har också blivit biten av att odla mat sedan vi flyttade norrut, på potatis är vi självförsörjande hela året, men det finns ju så mycket mer...ordentlig jordkällare har vi också men för mig är det tiden som saknas...jag håller på att gå isär på våren när allt sätter igång, för det finns ingen annan i familjen som riktigt har intresset. Det får bli mer och mer för varje år som går helt enkelt...
  Lycka till med trädgårdsåret, det kommer gå galant! Snyggt staket på bilden också, slystaket och kanter blir det här också!
  Eija

  SvaraRadera
 10. Underbart! Mycket arbete, men vilken lyx sedan om ni har grönsaker hela året!
  Tack så mycket för din kommentar, ska snabbt beställa hem frö till kronärtskocka så jag hinner få några fina plantor.
  Ha det bra!
  Ullis

  SvaraRadera
 11. Vilket härligt inlägg, jag som tyckte jag var tokig när jag satt och kikade på fröer häromdagen. Vad mysigt att kunna odla så mycket, en dröm även här

  Kram Teres

  SvaraRadera
 12. Det finns flera män som har det så, men det bryr vi oss inte om, eller hur!

  SvaraRadera
 13. Hej Annavännen,
  Vad härligt att ni kan odla ännu mer! Sitter med samma planer och det svämmar över på alla brädder med fröer! Tur att vi har en åker som är vår på 2 ha;) Å andra sidan har vi varken traktor eller plog...

  Bakterien mot kållarver hittar du hos nyttodjur.se. De har många andra bra nyttodjur som till exempel en nematod mot sniglar, som funkade på de småsniglar som förstörde så mycket för oss i början av säsongen! Läs gärna om mina försök med olika sorters nyttodjur här: http://cesarstradgard.blogspot.com/search/label/Biologisk%20bek%C3%A4mpning

  Vill också tipsa dig om att det finns proffsodlarväv som är tjockare och inte blåser sönder så lätt. Dessutom är den bredare. Tänkte ha en lite större odling av broccoli på en undanskymd plats under väv och ska då använda proffsodlarsorten jag köpte av Gelas trädgård förra våren. Kommer inte ihåg var hon fick tag i den, men fråga henne!

  Kram och lycka till med planeringen,
  Charlotta

  SvaraRadera
 14. Vilken lyx!! Jag är överlycklig när jag kan göra egen saft eller sylt. :o) Ska skaffa mig några extra pallkragar i vår samt kanske göra ett nytt kryddland. Om jag kan smyga in det nånstans... ;o)

  Kramar

  SvaraRadera
 15. Planera och drömma är ju halva nöjet!

  Önskar dig en riktigt god fortsättning på det nya året!

  Kramar!

  SvaraRadera