onsdag 18 april 2012

En morot är inte bara en morot...

På sista tiden har det varit en del, jaaaa, vad ska jag kalla det... upprörda röster(?) i vår by angående att vi har planer på att skaffa får. Helt plötsligt fick vi några brev från upprörda bybor (vissa underskrivna och andra inte) vidarebefordrade från styrelsen i byn. Det handlade om att tuppen stör och att vi (om vi nu skaffar får) borde flytta ut på landet till en riktig gård och inte leka bönder här i byn. (Till saken hör att vi bor i utkanten av en liten by med skog och åkrar som närmsta grannar ungefär en mil från staden).

Först blev jag ledsen, sedan blev jag arg och nu känner jag mig mest beklämd. 

Var är vår värld på väg?


I Sverige äter de flesta kyckling och ägg men var tror man då att dessa råvaror kommer ifrån? 

För att få kycklingar måste man ha tuppar, och dessa låter! Har vi så totalt tappat kontakten med naturen att vi inte kan acceptera de ljud och lukter som "råvarorna" ger ifrån sig? 

Vill vi att djuren ska leva i stora fabriker där de aldrig får se dagens ljus eller höra vinden susa i trädkronorna? Vill vi att djuren ska få kraftfoder som produceras i länder där man skövlar regnskog för att kunna producera det? Vill vi att djuren transporteras långa sträckor i lastbilar innan de stressade tvingas in i en fabrik där de slaktas... (om de har tur), jag hörde några rapporter om grisar som skållats levande på slakterier här i Sverige för ett eller två år sedan... 

När djur blir industri tappar man respekten för dem.

Jag vill ha ett litet ekosystem i min trädgård där djuren är en del. Jag vill kunna plocka nyvärpta varma ägg i redet från höns som har tillbringat dagen utomhus. Jag vill äta kött från lamm som har skuttat omkring på stenar, busat i snåren och känt värmen från sin mammas kropp på nätterna. Jag vill koka soppa på höns som har levt ett spännande liv på jakt efter frön och insekter i vår trädgård...

Men det jag framför allt vill är att mina barn ska förstå var vår mat kommer ifrån.En morot är inte bara en morot...

En morot är en brukad bit mark som gödslats med mammas och pappas svett och onda ryggar.

En morot är något att vara stolt över att kunna lägga på sin tallrik.

Anna37 kommentarer:

 1. Jag bor två och en halv mil utanför stan och har tre grannar, övriga i vår "by" bor en kilometer bort åt olika håll bl.a. en stor bondgård. Detta är m a o >landet< ändå hade grannar synpunkter när vi hade höns och tupp...att de störde...men hur tänker människor...varför bor man då på landet? Jag förstår att du är upprörd!

  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Vi bor mitt ute i ingenting, vi har grannar men långt ifrån oss...här har det aldrig varit några problem (tack och lov), vi har haft höns & tuppar, tvärtom var vi väldigt poppis för dom värpte ju mängder med ägg som vi delade med oss av till dom som ville ha.
  Så tråkigt när det finns människor som inte vill se det positiva i att ha djur, hoppas det löser sig för er och att ni kan fortsätta ha djur, både tupp/höns/lamm....
  Kramar Carina/Hjo
  kattarsel@live.se

  SvaraRadera
 3. Bra rutet Anna! Det verkar sannerligen som vi har kommit ifrån vårt ursprung alldeles. Gubben skojade om att vi (som bor intill skogen) skulle skaffa en get istället för att klippa gräset, undrars hur det hade låtit om vi verkligen gjort det?!?! Inte klokt som det är.
  Hoppas ni orkar stå på er!
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 4. Jag förstår att du blir ledsen, det blir jag också av att läsa vad de har skrivit. Om jag bodde granne med er skulle jag istället uppmuntra er till att bygga ert liv i den riktning ni gör och avundas er starka vilja! KRAM!

  SvaraRadera
 5. Perfekt, skicka exakt denna skrift till styrelsen!

  SvaraRadera
 6. Perfekt, skicka exakt denna skrift till styrelsen!

  SvaraRadera
 7. Perfekt, skicka exakt denna skrift till styrelsen!

  SvaraRadera
 8. Vilka människor det finns..

  Jag tycker att ni ska bjuda in "dom" som skickat brev, på något riktigt smarrigt, hemmaodlat o berätta allt det som du skriver o brinner för..
  Åh smälter dom inte då, ja då vore det konstigt..

  Lycka till Anna!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 9. Men ursäkta, hur illa låter inte en gräsklippare jämfört med en tupp? Bara en fundering – för det är väl oljud som grannarna gärna delar med sig av. Själv brukar jag klaga lite på att grannen med tuppar och får bor lite för långt bort – jag hör ju bara kuckelikuandet och bräkandet när vinden ligger på åt rätt håll – skulle vara stolt över att ha er som granne!!!

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 10. Va trist att det ska behöva va så där. Våra grannar har nog fått se både förrymda kor och höns på sina gårdar, men jag har aldrig hört något ont sägas om det. Dom har istället hjälpt till att fånga in djuren.
  Nu har vi nyligen hämtat en omgång nya höns och reaktionerna har varit endast positiva. Många har sagt att de gärna hämtar ägg från oss om det blir över.
  Har nyligen läst boken "Lev mer på mindre" skriven av Maria Österåker. Den handlar om hennes familj och deras väg till självförsörjning. Riktigt läsvärd.

  Ha det så gott med alla era djur!
  Catarina

  SvaraRadera
 11. Hoppas att det vänder och att dom istället ser vilken tillgång det är att ha er som grannar. Läste nångonstans att om 40 år så måste vi producera dubbelt så mycket mat i världen för att kunna mätta jordens befolkning. Det är dax för oss att inse var maten kommer ifrån och lära oss att ta vara på naturen innan det är för sent. Stå på dig och lycka till!

  SvaraRadera
 12. Åh jag skulle var glad över en granne som dig och stolt!
  Visst verkar många ha tappat bort sig, märker det själv (då vi odlar om än i lite skala) när vi skall skörda morötter, hallon, potatis är det många grannbarn som gärna kommer då deras föräldrar inte en har smultron till dem, förstå mig rätt man måste inte odla alls men smultron de bara står där och producerar!
  Så jag hoppas innerligt du skaffar dina får och att tuppen din gal extra högt då han nog är stolt över att bo hos er!
  Stå på dig!

  SvaraRadera
 13. Så bra skrivet av dig!! Och skrämmande att människor blir så störda. Som jag förstår det, av det jag läser, bor ni ju inte mitt i smeten. Ni verkar ju inte störa nära grannar. Vet fler som störs av tuppar... Men om ni kanske inte släpper ut dem så tidigt på morgonen då...Ja jag vet inte...För de kan väl allvarligt inte mena att de störs under dagtid?!

  Hoppas det fixar sig och att ni kan skaffa får. Tråkigt att bo i en by där de gör så.

  Ann-Louise

  SvaraRadera
 14. jag säger då bara det...hum...himla tråkigt med personer som inte kan sköta sig själva...gräsklippare, motorsåg, hammare och vedklyv och trafik ska man acceptera, men inte ljudet av lite får och en tupp...helt galet! Fortsätt kämpa på Anna. Det är beundransvärt att ha de visioner som ni har! kramis semlan

  SvaraRadera
 15. Just av denna anledning som jag aldrig kommer att ha grannar. Tyvärr så får man om man har ett djurintresse ta en väldans hänsyn till andra människor som väljer ett annat liv. Har man hund ska den va tyst, har man höns får de inte märkas, har man kor så får de inte lukta...

  Trist ja, men folk verkar vilja ha det så : (

  Vi bor mitt i skogen (tack och lov) så ingen kan gnälla över våra höns, alla våra hundar eller kaniner. Vi letar större med ljus och lykta, ett av kraven är just avsaknaden av grannar med åsikter om hur vi väljer att leva vårt liv.

  Försök komma överens med grannarna. Kanske muta dem med lite färska ägg. Ta en i taget och vinn dem över : ) Eller om ni har möjlighet och drömmen om får är riktigt stark- flytta.

  SvaraRadera
 16. Tänk att det alltid ska gnällas om nåt....förstår att du känner som du känner! Tänk om det kommer en fasan, eller en älg och låter?? Vem skickar de brevet till då??? Fascinerande ;)
  Stödkram Jenny

  SvaraRadera
 17. Tyvärr är det många som har den här inställningen och att det alltid ska vara som det varit i en by.
  Jag tror de skräms över din styrka att våga bryta mönstret och vill nu sätta dig på plats.
  Det är människor som kanske aldrig tänkt på djurfabriker, produktion av kraftfoder, transporter, öppna landskap och så vidare.
  Hoppas det ordnar sig för er.
  /Cia

  SvaraRadera
 18. Anna, du är bara bäst! Du lyckas gång på gång sätta ord på mina tankar, för exakt så är det, de flesta av oss har tappat kontakten med naturen och ser inte maten för vad den är, eller har någon som helst respekt eller vördnad för den. Den ska vara lättillgänglig, och finnas i alla former från jordens alla hörn. Men den får absolut inte lukta eller låta illa! Och billig ska den vara utan någon tanke bakom hur den är producerad. Oerhört sorglig utveckling!
  Jag vill också att mina barn ska förstå hur mycket jobb det ligger bakom en morot!
  P.S det finns snart en jättefin gård till salu norröver ;)
  Kram från din nätvän bondmoran!
  Ge inte upp!
  Eija

  SvaraRadera
 19. Jag minns att jag klagade på fåglarnas skrikande i träden förra året när jag skulle lägga mig o vila i solen...hmmmm... en dålig dag. Dina grannar kanske har fler dåliga dagar , känner man för att klaga så finns hur mycket som helst att välja på ämnen ;o)
  Kan det vara så kallade avundsjukan i bilden...visst kan det vara det!!! Jag är redan avundsjuk på alla som kan ha höns och ...får....neeee, jag skulle bli sååå glad för ett par stycken och 4 höns i flera sorters färg ( med tupp, förstås) och inte bry mig ett dugg om vad andra tycker!
  Kör på!
  Karla.

  SvaraRadera
 20. Vad fint du uttrycker det! Jag fick nästan rysningar och kunde riktigt känna känslan. Skicka den texten till styrelsen! Och hur är det möjligt att inte vilja ha får!?!? Det är ju det sötaste och mysigaste att ha i närheten! Hoppas det löser sig för er utan för mycket problem! Kämpa på!!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
 21. Hej Anna! Hoppas ni skaffar får, det är trevliga djur. Vi har ett gäng gotlandstackor här hos oss och har precis fått lamm, 12 st! Känner som du - jag äter hellre sådant kött än broileruppfödda kycklingar. Min man jagar också och viltkött känns också bra att äta. Nu bor vi på landet, men bara ni har möjlighet att ha djuren och ge dem fina hagar (för små hagar = för lite bete och högt parasittryck) så är det klart ni kan ha dessa djur. De låter inte särskilt mycket i jämförelse med en tupp ;-)

  Kram och lycka till, undrar du ngt över får får du gärna höra av dig till mig!

  SvaraRadera
 22. TACK för dina insiktsfulla ord! Jag delar med mig av detta för glatta livet!!!
  Jag bor äntligen! på landet och älskar varje sekund!!!
  Trots 5 mil till Visby, trots skitlukten som gör att vi hänger tvätten inne, trots tunga vedkärror i snön på vintern, TACK VARE LIVSSTATUSHÖJNINGEN!!!

  Kram från Anna-Caarin i Burs på sydöstra Gotland

  SvaraRadera
 23. Inte många tänker som du Anna, så är det nog helt enkelt. Men det är otroligt tänkvärt och fint, det du skriver, så jag hoppas du låter denna styrelse få del av det. När jag läser det du skriver är det ju så självklart! Precis så vill man ju att det ska vara! (även om jag ska vara ärlig och säga att jag är livrädd för flaxande hönor och aldrig skulle våga gå i närheten av dem;))

  Ha en bra dag!

  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 24. Men vad är detta... Låter ju inte riktigt klokt ju. Stå på er och hejja er.

  Ta hand om dig

  SvaraRadera
 25. Fint skrivet av dig, jag är ingen människa som överhuvudtaget lever som du, odlar en massa saker och lever så sunt och ekonomiskt (ekologiskt) men jag beundrar dig oerhört som har tid och framför allt orkar ta vara på livets och naturens fina saker som finns ... förra året var första gången i hela mitt liv som jag tillsammans med min son , odlade upp en paprika från en kärna, och vi fick tre jätte fina jätte röda paprikor på höstkanten och vad goda dom var!! Helt fantastiskt!! Skulle verkligen vilja och orka pyssla och greja som du, älskar å läsa din blogg..
  Vi bor själva på landet (dock inga djur pga allergier) men vi har en granne som har höns,tupp, getter, minigris , gäss och andra djur och för min del tycker jag detta är otroligt mysigt med dessa små ljud, det är ju inga störande ljud ju ... nä folk som gnäller borde inte bo på landet ...
  Lycka till med allt du tar dig för, dina bilder är förövrigt otroligt vackra!!
  fortsätt leva som du gör... det borde vi alla göra lite mera av ...
  Kram

  SvaraRadera
 26. Sååå bra skrivet!

  Hoppas att allt ordnar sig till det bästa!
  Stå på er!

  Kram
  Heléne

  SvaraRadera
 27. Ditt hus borde ligga på min trevliga radhusgata! Här har folk haft höns och tuppar och det tillhör ju liksom vårt ekosystem med djur....vi vill ju äta dem..?
  De i din by torde ju då vara antingen vegetarianer eller så gillar de bara industriproducerat kött och ägg...?
  Mycket märkligt ska man höra innan öronen trillar av!
  Kämpa på ni, jag håller tummarna!
  Dyrafina

  SvaraRadera
 28. Hej Anna! You go girl! Ingen, absolut ingen har rätten att ta DINA drömmar ifrån dig! Som någon ovan nämnt tycker jag absolut att du ska bjuda in till "öppen trädgård". Ta barnen till hjälp, skriv skyltar vid dina odlingar och berätta vart det kommer ifrån, vad dina mål med just den odling/gröda är. Hur mycket ni gör av med per år, gångra med priset i mataffären och visa sedam på er (ev) vinst. och det är JUST det som gör att du kan vara hemma. Duka upp ett smarrigt fikabord. Dela ut blomsterbuketter till besökarna att ta med hem. "föreläs" om er filosofi, visa dem fördelen med ert sätt att leva. Ingen propaganda, utan bara påvisa ERT sätt. Att NI valt bort stress, press och samhällets förväntningar. Visa dem att du kan ställa dig över deras förtryck. För det är det faktiskt, i ett demokratiskt samhälle, som man ju hoppas att även ert byråd vill eftersträva, kan man inte vingklippa vissa individer!!! Stå på dig!! Sno gärna rader från Uffe också:
  "Jag trivs bäst när dagen bräcker, där fälten fylls av ljus,
  när tuppar gal på avstånd,
  när det är långt till närmsta hus.
  Men ändå så pass nära, att en tyst och stilla natt,
  när man sitter under stjärnorna, kan höra festens skratt.
  Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ."

  I fred och frihet för både kropp och själ är något långt många fler borde ta fasta på! Lycka till och hejja dig!
  Kramar Carolina

  SvaraRadera
 29. Nej, vad tråkigt! Vad hade de för invändningar mot fåren, att det skulle bli för många djur eller att de skulle bräka eller vad? Vi har bara katter men jag tycker det är väldigt trevligt när det finns djur runtomkring. Som närmsta granne har vi en kohage, och på andra sidan vägen har grannarna hästar. Längre bort finns höns och en tupp. Jag skulle vilja ha getter och höns!

  Stå på dig!

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 30. Stå på dig Anna! Otroligt att folk är så känsliga. I Linköping gnäller folk över JAS-planen som dundrar förbi och det kan jag köpa. Det är ju inte några ljud som är förknippade med något trevligt. Men det är ju tuppar, höns och får! Verkligen! Har man verkligen inget annat att hetsa upp sig för än att en tupp låter? Snacka om I-landsproblem!!!

  Som sagt, stå på dig och kämpa för dina får!

  Kram

  SvaraRadera
 31. Klokt och bra skrivet! Varför är det inte fler som reflekterar över hur maten hamnat i butiken?

  SvaraRadera
 32. Varför finns det alltid gnällare. Vill man bo bland andra människor får man räkna med att det låter. Folk klipper gräs, kapar ved, blåser löv, provgasar bilar, grillar, badar i sina pooler, sitter ute och pratar på kvällen, festar ibland, eldar. Det låter och luktar om folk. En liten hönsgård och fårflock är ju inget annorlunda. Vill man att det ska var helt tyst kan man flytta ut i skogen. Inte tvinga sina djurintresserade medmänniskor att göra det. Håll ut och hoppas det löser sig. Vänta bara till deras barnbarn vill klappa era får.

  SvaraRadera
 33. Stå på er!
  Jag hoppas verkligen att era tjuriga grannar tar sitt förnuft till fånga.

  Säg bara till om du vill att vi som läser din blogg ska komma dit och ta dem i örat och förklara ett och annat för dem. Det gör vi gärna :)

  SvaraRadera
 34. Hej! Har precis hittat till din blogg, himla härlig och inspirerande! Är själv uppväxt med föräldrar som odlar det mesta själva. De har också en liten fårflock som ger lagom med kött för att det ska räcka ett år, så vi äter nästan bara ekologiskt lammkött, lyxigt och gott och bra för miljön. Därför tycker jag det är himla tråkigt att läsa hur dina grannar sätter käppar i hjulen... hoppas de kommer på bättre tankar!
  Kajsa

  SvaraRadera
 35. Jisses, helsjukt är vad det är! Förstår att du är upprörd, det skulle jag också vara.
  Djur hör till landet. Bor man lantligt får man räkna med att det finns djur, som luktar låter och lever!!!

  Men de där djäkla gigantiska 200 meter höga vindkraftverken går bra att sätta upp överallt!! Bara för att "rätt markägare" tjänar på det. Och där kan vi snacka ljud 109decibel!! Men några höns... fy fan!

  //Boije

  SvaraRadera
 36. Jag skulle hellre ha er som grannar än de jag har nu som kör i gång sin högtryckstvätt 8.00 på söndagsmorgnarna precis utanför vårt sovrumsfönster!!! p.s din blogg är underbar, ger mig massor av inspiration! Ett av dina brödrecept är hela familjens favorit./ Ulrica i Hjo

  SvaraRadera
 37. SÅÅÅ fina bilder:) Jag gillar din blogg och tänkte följa men jag hittar varken facebook eller twitter??

  Om du vill delta i min tävling så kan du kika in hos mig, den är i mitt förra lantliga inlägg:)

  Jag önskar dig en kanonvecka.

  LOVE Maria på inredningsvis

  SvaraRadera