söndag 10 juni 2012

En flyttbar hönsgård

Såhär års börjar hönsgården se ganska trist ut. Det finns inget kvar att äta och jag lider med dem eftersom de ser all grönska men inte kan komma åt den. Jag kan omöjligt släppa dem fria eftersom de alltid kastar sig över mina odlingar. Det slår liksom aldrig fel! Jag brukar lägga in gräsklipp de kan äta men helst vill jag ha gräsklippet på mina odlingar där de gör mest nytta. 

Men nu har jag äntligen kommit på en lösning!


Jag har byggt en tillfällig hönsgård som ska gå att flytta runt. Gården i mitten är permanent och med presenning över halva så hönsen kan komma undan regnet när de sitter på sin sittpinne. Runt omkring har jag byggt en trekant av nät och stängselstolpar som jag flyttar en gång i veckan. När jag har flyttat runt utegården ett varv har gräset hunnit växa upp igen. Jag har ritat en liten ritning för att det ska vara enklare att se hur jag menar... Det gula är där hönsen är för tillfället och så ser man på färgen hur mycket gräset har hunnit växa. Jag har inte alla delar inhägnaden utan triangeln flyttas. Över hela rasket har jag bärnät så att höken inte ska komma åt mina höns. 

Bild på bygget utlovas inom kort! ;)


Jag looovar att beskriva vår kompost lite bättre i veckan. 

Kanske en liten kompostskola kunde vara på sin plats? 

Anna9 kommentarer:

 1. Åh vilken fin kompost!
  Ser framemot en beskrivning!!!!!!
  Åh en liten kompostskola är aldrig fel :)
  Intressant är det också med den flyttbara hönsgården. Jag har ju också höns och stöter också på det problemet att gräset tar slut.

  Ha en fin dag
  Kram
  Heléne

  SvaraRadera
 2. Fiffig idé med hönsgården! Ska själv skaffa höns till veckan, blir så spännande!

  En kompostskola låter intressant, den vill jag gärna ta del av!

  Kram, Sofie

  SvaraRadera
 3. ÅH vad roligt, Anna. Jag har läst om en flyttbar hönsgård i Ekologisk odling på kvinnors vis, men inte förstått exakt vad de menade. Din bild var väldigt lätt att förstå, kanske skall försöka prova.

  SvaraRadera
 4. Att ha höns löst ser möjligtvis mysigt ut, men är inte särskilt praktiskt med allt vad det innebär.

  SvaraRadera
 5. Du var mig en riktig uppfinnare, denna borde alla ha. Vilken strålande idé. kram

  SvaraRadera
 6. Fiffigt!
  Och så kul med din utställning! Hoppas du fick många frågor och vinklingar och idéer (ja, det sista behöver jag väl inte önska för det har du ju så det räcker, eller hur!!!)
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Höns är jättetrevliga att ha kacklandes i trädgården, men nu kapitulerar jag också snart, eftersom jag även vill ha en vacker trädgård att komma hem till. Hönsen kan inte få fortsätta med krafsandet. Så vi har samma problem och det ska bli jätteintressant att se hur ni löser problemet!
  Själv funderar jag på att ha hönsen i husvagn på nästa ställe. Alltså ett mobilt hönshus som jag stängslar in för räven. Men då behövs ett varmat ställe på vintern dit man kan köra in husvagnen. Vi får se hur det blir!
  Måste säga att det alltid är som en frisk fläkt att landa här på din blogg, så mycket visdom och inspiration på ett och samma ställe!
  Ha det gott,
  Eija

  SvaraRadera
 8. Vilken bra idé! Man får inte vara dum inte!

  Jag håller för övrigt med dig om att alla borde odla med barn, eller att skolorna borde odla mer med barnen! Min dotter är veteran på odling numera, nu introducerar vi hennes kompisar med jämna mellanrum då de får vara med och plantera i vår trädgård och se vad som växer och vad man kan äta!

  SvaraRadera