torsdag 28 april 2011

Allåkerbär...

Jag är uppvuxen i de Norrländska skogarna!

Kanske är det därför jag har ett mycket speciellt förhållande till hjortron, skvattram, mygg, knott, älvar, barrskog, tjäder, renar, kåsor, kaffeost, norrsken, midnattssol och åkerbär. ;0)

De som träffar mig personligen blir förvånade av det faktum att jag inte har någon dialekt kvar, men det beror nog på att jag bara är till hälften norrlänning. Den andra halvan av mig har rötterna djupt i den Västmanländska leran... Det visade sig att de rötterna var så djupa så jag hamnade här i Västmanland igen och har inga som helst planer på att flytta!


Mitt norrländska påbrå gör sig såklart påmint även i min trädgård. Det närmsta man kan komma vilda åkerbär här nere är allåkerbäret. Det har inte riktigt samma arom men vad tusan! Man får ta det som bjuds...

För att få bär måste man ha minst två olika sorter. I min trädgård finns tre men jag var nog lite snål med utrymmet, för jag har då knappt sett skymten av några bär under de två år de har bott hos mig. Nu har jag ändrat på detta och hoppas få smaka måååånga goda bär framöver. Man får vara lite försiktig med var man planterar allåkerbäret. Den sprider sig nämligen med jordlöpare och kan bli ett besvärligt ogräs om den hamnar på fel ställe...Väx lilla planta väx...

Anna

8 kommentarer:

 1. Hej du kommer ju också norrifrån plockade allåkerbär längs dikesrenar när jag var liten. Så för 2 år sen så planterade jag också mina första plantor. Har bara 2 sorter. Men de skall få sprida sig bland de amerikanska blåbären. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Oj, vad jag känner mig okunnig, jag från söder vet knappt vad åkerbär är...
  Hoppas du har fått sova bättre i natt.
  Jag tycker de tänker rätt med din gräsmatta. Redan när jag var liten tyckte jag det var hemskt när pappa tog fram gräsklippan och jag skyndade mig ut för att plocka så många tusenskönor jag orkade innan han körde över dem, och jag är likadan nu, fast jag skickar ut töserna i gräsmattan istället...
  Ha en bra dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 3. Oj...Jag har nog aldrig ens sett ett sånt bär. Men när jag läser ditt inlägg ser jag ordet KAFFEOST Attans va jag blir sugen på det nu. Det var så länge sen vi gjorde sån, men nu ska det nog bli av.
  Ha en jättefin dag! Kram Åsa.

  SvaraRadera
 4. Mmmhmm..intressant. Du,jag har en dröm att få åka norr och plocka hjortron i kg-vis,men...när är dom mogna? :)

  SvaraRadera
 5. Nu är inte jag någon norrlänning, bara en inflyttad sådan men kan bara säga attatt de ljusa nätterna och norrskenet är magiskt! Mycket av det norrlänningar talar om har jag fått lära mig eller rent av fråga...åkerbär har t ex helt gått mig förbi...men man lar sig ju så länga man lever!

  SvaraRadera
 6. Jag har varit så tokig att jag nu satt smultronplantor i ena änden av de nya bäddarna i köksträdgården. Tänkte allt på all de ringlande rötterna. Får se när de sprider sig om jag ångrar mig.I mor´n blir sista bädden klar då kommer förhoppningsvis bilder på den färdiga köksträdgården. Dock kan jag inte så riktigt än då jorden måste bli lite varmare. Kanske påtar ner potatis och lök imorn men inte mer.Kram.

  SvaraRadera
 7. Hej mera. Jag provar ampeltomater i år. Vet du om man kan toppa plantorna precis som tagetes för att dom ska bli kraftigare? Jag vill prova men vill ju inte förstöra dom.

  SvaraRadera
 8. Vad nostalgisk jag blev nu.
  Jag gick ofta på promenad med min älskade farmor när jag var liten och då plockade vi åkerbär.
  Mumsigt!

  Lycka till med dina nu!

  Krameli kram
  Jeanette

  SvaraRadera