tisdag 31 maj 2011

Akleja - en gammal torparväxt

Jag har en "hang up" på aklejor. I mitt tycke en av de sötaste blommor som finns! Det är bara synd att de inte blommar hela sommaren. Förra året samlade jag ihop fröer från mina favoriter som jag sedan förodlade i varmbänkarna i växthuset i våras. Det blev måååånga plantor! :0)


Jag är medveten om att aklejan korsar sig hur som helst med sina polers så man kan aldrig veta hur avkomman kommer att se ut. Men jag tänkte att chansen att den blir lik en av sina föräldrar måste vara ganska stor i alla fall. Vi får se om jag har rätt...


Igår planterade jag ut den sista omgången med små plantor så nu gäller det bara att vänta till nästa år innan jag får se resultatet. Vem har sagt att det inte är spännande med trädgård?I alla mina halvskuggiga rabatter har jag satt små ruggar med plantor. Troligen alldeles för tätt men ifall några inte klarar av vintern vill jag klara av lite svinn... Det är tur att man har bilder i huvudet av hur det kommer att se ut för annars skulle det vara väldigt svårt att planera sina rabatter. Just nu ser det nämligen för ynkliga ut. ;0)

Anna


9 kommentarer:

 1. Jag är också väldigt förtjust i aklejor. Här hemma finns ett antal gamla sorter men jag är sugen på flera. Håller med dig om att det hade varit härligt om de hade blommat ännu längre in på sommaren.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Aklejor är bara så härliga! Jag gillar att de frösår sig och friskt kommer upp med nya varianter. Det är liksom lite lagom anarki :).

  Ha det fint, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 3. Hallojsan Ana!

  jag är också svag för denna lilla blomma och här sprider dom sig hej vilt!
  Jag har funderat på de där med färgen då alla borde var lika..men nu fick jag svaret!!

  Ha det gott! Kram Sanne

  SvaraRadera
 4. Så fina! Så härligt att kunna njuta av dessa i trädgården! Kram Helena

  SvaraRadera
 5. Jag gillar oxå dessa finingar...
  Hos mej växer de inne vid husväggen...fast i år kom de i rabatten oxå...Naajsigt...
  Kraamizar Git

  SvaraRadera
 6. Så roligt att du fixat egna små bebisar! Det är ju så roligt att följa från frö till planta och sedan gå och vänta på att blommorna ska visa sig för första gången.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Jag satte en häg akleja mot armeringsnätet i nya uteplatsen. Den har precis slagit ut i vitt nu och de är så ståtliga där de står.

  Kram Teres

  SvaraRadera
 8. Jag njuter också sååå av aklejor. Kan aldrig få nog:) Vad härliga bilder från din köksträdgård i förra inlägget. Visst är det ljuva dagar vi har framför oss och mycket värme också tror jag:)
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Visst är dom underbara,,får komma var dom vill hos mig älskar dom...Kram

  SvaraRadera