tisdag 9 november 2010

Pepparkakans ursprung...

Visste du att nunnorna i Vadstena åt pepparkakor redan år 1444? Tala om att känna historiens vingslag när man mortlar till kryddorna som ska vara i degen...

Igår gjorde jag en pepparkaksdeg som nu snällt ligger och väntar i kylen. Jag har aldrig förstått mig på varför man köper färdig deg. Om man inte orkar värma upp lite socker, sirap och vatten i en kastrull och hälla det över smör och kryddor i en bunke och sedan tillsätta vetemjöl och bikarbonat, varför ska man då baka över huvud taget? Bättre då att köpa färdiga kakor eftersom de ändå inte smakar hemgjort när de är bakade på köpt deg ;0).



Det finns noteringar från 1444 om att nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor för att underlätta matsmältningen. Det var de många kryddorna som lindrade nunnornas magbesvär. På den tiden ingick förutom de traditionella kryddorna kanel, ingefära och kryddnejlika även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal i degen. Som sötningsmedel användes honung.

Titta in här om ni vill veta mer om pepparkakans ursprung.

Anna

6 kommentarer:

  1. Är du säker på att de inte är farliga att äta då..ler. Kunde inte låta bli..men de fanns ju inte med på din lista. Tror på sunt bondförnuft. Jag har ju 5 barn och har levt som vanligt, och det är inte nåt större fel på dem. Nä ta en kopp kaffe och en pepparkaka och försök att må gott trots din onda foglossning. Kramar Pia

    SvaraRadera
  2. Visst är det kul att alltid lära sig något nytt. Jag har ett inlägg om lussekatter på min blogg senare idag.länkar hit till din info om pepparkakor också;) Gott, nu blev jag också sugen på attt göra pepparkaksdeg.

    SvaraRadera
  3. Ha, va kul, det var intressant att läsa om pepparkakorna och nunnorna. Jaa, kan tänka mig att det satte lite fart på matsmältningen.
    Klart man fixar sina egna pepparkakor, det går lätt som en plätt ju.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Gottigt med pepparkakor. VI ska snart baka en sats med är även sugen på att göra ett jättestort pepparkakshus i år, men jag vet inte än. Försöker hitta en hel by med småhus och ritningar på nätet men utan lycka än så länge.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Ja det har gamla anor med pepparkakor.. Lite kul att de lever kvar..
    Faktiskt är det så att jag tycker inte om hemmabakade pepparkakor och skall jag äta de som är bakade hemma så gillar jag bättre de som är gjorda på köpedeg :-)Och så kan jag ju säga att jag smakat från många olika hemmadegar.. Alla är vi olika, som tur är :-D

    Ha en fin fortsatt dag..

    Kram Mia

    SvaraRadera
  6. ja att pepparkakor blir man snäll av myntades ju av att man blev bra i magen efter all den feta julmaten av kryddningen i dessa och då blev man ju snäll*ler kramis semlan

    SvaraRadera