onsdag 9 november 2011

Jag gråter inombords...

Hur är det för er? Har ni hunnit förstå att julen närmar sig med stormsteg? 

Jag älskar julen precis lika mycket nu som när jag var barn. Alla dofter, känslan av förväntan och den härliga känslan av frid som infinner sig dagarna efter jul. Jag är inte precis en person som tycker om att sitta och rulla tummarna, men dagen efter julafton har vi som tradition att inte göra något annat än att äta praliner och apelsiner och se på långa Jesusfilmer på TV. Man behöver inte ens laga mat ju!
En dag om året gör jag ingenting och den dagen är helig! 

För mig handlar julen mycket om att se tillbaka... Liiite bondromantik sådär ni vet! ;) Kanske är det därför jag helst vill pynta med naturmaterial och så lite krimskrams som möjligt. Tyvärr är min man av en helt annan uppfattning. Han har lådvis med tomtar och olika lysande grejor som gärna ska röra på sig och låta. Barnen tycker det är helt fantastiskt med allt sådant så jag står tyst och gråter inombords när jullådorna kommer ner från vinden. Märk väl, LÅDORNA! Här räcker det inte med en kartong utan det är tomtar högt och lågt som gäller. 

Innan vi fick barn hade vi en ordning som innebar att vi hade varannan jul som vi fick pynta. Jag minns det som igår, men vem är jag att beröva mina små ett sådant nöje som det innebär att riva upp tomte efter tomte ur sitt silkespapper? Fast jag ska inte sticka under stol med att jag jublar lite inombords när någon av dem har gått sönder. En tomte mindre... och över den här tröskeln kommer inte en endaste liten ny luvprydd man in. 


Tur jag får njuta av mina tomtefria julbilder i alla fall! ;)

Anna

18 kommentarer:

  1. Men gud vilka fina "Bröd-ugns"bilder. Har du en sådan gammal spis? Ljuvlig!!
    Kram

    SvaraRadera
  2. God kväll Anna !

    Vad härliga bilder. Visst är samvaron att få vara tillsammans det viktigaste.
    Jul med familjen.
    Vilka härliga bilder. Bakar du brödet i vedspisen?
    Eller har du ett bak ugn?

    Ha en fin kväll. nu ska jag smaka nybakta bullar... ;)

    Kramar Sirpa

    SvaraRadera
  3. Shit så snygga brödbilder! Och mums med de mortlade kryddorna! Man vill bara flytta hem till dig mer o mer:-)) Och inte en enda blinkande tomte skulle vi ha...

    March in på min blogg om du vill vinna en Fröbok, årets julklapp:-)

    kramrkam H.

    SvaraRadera
  4. Jag har det precis lika dant här hemma med tomtar! Känner som du!

    SvaraRadera
  5. Jag lider med dig!! Jag kan verkligen se framför mig hur du kommer zooma in tomtetomma ytor med kameran inför alla blogginlägg runt jul! Men med tanke på vilka helt uuuunderbara bilder du tar, så kommer säkert i alla fall din läsare att vara nöjda!
    Kan ni kanske införa en tomtefri zon dit du kan gå och samla kraft?!
    Kram
    Ellinor

    SvaraRadera
  6. Förstår preciiiis hur du känner det. Jag vill inte heller har så mycket tomtar och bling bling men jag får ta några djupa andetag och vara glad åt att barnen är lyckliga. :)
    Snart är de utflugna och jag kan övertala mannen att få pynta som Jag vill - Hoppas jag! ;)

    Ha en fin kväll Anna!
    Kram
    Jeanette

    SvaraRadera
  7. Tomtar? Äh...det är väl inget. Min karl och ungar har dille på blinkande plasttomtar med ren i naturlig storlek från Jysk, och typ den stilen! Det ser förjävligt ut här på jularna! Inte alls sådär gammeldags fint som egentligen skulle passa vårt hus.

    SvaraRadera
  8. Har blivit mer och mer sparsmakad med den röda julen med åren...tomtarna kom in till hallen inte längre det senaste julen.
    Men vad är en stilren Jul mot små tindrande barnögon så underbara....
    n j u t av de små tidsnog kommer de jular man undrar var de åren tog vägen :)

    SvaraRadera
  9. :-D Jag är nog mitt emellan dig och din man. En och annan tomte kan få husera men jag älskar det naturliga också. Brödet ser fantastiskt ut! Nu blev jag hungrig...
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  10. Underbara bilder !! Ser gott och rustikt ut !
    Kramar // Susanne ♥

    SvaraRadera
  11. tomtar måste man ha men i liten lagom dos....här är det alltid en tomte under granen, men inget blingblingtomtande ute, där får det bara lysa i utegranen med VITA lampor som INTE blinkar...mossa och hyasinter kanel och apelsiner och röda äpplen med lite grankvistar är nog vackrats, om man frågar mig, att ha inomhus...kramis semlan

    SvaraRadera
  12. Jag lider med dig! Men brödet ser ju FANTASTISKT gott ut!!!

    Kramar, Carina

    SvaraRadera
  13. Wow, vilka fina brödbilder!!

    Mina föräldrar började när jag och min bror var små att ge oss en porslinstomte varje år som vi skrev årtalet under så jag har några stycken rödklädda nissar här hemma, har ju passerat 30 med råge nu. Jag plockar fram dem varje år då det är tradition, men de flesta ställer jag på ett ställe :) Lagom är liksom bäst...

    Hoppas du haft en bra dag

    Kramar Bella

    SvaraRadera
  14. Vilket härligt bröd och fantastiska bilder. Lider med dig och tomtarna. Här har vi inte så mycket blinkande tomtar men däremot en del rätt gräsliga ljuslyktor i porslin. Barnen gillar dom så därför står de i deras rum.

    SvaraRadera
  15. Hahaha skrattade gott när jag läste ditt inlägg. Jag vill ju inte kalla mig tomtehatare direkt men just det plastiga, bilmacksglittriga huva! Det kommer inte innanför min dörr.Tack och lov så bryr sig sambon inte om julpyssel och pynt. Så där är jag alena rådande.

    Men jag grämer mig lite för vårt framtida hus. Han har visat sig ha en förkärlek för kitch och gälla färger *ryser*

    By the way, dina bilder är underbara och juliga, ett tecken på att det inte behövs mycket för att skapa rätt stämning : )

    SvaraRadera
  16. Stackars dig! Jag lider med dig, även om jag måste erkänna att jag äger en och annan tomte. Men det måste vara smakfulla tomtar, helst hantverksmässigt gjorda i keramik, annars får det vara.
    Du skulle kanske kunna förhandla dig till några tomtefria zoner i huset för att göra det lite mer uthärdligt.

    Ha en bra helg. Kram, Karin

    SvaraRadera
  17. Håller med om att en del julpynt är förskräckligt... du kanske kan få ha nåt hörn med ditt eget:)

    Trevlig helg, brödet ser jättegott ut!

    Marie

    SvaraRadera
  18. Oj oj oj, vilka härliga bilder! Underbart vackert bröd!

    Kram // AH

    SvaraRadera