lördag 24 september 2011

Jag ser tecken här och var...

Hösten är här för att stanna och jag njuter av varje sekund! För mig är förberedelserna och planerna ofta det som är roligast, och just hösten är som en enda lång förberedelse inför nästa år...


Jag funderar så smått på vad som ska odlas igen och vad jag kan vara utan. Physalis (gyllenbär) är något jag absolut inte kan vara utan. Den man odlar själv är så långt från den man köper i butiken i smak att det är svårt att tro att det är samma växt. 


Jag brukar skriva att vi bor i skogen men det är en sanning med modifikation... ;0) Vi bor i skogen men har en åker som närmsta granne. Att ha träd runt omkring gör att vi har ett väldigt gynnsamt klimat på vår tomt. Jag har till och med lyckas övervintra en del växter som normalt bara ska klara sig i zon 1 (vi bor i zon 2). Det ska bli spännande att se hur mitt nya persikoträd klarar vintern... 


Den kärnfria vindruvan som bor inne i växthuset börjar visa tecken på att vilja gå in i vintervila. Är det någon som vet hur länge man får vänta innan vindruvor börjar ge frukt? Den här har bara ett år på nacken hos mig men jag har staketdruvor som är 4 år och inte visar minsta tecken på att vilja bära frukt... Jag kanske måste beskära dem lite bättre för att stimulera fruktsättningen? 


I morgon väntar ännu en dag med trädgårdspyssel för hela familjen utom för lilla Matilda som fick feber nu på kvällen. Jag tycker så synd om mina små troll när de blir sjuka och försöker pyssla om dem bäst jag kan. Isglassarna jag gjorde i somras på mixad vattenmelon kommer väl till pass för att svalka febriga små tungor nu... Det är nog det som är tråkigt med hösten om jag ska vara helt ärlig. Förkylningarna avlöser varandra, men så länge man slipper åka skytteltrafik till barnakuten är jag nöjd. ;0)

Ha en härlig helg!

Anna

11 kommentarer:

 1. Hemodlade physalis är helt enkelt toppen. Här skördar vi en liten skål om dagen nu - på bara två plantor! Jättegott och jättenyttigt.

  Håller tummarna för ditt persikoträd. denna vintern kan väl inte bli lika hemsk?

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Hemodlad physalis var något helt nytt för mig. Det måste jag testa! Håller med dig om hösten. Jag älskar det. Det lugna tempot, att inga måsten utan alla dagar är bara bonus, förberedelsen inför nästa år, nästa säsong.
  Underbart!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 3. hej go anna, sååååååå vackra höstbilder! må bäst, varmkram lotten

  SvaraRadera
 4. Hej
  Åååååååå ert växthuuuuuuuuus!!!!!! Ilove it!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Vad kul att lilla jag inspirerat dig till ett inlägg!
  Maila mig jättegärna och om ni är friska vore det verkligen superduperjättekul att ses men jag varnar dig jag kan nig bli lite blyg i verkliga livet...
  Kraam Anna

  SvaraRadera
 5. Fina bilder du visar med höstfeeling, tycker det är så vackert på hösten med alla färger, men håller med dig om att de där förkylningarna som kommer per automatik när skolorana börjat hade man kunnat klara sig utan.

  Hoppas Matilda kryar på sig och att du får en skön pysslardag i trädgården imorgon!

  Kramar Bella

  SvaraRadera
 6. Ditt växthus... vilken dröm!!! Jag odlade physalis förra året och Tage åt upp nästan alla. :) Synd om sjuklingen, håller med dig om att det är segt med alla förkylningar på hösten. Nu ikväll har Tage vaknat och varit ledsen flera gånger och det brukar betyda att det är sjukdom på g. Bra tips med melonglassarna, det ska jag testa! Kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Viken härlig inställning till hösten! =)
  Jag tycker att hösten känns så lugn, man trappar ner lite efter sommarens intensivitet. Men egentligen lurar jag mig själv, för på hösten är det ju en massa grävjobb och deadline kryper närmare. :P Tur att man kan lura sig själv ibland! :D
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 8. Wow! Vilken härli blogg och vilken härlig trädgård! Physalis är ju så gott! Tyvärr är jag inte lika trädgårdsintresserad som jag borde. Kramen

  SvaraRadera
 9. Visst är hösten härlig, kanske den bästa av årstider. Jag tänker inte så mkt på förberedelser men njuter av färger och en klar luft, sen att tända ljus, ta fram koftor och gå ner i tempo med en svampkorg på armen. Det är min höst det. Att det blir mörkare och mörkare, det låssas jag inte se: )

  SvaraRadera
 10. Vilka otroligt fina bilder, Vad du är duktig!!
  Kram Ingegerd

  SvaraRadera