onsdag 1 juni 2011

Vad är det här?

I år har jag fått upp en hel odlingslåda full med sådana här blommor, men jag kan inte för mitt liv minnas vad det är för sort! Jag tror att jag fick dem av en god vän för ett eller kanske två år sedan... Någon som vet vad det är?


Det ser ut att bli ett gott år när det gäller bär... Vinbärsbuskarna dignar av alla bär och det ska bli så härligt att koka saft och gelé på skörden. Jag brukar blanda svarta och röda vinbär eftersom jag inte har så många buskar av någon sort ännu, men snart ska det bli ändring på det! När jag växte upp hade vi alltid hemkokt vinbärssaft som måltidsdryck och jag skulle gärna vilja att mina barn också ska få uppleva det. Torpet är ju suveränt att förvara skörden i eftersom det håller ungefär 8 grader hela vintern... Nu gäller det bara att få tag på flaskor att hälla upp saften i.


Minns ni hur jag berättade om att jag bara fått två körsbär på mina träd hittills. I år är äntligen biggaråträdet fullt med bär! Nu ska nätet på fortare än kvickt så inte fåglarna hinner före...Anna

12 kommentarer:

 1. Nej tyvärr. Visserligen älskar jag blommor, men jag kan inte så mycket om dem egentligen. Tur jag har min trädgårdsbibel nu när jag ska fixa i trädgården framöver :)

  Det finns säkert någon som kan hjälpa dig..

  Ha en bra dag. Kram Josefin

  SvaraRadera
 2. Skulle gissa på att det är borstnejlika, den är tvåårig men frösår sig villigt så hos i vår stuga är den som en perenn. Det visar sig när det blommar annars ;0) Spännande med överraskningar =0)
  Ha en bra dag!
  Linda

  SvaraRadera
 3. Hej
  Ingen aning om vad det är för blomma, men den såg läcker ut :)
  Det verkar verkligen bli mycket bär i år, min vinbärsbuskar ser likadana ut, hallonhäcken likaså. KUL!
  Ha en fin onsdag.
  kram
  Jessica

  SvaraRadera
 4. Det ser ut att vara bortsnejlika. Om det är det så är du en lycklig kvinna :-)Så gammeldags och trevlig och fin blomma. Du får visa framöver...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Hej vännen! Det är en borstnejlika. Spännande att se vad det blir för färg. Kan det vara en purpur/svart kanske? Jag har sått en sort som heter 'Sooty' i år. Så om ett par år kanske det ser ut som hos dig.
  Vi har inte heller fått någon frukt på vårt bigaråträd tidigare. Men i år bara dignar det! Lycka!
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Ser att du fått hjälp med blomman redan. Tror också det är en borstnejlika. Jag väntar med spänning på att mina 'svarta' ska blomma i år. Sådde (eller köpte... minns inte...) förra året. I år ser plantorna riktigt frodiga ut. Spännande att få se vilken färg dina har.. men det ser mörkt ut :-))))

  Min mamma gjorde alltid vinbärsjuice. Hur gott som helst.....

  Ha en underbar helg!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Ja, jag håller med övriga om att det är en borstnejlika. Har sådana som frösått sig.
  Kram Marita i Björkhagen

  SvaraRadera
 8. tror också att det är en borstnejlika, den blommar inte förrän andra året, så det är kanske därför du inte känner igen den.
  Ha en skön kväll!
  Ullis

  SvaraRadera
 9. Wow vilken läcker sak. Får du några frö att plocka köper jag gärna av dig. Har du någon susning om hur man går till väga med kirskål om man ska använda den mot jikt. Jag vet en som har det och det skulle ju vara kanon med gratis läkemedel, jag frågar samma lite överallt i hopp om svar;) Kram.

  SvaraRadera
 10. Hej igen!
  När jag kommenterade din blogg senast så skrev jag att jag funderade på att säga upp mig. Ville bara säga att nu är det gjort! Så om tre månader visar det sig om livet som hemmamamma blir som jag tänkt mig... Kanske får jag tid att själv börja blogga om min egen trädgård. Vem vet?
  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 11. Ser att du redan fått svaret på blomman... Det är borstnejlika även kallas studentnejlika då den brukar blomma till studenten.
  //Camilla från Mitt vita sköna hem och Trädgårdsliv & Design

  SvaraRadera