torsdag 8 december 2011

Ostkaka på keso

Jag älskar sötsaker! 

Sådär, nu var det ute... ;) 

På julbordet ser jag mest fram emot efterrätten. Ibland har vi apelsinris, ibland fruktsallad med grädde och ibland ostkaka, och jag ser alltid till att spara mig så jag orkar med. Helst ska en efterrätt vara sådär lite sötsyrlig så man inte ledsnar efter första tuggan. 

En annan smak som tilltalar mig mycket är smaken av bittermandel. 


Ostkaka med hemkokt jordgubbssylt och grädde är det inte mycket som slår! Ibland gör jag en egen ostkaka på keso som är m y c k e t enklare att göra än den traditionella med ostlöpe. Inte fullt så härlig konsistens men helt ok till vardags... Titta in här om du vill ha receptet.


Mmmmm, i år får det nog lov att bli en hederlig ostkaka till efterrätt på julbordet. 

Vilken efterrätt brukar du äta efter julbordet?

Anna

13 kommentarer:

 1. Keso ostkaka brukar jag göra alltid för jag är allergiskt mot mandel och kesoostkaka är väl så gott tycker jag. Jag äter gärna ostkaka utan mandel. Gott ser det ut på bilderna.

  SvaraRadera
 2. Åh, så gott det ser ut. Jag har aldrig gjort egen ostkaka, så det hade varit kul att testa.
  Har skrivit ut receptet. Tack för att du delar med dig!
  Ha det bra.

  SvaraRadera
 3. Här hemma blir det traditionell Hälsingeostkaka till efterrätt på julbordet!

  SvaraRadera
 4. Åh Anna vad du är duktig på att göra fint och ta fina bilder. Mums vad gott det ser ut också. Vi brukar äta Ris ala malta till efterrätt. Det är gott men rätt så mastigt så man får se till att spara sig så man orkar med, som du skrev.

  Kram Josefin

  SvaraRadera
 5. Här vill alla ha Ris a la Malta, helst med körsbärssås, men eftersom vi inte längre har något körsbärsträd får det bli jordgubbar!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh, ostkaka. Nu blev jag hungrig och sugen. Min pappa gör varje år ostkaka på cirka 70 liter mjölk - mysig tradition. Inte mycket som slår den. Men det låter spännande med keso - måste testas!

  Ha en fin kväll!
  //Linda

  SvaraRadera
 7. PS! Själv gör jag alltid äggost till jul - tycker att det är sååå gott!!!

  //Linda

  SvaraRadera
 8. Oh! Toppen, toppen, toppen! Jag ääälskar ostkaka men det går helt bort nu sen jag blev glutenkänslig. Men det där receptet borde gå att göra på glutenfritt mjöl! :) Bästa du! Annars gillar jag ris á la malta allra bäst av efterrätterna på julbordet. Fast inte med saftsås som det brukar vara utan med apelsin i. Blir precis så där sötsyrligt som du beskriver. Mums!
  Kramar!

  SvaraRadera
 9. Jag gillar också ostkaka men jag gör helst från grunden med löpe. Det är ju inte mer jobb egentligen, mest att det tar så lång tid så man måste ha planerat det. Men konsistensen blir ju mycket mjukare, i kesokakan blir det liksom "bitar". Fast ändå ett bra alternativ när man inte hinner.

  SvaraRadera
 10. Så gott det set ut.
  Ha en fin kväll!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 11. Det där såg väldigt gott ut! Jag var på Ombergs Turist Hotel och åt ett fantastisk gott julbord i lördags och där fick vi bland mycket annat en supergod hemgjord ostkaka med blåbärssylt. Här har vi alltid vår stora buffé med allas julgodis, nötter och frukter till efterrätt på julafton och på juldagen brukat det vara olika tårtor som min kära kusin fixar. Knytis är trevlig i jultider!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Här blir det Ris ala Malta med varma jordgubbar till efterrätt på julaftonen. Och alla är sååååå mätta så det brukar bli över till frukost på juldagen! Ha en bra 3dje advent./Lila-Christina

  SvaraRadera
 13. Kan du sätta ut receptet på apelsinmarmeladen. Blev så sugen på att göra egen.

  SvaraRadera