måndag 25 april 2011

Akleja...

Förra sommaren fotade jag min lilla Matilda i sin fiiina klänning från Kinoko. Hon höll som bäst på att plocka blommor från silverarv och akleja.Igår planterade jag ut massor med växter från växthuset. Det börjar bli väl trångt där inne så nu får det bära eller brista... Jag råkade sätta alldeles för mycket sallad i år, så vad gör man när man har prånglat på sina grannar mer än de egentligen vill ha? Jo man sätter ut grönsakerna bland blommorna i rabatterna! Ska bli väldigt kul att se hur det kommer att se ut längre fram i sommar...När aklejorna ute i trädgården hade blommat över förra sommaren samlade jag in fröer och sparade dem över vintern. Nu har jag dragit upp massor med små plantor som jag kan sätta ut i min trädgård! Aklejan har fördelen att den klarar av att växa i lite vandrande skugga så den har fått flytta ut i alla mina "svåra" rabatter där varken skuggväxter eller de solälskande trivs... Jag har ledsnat på besvärliga perenner så nu tänker jag hålla mig till mormorsväxter i min trädgård. Det finns ju en orsak till att de har följt med oss så länge. Hade de varit kinkiga och svåra att få att överleva skulle de inte ha klarat sig...Det ska bli spännande att se hur blommorna kommer att se ut! Aklejan blandar sig hur som helst och i min trädgård har jag lite olika sorter... Tyvärr får jag lov att vänta ända till nästa sommar innan de blommar första gången.

7 kommentarer:

 1. Det blir nog snyggt med vackra sallasblad bland blommorna.
  Det är spännande med aklejor! Jag har rosa och svart sort och hoppas att de tillsammans ska ha bildat någon ny sort i sommar... blir kul att se!
  Ha en skön dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 2. Tack söta Anna för uppmuntrande kommentarer om min köksträdgård! Du är en stor inspiration, ska du veta! Hade du sett hur resten av trädgården på baksidan ser ut, så hade du nog inte riktigt använt ordet "välordnat", hihi! Men det kommer, det kommer.
  Njut av påskens sista dag och det härliga vädret!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Hallojsan Anna!!

  Det är jättesnyggt att ha sallad och andra grönsaker i rabatter!! jag har inte provat själv dock, men jag har sett andra som har gjort lyckade planteringar på det viset!!

  Ha en fortsatt skön helg!!

  Kramis Sanne!!

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Ljuvliga bilder från en underbar trädgård! Så fin hon var i sin klänning ;)

  Hoppas du får en fin dag!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 5. AKlejor gillar jag och numera tycks jag få ha dem ifred för aklejstekeln. Den bodde här för ett antal år sedan och åt ur alla knopparna inifrån. Inte kul!

  Jag har mest "Mormorsväxter". Gillar den typen och gillar pålitliga växter.

  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 6. Känner igen det där med att ge bort plantor :) jag har ett 50-tal :o tomatplantor som jag ju inte rimligen kan behålla!

  Det kommer bli så läckert med sallad och annat gott lite här och där!

  Ja Akleja är super och andra "gamla" växter, det går ju inte och hålla på med allt för kinkiga växter överallt, det blir liksom ingen frodig trädgård då, i alla fall inte om man inte har obegränsat med tid :).

  Ha en fin dag! Kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 7. Du har så fint i din trädgård redan och det är kul med aklejorna, dom är verkligen dårande. Men den allra finaste blomman är ändå den lilla Matildan!
  Helt ljuvlig!
  Agneta kram

  SvaraRadera