I år ska vi äntligen ge oss på det här med att bli självförsörjande på grönsaker på riktigt. Problemet är ju bara att veta hur mycket man förbrukar på ett år... Hur många morötter äter vi i veckan, hur länge kan man lagra kål, hur ska jag lyckas överlista sniglar, kålfjärilar, morotsflugor och lökflugor, hur många kvm land krävs för att odla allt? Frågorna är många men viljan är stor! :)
Tidigare år har jag inte tänkt så mycket på vad vi egentligen kommer att äta upp utan mer på att jag har velat testa så många olika grönsaker som möjligt. Den viljan har jag kvar men i år är prio 1 att få fram mat!
Vi är lyckligt lottade som har en stor frysbox men för rotfrukterna har jag tänkt göra en stuka.
Som jag längtar efter att kunna gå omkring i min köksträdgård och pyssla bland blommor och blad.
Anna
Hej Anna.
SvaraRaderaVad härligt det låter att vara självförsörjande med grönsaker och rotfrukter..
Svårt att räkna ut hur mycket ´man äter på ett år..
Ha det så bra.
Kram
Jessica
Låter fantastiskt! Och vem längtar inte efter att få skrota omkring i sin köksträdgård :o)
SvaraRaderaVisst är det härligt att kunna odla och äta det man producerat själv. Skördade morötter igår här hos mig och grönkål och brysselkål finns i landet än. Har ju planterat mycke morötter då är det väldigt bra med frys förväller dom och sen åker de ner i soppor nu på vintern tillsammans med riven squash. Märker att jag också tänker mer på vad jag skall så så jag skall kunna producera egen mat till nästa vinter. Och än kan ju inga kållarver och annat förstöra skörden!!! Härligt att kunna planera.Ha en fin fin dag/Gela
SvaraRaderaHej! Jag ska prova odla potatis för första gången i år...låter det mesigt?...är bara i början av min trädgårds"karriär" :O) Det ska bli spännande att se vad du väljer för sorter och skall direkt googla på ...stuka...undrar vad är det för nåt...
SvaraRaderaHälsningar,Karla.
Vi är självförsörjande på potatis, förutom iår tyvärr, när vi hade otur med brunröta. Har fått plöja upp ett nytt land utan sjukdomar i jorden. Läste någonstans att man inte får byta till det gamla landet igen förrän det gått 8 år. Men det har jag inte hunnit testa än... :) Det är en otrolig känsla varje gång man får äta något man själv odlat. Då är man rik! Tack för en mycket inspirerande blogg. Jag har inte kunnat hålla mig, jag har köpt en massa intressanta frön som jag ska prova...
SvaraRaderaDet ska bli spännande att följa dig och odlingarna! :o)
SvaraRaderaKramar
Hej idag igen! =)
SvaraRaderaJag måste tipsa dig om kål odling lite =)
så här skyddar jag mina kålplantor, http://tradgardenifokus.blogspot.com/2011/06/gor-ett-forsok_12.html
Blir så inspirerad till att vilja odla mer, men jag har tyvärr för litet land. Men någon gång i framtiden när.... köpt.... Hmmm Ja, drömmar du vet =)
Lycka till!
/Sabina
Hej Anna!! Helt rätt. Det är mitt mål också. Som jag sagt förr, du ÄR min förebild!! Jag skojar ofta och säger att då vår grabbaskara är: 18,17 och 14, kommer vi behöva skaffa 4 kor, 2 grisar och plöja uppp hela tomten till förmån för potatisodling....;)
SvaraRaderaKom att tänka på dina kålproblem. Har du sett den danska serien: 100% bonde?? Han pratade just om det i ett av programmen. Tror han blandade olika grödor i samma rad.... Såg en repris imorses av programmet också, då han tröskade säd och jublar över 200 kg vete som "nog räcker till bröd för året". Det du, går säkerligen åt mer av det mesta än vad man egentligen tror. Lycka till, väntar med spänning att följa dina odlingar.
kram Carolina
Hej!
SvaraRaderaDu och din familj hade överlevt ett fattigt torparliv i den forna tiden, med en sån duktig husmor.
Kram Anette