måndag 8 november 2010

Ett låååångt inlägg om graviditet!

Jag brukar inte bli sådär väldigt upprörd över allt som skrivs om hur gravida ska och inte ska leva. Alla har en åsikt och frågan är alltid brännhet eftersom man som gravid vill göra allt rätt för att inte skada sitt barn. Det handlar inte längre om en själv utan om en annan liten person och hela dess fortsatta liv!

MEN när jag läste den här artikeln i Aftonbladet känner jag mig sååå trött...

Den handlar i stort om att det finns ny forskning som har visat att även Paracetamol som tidigare ansågs ofarligt för fostret har visat sig ge fosterskador på framför allt pojkar...

Så långt är jag med... ;0) Ingen Alvedon; check!
Men fortsättningen!

Allt det här ska man se upp med enligt artikeln:

• Alkohol - skadar fostret genom moderkakan. Svensk rekommendation är ingen alkohol alls under graviditeten. (Inga problem; check!)
• Tobak - varken den gravida eller partnern bör röka. (Fortfarande med...)
• Värktabletter - undvik Treo samt alla andra tabletter som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen. Ny forskning varnar även för Alvedon, se artikeln ovan. (Check!)
• Fisk och skaldjur - vissa sorter kan innehålla dioxin och PCB och bör ätas högst 2-3 gånger/år: strömming, även surströmming, lax och öring som är vildfångad från Östersjön, Vänern och Vättern och röding som är vildfångad från Vättern.
Kvicksilver kan även finnas i abborre, gädda, gös, haj, lake, rocka, svärdfisk, stor hälleflundra, tonfisk (färsk/fryst).
• Ost - undvik ost gjord på opastöriserad mjölk samt all mögel- och kittost, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Upphettad ost i matlagning går bra att äta.
• Lever - vitamin A, som finns i lever och fiskleverolja, kan i höga doser vara skadligt för fostret. Leverpastej är ofarligt.
• Kaffe och svart te - stora doser koffein ökar risken för missfall.
• Kosttillskott - rådfråga hälsovården innan du tar örtprodukter och naturläkemedel.
• Vitaminer - varning för överdosering, särskilt av vitamin A.
• Ginseng och algprodukter - innehåller för stora mängder jod.
• Socker - för mycket sötsaker ökar risken för havandeskapsförgiftning. (Någon stans här börjar jag känna att ok... vad kan jag äta?)
• Bakterier och parasiter - särskilt listeria och toxoplasma som kan undvikas om maten man äter hettas upp till rykande het.
• Rått kött - genomstek allt kött.
• Varma kylvaror - kolla att kylskåpets temperatur är högs +4°C.
• Skivat smörgåspålägg och kall färdigmat - undvik mot slutet av hållbarhetstiden.
• Torkat, rökt eller gravat kött - t ex parmaskinka och salami, bör frysas tre dygn innan du äter det.
• Dåligt sköljd mat - slarva inte med sköljning av frukt och grönt.
• Dålig hygien - tvätta händer och diska köksredskap ordentligt.
• Kattavföring - toxoplasmaparasiten kan förutom via maten också spridas med kattavföring. (Ska försöka undvika att äta det!)

Visst är det bra om man är lite extra rädd om sig som gravid men för mig kändes det som om jag var fängslad i min egen kropp under mina första två graviditeter... Hur säker är egentligen forskningen på alla dessa punkter! Ena dagen hör man något och nästa dag något annat... Jag har själv blivit mycket mer avslappnad nu vid min fjärde graviditet och livet är bra mycket lättare att leva! Jag dricker inte alkohol, röker eller äter en massa mediciner men annars så tror jag på en varierad kost och sunt förnuft.

Det här med värktabletter har en annan sida också!
Det vore helt ok att avstå från dem när man är gravid om det vore lika självklart att man blev sjukskriven när man har ont! Varför är det så självklart att man ska lida just när man är gravid? Det är snudd på omöjligt att bli sjukskriven när man har foglossning eftersom det inte räknas som en sjukdom utan en naturlig!? del av graviditeten. Så, när man är gravid (och trött, känslig, illamående, förstoppad osv) gör det varken av eller till om man har så ont av sin foglossning att man knappt kan gå också... Märkligt resonemang måste jag säga!

Anna

12 kommentarer:

 1. Rnt spontant jag känner - jaha... men det där (mesta av punkter) gäller även icke gravida - skölja grönsaker och frukt, alkohol och värktabletter... Ostar - ja, kan man tänka på, fast (tyst) jag ätit de.... Räkor osv... Nja, man får allt det där i sig även som inte bär på ett nytt liv... Och som jag förstått det som är "så bra" i dag, kommer hårt kritiseras nästa decennier... Så gå på känslan, håll jag på att säga ;)

  Ha det så fint, Anna! Du klarar dig säkert bra, mamman till flera barn :)

  kram

  SvaraRadera
 2. Jag har under mina graviditeter (4) levt rätt normalt. Men nu hör jag ju ej heller till de som röker och dricker. Det enda jag "visste om" var väl det där med kattskiten. Men jag säger som du...man kan väl undvika att äta det...*ler*
  Mediciner gäller väl mest under de första tre månaderna, tror jag. Men även där undvek jag att ta mediciner. Lite jobbigt för mig som hade stark hösnuva.
  Under den tredje graviditeten led jag av en jobbig hosta. Till slut gav jag upp och tog antibiotika nån vecka innan förlossningen. Problemet var det att jag fick utslag (allergi) över hela kroppen och uppsvullnade fötter av det...*suck*
  Ungarna kom inte för tidigt hos mig, tvärtom, alla var försenade - trots kaffedrickande och en och annan kopp te.
  Jag tror att alla kvinnor dessutom reagerar annorlunda på allt beroende på "genetiska förutsättningar" (bra uttryckt va?)
  Lev som du känner och det blir nog bra!

  Vad jag kan reta mig på är att en (annan) bloggerska i ena inlägget klagade över förvärkar och nån vecka senare planerade en "tripp" runt halva europa...När man har fått varningssignaler borde man ta det lugnt trots allt.

  Önskar dig en fortsatt bra graviditet med mycket god och nyttig mat!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 3. Hej dig! Håller verkligen med och hoppas att ditt inlägg kan ge några gravida eller blivande gravida lite råg i ryggen! Man är SÅ utlämnad både som gravid och för att inte tala om nybliven mamma!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. Jag säger bara jösses!!!!

  Inte konstigt man blir sjuk i detta samhälle, vem f*n ska kunna leva upp till allt detta.
  Vem säger att det inte händer något ändå?!

  Lev du ditt liv, precis som du gör, så blir det kanon!!

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 5. Typiskt Sverige säger jag bara! Så tröttsamt......

  Kramar Erika

  SvaraRadera
 6. Jag tror om man har alla hästar i stallet så att säga tror jag nog att man vet bäst själv som mamma..rent ut sagt fördjä...att graviditetens åkommor inte kan räknas som sjukdom,,tröttsamt..Kram Susanne

  SvaraRadera
 7. ja, jag säger då det...allt ska tydligen listas och vara skadligt. Jag tror att "skadan" i sig är att det finns listor som gör en nervös!!! Tro på ditt eget omdöme! Ödet kan man ändå inte rå på...Lycka till!kramis semlan

  SvaraRadera
 8. Jag har två friska grabbar å levde hur vanligt som helst under graviditeten.
  Man kan inte tro på allt som skrivs för då blir man gaaalen!
  Min mormor sa alltid att : sunt bonnförnuft gör att man lever längre...tror jag åxå!
  Kram ullamaria

  SvaraRadera
 9. Har mått jättebra under mina graviditeter förrutom den där ...ja, vad ska man skriva utan att svära allt för mycket....foglossningen. Hade man lagt sig på ett sätt, var det bara att lugnt ligga kvar, kunde inte röra benen, var helt som förlamad. Det värsta var under förlossningen när barnmorskan sa åt mig att lägga mig på mage uppe på ensaccosäck. Herregud vad ont det gjorde, och inte kunde jag komma bort ifrån den, så där låg jag och skrek tills de fick rulla av mig från den där säcken :).
  Att man inte kan få vara sjukskriven pga foglossning är ju horribelt, har man så fruktsanvärt ont går det ju inte att jobba!!!
  Förstår inte hur de tänker, makthavarna. Smärta blir man ju sjukskriven för annars, men som gravid ska man tydligen tåla lite smärta, eller??
  Ja, nu höll det på att bli en uppsats av det här också, men vissa saker rycks man med av.
  Tycker du har en skön inställning till din graviditet på det stora hela:).
  Ha det nu så gott!!
  Camilla

  SvaraRadera
 10. Toxoplasmos (kattparasit) lider jag av.. Mellan gångerna det ploppar upp ligger det latent i kroppen.. Jag hade tur att det inte ploppat upp när jag väntat barn.. Kan meddela att jag inte åt kattavföring för att få det ;-) Haha..

  Det finns mycket konstigheter och en del måste man nog påvisa även om vi kan tycka det är självklara saker..

  Kram Mia

  SvaraRadera
 11. Ja, vad ska man säga!
  Gå på din egen känsla,jag tror att man vet vad som är okey.
  Har 9 barn och jag har levt helt normalt under mina graviditeter, ingen alkohol, tobak ( snusat annars), värktabletter ( har tagit alvedon däremot eftersom jag har haft svår foglossning) men mina barn verkar ha klarat sig bra, äldsta barnet är 29 och yngsta 7 år.
  Ha det gott och sköt om dig!
  Kram Kicki

  SvaraRadera
 12. Vad jag retar mig mest på är att f-kassan alltid när det gäller vanliga sjukskrivningar tjatar om att det inte är sjukdomen i sig som gör att man ska bli sjukskriven utan ARBETSOFÖRMÅGAN. I rimlighetens namn borde detta gälla även gravida, men nejdå då får man inte bli sjukskriven trots att man är arbetsoförmögen eftersom man inte har någon SJUKDOM... Hoppas allt går bra ändå! Hälsningar Elin

  SvaraRadera