måndag 19 december 2011

Din tid är det som betyder något!

Gårdagen bjöd på mycket oro i vårt hus. 

Albin (4år) hade magknip som återkom med intervaller hela dagen men när kvällen kom blev det mer och mer intensivt så vi bestämde oss för att ta honom till akuten. Tankar om hemska åkommor som tarmvred eller blindtarmsinflammation uppenbarade sig för mitt inre. De blev inlagda för observation över natten men nu verkar det (tack och lov) som om smärtorna har lugnat ner sig. 

Vad maktlös man känner sig när ens barn mår dåligt! Allt julfix känns med ens ganska överflödigt, det är ju ändå att umgås och ha roligt tillsammans som betyder något. Vem bryr sig om hur många sorters sill vi kan äta på julbordet, hur rent huset är, om vi har 7 sorters kakor att äta till kaffet eller om entrén ser sådär fantastiskt inbjudande ut? 

Hallonvinäger gjord på vildhallon, citron och mejram.

Att sätta sig ner och spela spel med sina barn, grilla korv, åka pulka och komma in efter en dag ute i snön och dricka varm choklad, tända en brasa och läsa sagor... DET betyder något! Det allra värdefullaste vi har är vår tid, låt oss ge mer av den till våra barn! 

Jag fick ett tips på julklapp till barnen från min goda och otroligt kloka vän Maria... varför inte ge en upplevelse tillsammans med dig i julklapp? Det kostar inte mycket mer än tid så varför inte satsa på det i år?  

Av alla julklappar jag fick när jag var barn (och de var åtskilliga eftersom jag växte upp på det glada 80-talet) så minns jag kanske 3. Det som däremot sitter som klister i mitt minne är de gånger mamma eller pappa tog med bara mig på någon utflykt. En picknick i skogen, en tur på sjön för att pimpla, en tidig morgontur till älven och se på när solen går upp... sådant minns man!

Slösa inte bort din dyrbara tid på att stressa med städning och annat du egentligen inte vill göra såhär i jultid, umgås med de som verkligen betyder något i stället! Stress har aldrig gjort någon glad, och är det inte meningen att man ska vara glad när det är jul? ;) 

En slutkörd mamma och pappa som stressar som djur för att få till den där julstämningen med städat hus, hemlagad mat och tusentals julklappar tror jag de flesta barn kan hoppa över om de i stället får tid med dig.

Du och din tid är det som betyder något! 

Anna


21 kommentarer:

 1. Oj, vilken jobbig dag! Skönt att det inte var något allvarligt i allafall. Såna saker får en verkligen att tänka.

  Mina föräldrar gick bort dagen efter varandra julen -08, efter det har jag omvärderat en hel del saker. Det har bl a blivit viktigare att skapa minnen, man blir ju påmind om att livet inte är för evigt... Familjen är det som betyder något, låt oss vara rädda om den!

  Kram på dig du kloka kvinna. :o)

  SvaraRadera
 2. Vilken tur att den lille mår bättre. Man blir så orolig. Min son var ju sjuk förra veckan i sprängande huvudvärk i flera dagar. Det var nära att jag åkte inmef honom, men då blev det bättre. Håller helt och fullt med dig om att tiden är viktig. Tyvärr måste jag jobba heltid på jobbet nu, trivs inte alls med det. Har alltid jobbat 75% innan, vilket fungerat bra.
  Pussa lite extra på Albin nu:)).
  Ha det gott!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Hej Vännen!
  Förstår din oro till fullo, är själv likadan med våra barn...tänk att man alltid sa måla upp sådana skräckcenarion för en själv...

  Du har verkligen rätt om det där med tiden med barnen, det är så lätt att glömma bort ibland när hjulen bara snurrar lite för fort.

  Hoppas han får komma hem snart!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Så sant!! Hoppas sonen kryar på sig och ni får en lugn fin jul.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Väldigt fint inlägg...Hoppas lilleman mår bättre..kram

  SvaraRadera
 6. Så sant så, barn och tid är det viktigaste vi har. Styrkekram till er/Gela

  SvaraRadera
 7. Visst är det så. Tiden man har med varandra är allt som betyder något. Sen får vi vuxna hantera att barnen är påverkade av omgivningen kapitalistiska krav, men det går ju att ordna.

  Jag sänder en hälsning till din lille grabb och hoppas att han blir frisk snart.
  Barnen stressar upp sig själv så enormt i juletider, så det är kanske inte så konstigt att de blir sjuka då. Vår kille var sjuk förra veckan. En orförklarlig feber 0+ 39 bara sådär. Får man det när man är sju år?

  SvaraRadera
 8. Hoppas han piggat på sig.
  Så sant och klokt, vi blev varse om det för 12 år sedan genom hastig bortgång av min mamma mitt i livet , strax efter det fick jag cancerbesked och en del andra tragisk händelser som inträffade. Då ÄNDRADE vi både liv och värderingar med karriärsjobb och stress.Det har vi inte ångrat en sekund. Leva här och nu och ge barnen och varandra tid och upplevelser det är det som betyder ngt :-) Många tycker att vi är galna som reser över halva jordklotet ,dricker skumpa en tisdag ,pratar varje dag i telefon och träffar OFTA våra vuxna barn...men vem bryr sig. Kvittot är att både vi och de är lyckliga :-) Så kör på du !
  kram Bittan

  SvaraRadera
 9. Hoppas verkligen att Albin är piggare idag! Blev så rörd och påverkad av ditt fina inlägg. Egentligen är det precis det allting handlar om. Hela tiden! Att finnas för varandra!
  Kramar till er alla och en extra till Albin!

  SvaraRadera
 10. Som vanligt skriver du så bra och tänkvärt! Hoppas sonen mår bra idag och att ni kan ha det lugn och skönt. Jag vet vilken oro man känner när barnen inte mår väl, vår äldsta dotter hade astma som liten och det blev många besök på akuten, speciellt på nätterna.Ha det nu så gott.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 11. Ååh , vad skönt att han blev bättre! Hppas att det inte var något allvarligt.

  Jag vet mycket väl hur det är att vara orolig, rädd, maktlös och förtvivlad sedan vår Albin blev sjuk för 8 år sedan. Kan knappt fatta att det har gått så många år och att han ju mår ganska bra nu. Tiden man spenderar med barnen är ju absolut det viktigaste, inte vad man köper. Vi tänker ofta på att köpa saker till barnen som vi kan göra tillsammans med dem ,det tycker de allra bäst om.

  önskar er en lungn och skön Jul utan akutbesök på sjukhuset.

  kram Jenny

  SvaraRadera
 12. Så sant, så sant.....
  Ungefär samma sak hände när min storgrabb var liten...
  Vi körde i panik till akuten och han skrek hela vägen, för han hade så ont i magen.
  Väl där och efter många om och men fick han lavemang. Jag fick bära honom till toan....
  Efter toabesöket så skuttade en glad och pigg unge ut från akuten........
  Så kan det gå, hoppas att din lille kryar på sig.
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 13. Vad skönt att smärtorna har släppt. Det är ju så fruktansvärt när ens barn blir dåliga, det räcker ju med en förkylning. Att då inte veta vad det är som orsakar smärtan måste vara tortyr. Har läst ikapp dina inlägg och bara myser åt dina planer med verandan. Ska bli jätteroligt att se hur det projektet blir.
  Hoppas allt blir bra och att ni får härliga dagar innan jul.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 14. Så sant så sant;) Kan inte göra annat än hålla med. Hoppas sonen mår bättre nu och att ni tillbringar tid tillsammans. Tack för ett mycket läsvärt inlägg (som vanligt)

  Önskar dig en härlig julvecka

  SvaraRadera
 15. Söta Anna tack för din hälsning. Tänk snart är det jul =). Kram

  SvaraRadera
 16. Så kloka ord så här i juletid, tid tillsammans med familjen är utan tvekan det viktigaste, är man inte frisk och har de kära nära spelar det ingen roll om det är julpyntat, julbakat och fullt av paket under granen. Jag håller med dig om att det är minnen av upplevelser som man minns mest ifrån barndomen...

  Fy, vilken tuff dag för er igår, måste vara det jobbigaste att se sina barn må dåligt, skönt att det verkar som att pojken mår bättre!!

  Ta hand om dig och familjen!

  Många kramar Bella

  SvaraRadera
 17. Ja usch vad det är hemskt när man inte kan hjälpa sina barn när de är sjuka.. Vet precis hur det känns..

  Helt rätt, tid att njuta tillsammans betyder mest..
  Jag ger mina barn en dag med mig i julklapp, fast den kostade en del, jag och barnen skall på konsert i Malmö (Black Sabbath) till sommaren.. Skall bli så kul =)

  Hoppas att Albin slipper magvärken..

  Kram Mia

  SvaraRadera
 18. Så sant!! Vem är det egentligen som har bestämt att det ska vara så där perfekt? Sen är det väl så att man njuter lite mer i städat hem. Men det får finnas gränser!
  Hoppas allt blir bra med din lille prins och att han får må fint i jul!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
 19. Hej Anna, vad roligt!!!

  jag har ju också gått skola i Boden 7an-9an och sedan på björknäs... :)Vi bodde då i en by som heter Unbyn.

  Ja, Alvik är bara en kvart från Rosvik så det är ju nära.

  Ha det fint

  kram

  SvaraRadera
 20. SV: Tack, börjar kännas bättre med förkyldningen! Haha, ja det var rastlösheten som knackade på!=) Har varit så sysselsatt hela hösten med praktik, examinationer o annat så när jag väl blev ledig blev det visst svårt att varva ned. Både ock kan tyckas.
  Tack för ett bra inlägg, fint skrivet!
  Så sant. Man får gå till sig själv o fundera på vad som betyder något för en. Är ett skinande hem ett måste eller är välmående viktigare? Svårt ibland men verkligen värt att tänka på.
  Vad tråkigt o höra om din lille som blivit sjuk! Hoppas verkligen det blir bättre!=)

  SvaraRadera
 21. Så rätt du har! Det kan vara rätt så jobbigt och stressigt i juletider. Sen efteråt så funderar man på vad man håller på med men sen är det likadant nästa jul! Det går inte att göra på annat sätt känns det som. Det är så mycket som ska vara på ett visst sätt å så många som vill lägga sig i. Men det blir nog bra ändå! Hoppas att ni får en härlig jul!

  SvaraRadera