söndag 4 december 2011

Det råder delade meningar...

Vad är det som krävs för att man ska få till en känsla av jul i sitt hem? 


Det räcker med att man ser en bild på lite nötter och några apelsiner för att få julstämning... Överarbetar man då inte julen lite egentligen? Behöver vi verkligen köpa en massa ljusslingor, tomtar, glitter och pynt? Behöver vi känna stressen över att inte ha hunnit pynta både högt och lågt när dofter och musik skapar minst lika mycket julstämning? Jag kan få en så otroligt stor längtan till svunna tider när julen kommer. Bondromantiker som jag är så tilltalar det mig mer att ta in naturen i mitt hem till jul! 


Jag vill tillbaka till det enkla där granris, mossa, nötter och frukt är det som spelar huvudrollen. Sedan råkade jag hitta en man som tycker precis tvärt emot, men... jag jobbar på det! ;)


Anna

12 kommentarer:

 1. Nötter är det absolut inte för min del. Tål inge nötter så det är därför.
  Vad ger mig julstämning då? Levande ljus, hyacintdoft, färgen röd, mossa, duken som ligger på soffbordet...

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig, precis så känner jag, I år ligger allt mitt julpynt många mil härifrån och där får det ligga. Inte en stjärna eller annat elektriskt ljus har inhandlats. Fönstren är tomma på elektriska julstakar, för det verkar bara dumt att köpa på sig en ny omgång bara för denna jul.

  Och vet du vad, Vi har det jätte mysigt här hemma. Mossa, granris, Apelsiner, röda äpplen och några röda band gör det så himla mysigt.
  Köpte ett sett med juliga köksgardiner till nedsatt pris, från 249 till 75 kronor i ett mjukt ofärgad linnetyg.

  Det räckte till en julduk, och gardiner i både kök och sovrum när jag sytt om dem. Till vardagsrummet syddes ett par benvita gardiner om och förseddes med några röda band.

  Så lustigt att du skriver om just detta glittriga och plastiga, det var precis mina tankar igår och jag bestämde mig för att inte längre ha vare sig stjärna eller ljusstakar med elektriskt ljus. Jag kommer att skänka bort allt sådant.

  Vårt julpynt kommer idag att få ett litet tillskott av Hyacinter för den underbara doftens skull. Planterade i enkla matrial från skogen utanför : )

  Min sambo är ingen julmänniska överhuvudtaget så jag får hålla på som jag vill (tack och lov) Men nu har han börjat att påverkas, till det bättre : )

  Finns det något vackrare än ett trärent, avskavt gammalt bord med en enkel skål, några kvistar granris i och en vacker ljuslåga som brinner en tidig morron.

  Oj! Det blev ett långt inlägg *rodnar*

  Önskar dig och familjen en riktigt skön 2dra advent.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig till punkt och pricka och förra året tog alla julslingor slut utom den vi har ute och det blir inga nya.

  Jag vill också som du ha det enkelt och med det lilla, naturligt med vad naturen ger, och filt och vadmal och lite så där.

  I år kör vi ffg alternativ jul här. Min man kommer att göra allt som har med julen att göra. Han vill det och det ska bli väldigt roligt att se hur han kommer med nya vinklingar för det vet jag att han kommer att göra.

  Jag bara sitter här och kommenterar på bloggar och tar det lugnt!

  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Jag tycker också att den bästa julkänslan får man när man plockar in det som finns i naturen samt citurfrukter och fina äpplen + lite hyacinter och amaryllisar. Jag är så glad över min stora glasburk fylld med hasselnötter som jag plockade i höstas. Dofterna från bak och mat är också väldigt viktiga för mig. ha en bra dag.

  SvaraRadera
 5. Hej Anna!
  Länge sen jag kommenterade nu, men jag tror att du vet att jag läser din blogg!
  Så himla härligt att följa ert liv så som du visar upp det! Nästan som att se en serie på tv, en modern Saltkråkan kanske? Freja kvalar ju in i alla fall.. ;-) En riktigt bra progamidé tror jag bestämt! ;-) Anna med alla barnen, ett bondromantiskt inspirationsprogram med massor av projekt och DIY-tips. Jag skulle definitivt kolla! Tycker att tv4 skulle satsa på det istället för Tina och Ernst.
  Kram på dig, hoppas du har en skön andra advent! /Marie

  SvaraRadera
 6. Jag håller verkligen med dig! nötter, apelsiner, clementiner, äpple, mossa och dofter och smaker av hemlagat julgodis, det betyder jul för mig. För hinner jag göra julgodis och julbaka betyder det att jag hinner ta mig tid till sådant jag verkligen tycker om att göra, och att jag inte bara stressar julen igenom. Och hemgjort julpynt förstås, för sätter sig töserna ner och gör jultomtar och granar betyder det att även de känner av julstämningen.
  Kram på dig!
  Ullis

  SvaraRadera
 7. Jag håller med du...endast två tomtar har tittat fram här än så länge ;). En ljusslinga får pryda bollpilen där ute, välkomnande på uppfarten & för pippifåglarna. Annars är det så där lite lagom i år...njuter av naturlig stämning i stället! //Kram Marie

  SvaraRadera
 8. Nu när barnen blivit vuxna hejdar jag mig i julpyntstressen och njuter av levande ljus och några få ting som får räcka till julens pynt.

  Ha en skön söndag! Marie

  SvaraRadera
 9. Så vakkert bilde og så sanne ord. Allikevel må jeg nok ha litt rødt, litt krims krams, noen tepper på veggen - ja - ganske så juligt!
  Allikevel synes jeg det viktigste er at alle pynter slik at de får julefølelsen - det finnes ikke noe riktig eller galt!
  Her er det full fart med jul, og med 3 barn blir det rett slik...
  Klem Hilde

  SvaraRadera
 10. Just de frågorna jobbar jag med.
  Vad behövs egentligen för att känna julens närvaro?
  De naturliga pynten som mossa, frukt och nötter känns aldrig gammalt eller tråkigt.
  Köpta pynt däremot tröttnar jag på.
  Fiiiiiina bilder.

  Ha en trevlig 2a Advent.

  Annelie

  SvaraRadera
 11. Naturen är perfekt att ta in. Det blir lite mer hembonat och mysigt tycker jag. Fina bilder! Kram

  SvaraRadera
 12. Så vackra bilder! Både i detta inlägg och i förra. Freja ser ju bara för skön ut!

  Jag håller med dig om det naturliga pyntet, det är vackrast. Själv har jag en grundpyntning som jag vill få på plats men sen blir allt annat bonus. Känner ingen stress om det andra inte kommer på plats. Det viktigaste är lugnet och myset.

  Ha en underbar 2:a advent!
  Kram Hélena

  SvaraRadera