onsdag 25 april 2012

Ärtskott - att odla själv...

Jag har om och om igen tipsat om hur enkelt det är att odla egna ärtskott. 

Nu har jag tagit det ett steg längre... I stället för att bara ha dem i en liten ynklig kruka i köket odlar jag dem i plastbackar från "det stora varuhuset". Två backar med skott räcker till sallad för 6 personer -varje dag! Dessutom har vi dem på mackor och barnen äter dem som godis när de blir lite sugna. Kort sagt... ett aldrig sinande förråd av färska grönsaker utan gifter. Inte har de färdats med flyg från Kenya heller. ;) Sockerärt och brytsockerärt man köper i butik har tyvärr oftast gjort det.

Blötlägg ett halvt paket gula eller gröna ärtor över natten. Fyll på en låda med ca 10cm djupt lager med jord, lägg på ärtorna i ett jämt lager och sedan ca 4cm jord ovanpå det. Efter ungefär en-två veckor kan man börja skörda. När man klippt ner skotten dröjer det några dagar innan det kommer upp nya skott igen. Jag vet inte riktigt hur många gånger vi har skördat våra ärtor men en två-tre gånger börjar det bli nu och de smakar precis lika gott fortfarande. 


Lycka till!

Anna

13 kommentarer:

 1. Tack för tips och påminnelse!
  Jag har tänkt och köpt hem men inte kommit till skott. (ha,ha) Men nu ska det bli!

  SvaraRadera
 2. Jag odlar också:) älskar att kunna gå och äta direkt från burken...
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Vilket bra tips! Det måster jag börja med!
  /Carin

  SvaraRadera
 4. Det är ju så gott. Jag började också odla ärtskott när jag läste om det här hos dig förut. Kom då ihåg att vi gjorde det på mitt dagis när ja var liten....(Strax efter att inlandsisen smälte ;)) Tack för att du lockade tillbakadet minnet hos mig!!
  / Annika

  SvaraRadera
 5. Vet du det är mycket som förblir ogjort och stannar vid tanken hos oss. Jämt o ständigt är det tusen järn i elden så man glömmer juh! Men ärtorna finns i skafferiet och nu ska de läggas i blöt!
  Tack för påminnelsen!
  Eija

  SvaraRadera
 6. Har två små vindruvs-lådor i köket med ärtskott. Men efter det här inlägget ska det definitivt bli en större låda på verandan ;) Kram Åsa.

  SvaraRadera
 7. Började läsa ditt inlägg, när jag kom till "Blötlägg..." så gick jag ut i köket och gjorde just det, blötlade gröna ärtor och alfalfa. Tänkte att nu ska jag minsann göra slag i saken (konstigt uttryck) och inte bara säga att ja, det var ju ett bra tips och sen händer inget (som vanligt).

  Så nu ska vi också frossa på ärtskott och alfalfagroddar :o)

  Ha en go helg!

  SvaraRadera