fredag 10 februari 2012

Fröer av dahlia

Jag vet inte vad det är med dessa lite smått vulgära blommor som tilltalar mig så enormt! 

Efter att ha sett ett hav av dahlior på Rosendals trädgårdar för något år sedan har tanken på det i min egen trädgård inte släppt. Förra året kom jag ganska nära men jag märkte att den rektangulära lådan jag gjort till dem inte riktigt fick dem att komma till sin rätt. Just dahlior sprakar ju av färg så de behöver en lugn grön bakgrund för att synas, där jag hade dem tidigare stod de mot den röda husväggen. Inte helt optimalt för även om jag gillar färchocker blev det lite väl magstarkt även för mig... ;)


Jag samlade massor med fröer i höstas, men läste efter det hos Charlotta, med bloggen Cesars trädgård att man oftast bara får fram enkelblommande dahlior från de fröer man samlar själv. Som tur var hade jag några fröer av mina pompon-varianter kvar från förra året och nu har de flesta kommit upp! :) 


I helgen ska resten av dahlia fröerna i jorden. 

Nu börjar det bli lite svårt att härda ut vintern för mig. Jag längtar så jag går av till sol och värme! Men, men... bara den värsta kylan lägger sig så kan jag dra igång med varmbänkarna i växthuset. Då brukar längtan lätta liiiite. ;)

Varm kram alla godingar där ute!

Jag blir så glad för alla ord och tankar ni lämnar till mig. Det betyder mer än ni någonsin kan förstå!!!!

Anna

10 kommentarer:

 1. Dahliafrön har jag aldrig sått. Är det svårt eller är fröna tacksamma och lätthanterliga.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Vilka vackra dalior, jag måste nog testa det i år...
  Ha en skön lördag, såg du min kommentar ang hur mkt man äter på ett år?

  SvaraRadera
 3. Jag provade första gången förra sommaren och nu är jag fast. Har plockat egna,sparat knölarna som blev och även köpt nya frö. Så här hoppas jag också på en härlig blomning av Dahlior. Fröna är ju så enkla att plocka. Kanske skulle försöka ha diciplinen att märka upp så man kan följa upp resultatet och jämföra. Kram/Fia.

  SvaraRadera
 4. jag fick upp ögonen för Dahlia förra säsongen.(Tidigare har jag tyckt att det var en meckig växt, man måste ta upp och förvara knölarna o s v.) Min granne som sköter bostadsrättsföreningens trädgård planterade några exemplar och de blommade helt fantastiskt, långt in i december. Otroligt vackra blommor och fast de satt på samma planta var den ena inte den andra lik - MAGI!

  SvaraRadera
 5. Jag minns ett TVprogram om en man som odlade sina dahlior som man odlar potatis. Massor av färger och former i en stor åker. UNDERBART!Men det krävs förstås utrymme för att övervintra hela härligheten också:)

  SvaraRadera
 6. Ja, det finns så många härliga former och färger när det gäller dahlior. Jag har inte vågat på att odla några själv ännu, med tanke på att de ska tas upp och förvaras någonstans.
  Trevlig helg!
  Kram Marita i Björkhagen

  SvaraRadera
 7. Men just med sommardahlian behöver man inte ta upp knölarna om man inte vill. De kostar inte mer att köpa fröer än vanliga sommarblommor så då kan man strunta i att vinterförvara dem och odla nya varje vår i stället.

  Mer dahlior till alla! :)

  / Anna

  SvaraRadera
 8. Ja tjejen nu har jag testat laga min första pasta.
  Riktigt bra för att vara första gången men måste absolut testa igen.
  Hängde pasta på tork både här å där i köket ;-) Gott!! så förbaskat gott å kuL!!
  Slår ett slag för mat lagad från grunden!!
  Kram på dig som inspirerat mig så mycket.
  ps har även satt ärter i blöt, hoppas på lite vår-spir här i köket.

  SvaraRadera
 9. Dahlior är så fina och jag minns dina från i sensomras/höstas och dom var underbara, men än har inte mitt egna odlarintresse för dom vaknat. Men vem vet! Dom är fantastiska!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Tjingeling!

  Har skrivit många långa kommentarer till dej hela veckan, men datorn ville inte som jag o det gick inte att skicka ett enda.. Men alla handlade om (i korthet)såå rätt du har i allt o vilka underbara bilder du har o vilken stark o go människa du verkar vara o till sist din kreativitet!! Den smittar av sej!!

  Bilden med Freja o Bo va ju helt underbar!!

  Vill skicka en stor kram från Skåne! Marie :)

  SvaraRadera