söndag 25 september 2011

Varför göra som man alltid gjort?

Idag har jag jobbat hela förmiddagen och höll på att gå av eftersom jag så gärna ville ut i trädgården och höstfixa. Meeen, ibland är det värt att bita i det sura äpplet och sitta inne så man slipper känna stress över jobb som ligger och väntar. ;0)


För första gången någonsin har jag lyckats med broccoli! Jag för (som bekant) en ständig kamp mot kålfjärilar och jordloppor men i år var jag envis som en gammal gris och plockat larver, använt fiberduk och alla andra knep jag lärt mig efter vägen så vi har fått äta en hel del broccoli (jag har till och med lite i frysen!). Några av de sista små, tunna sidohuvuden har jag låtit gå i blom med förhoppningen att de ska ge mig nya fröer. Vi får se hur det går, men just att samla fröer har blivit något av en passion. Det känns bra på något vis när man samlar in fröer till nästa år och att jag sedan kommer att spara en slant gör att det känns ännu bättre!


Något annat som jag gjort under dagen är att plantera ut de små rotade revorna från jordgubbarna här och var i trädgården. De kommer nog inte att ge sådär väldigt mycket bär men jag tror att barnen kommer att uppskatta att hitta en och annan jordgubbe när de leker i trädgården. Jag med för den delen! Att de sedan kväver en del ogräs ser jag som en stooor bonus! Jag tycker om när man kan hitta små överraskningar i trädgården. Varför ska jordgubbar, sallad, lök och annat bara få finnas i köksträdgården? Många av våra köksväxter är riktigt vackra och passar utmärkt bland blommor och blad i rabatterna... I år har jag haft grönkål, sallad, och lök i rabatterna och ska fundera över vad som passar var till nästa år. Kanske rädisor bland perenner som blommar lite senare under sommaren. Då täcks hålen som uppstår av perennernas blad... Hmmm, tål att tänkas på! ;0)

Anna

9 kommentarer:

 1. Vad härligt att ni fått broccoli att äta! Och jordgubbarna ger säkert utdelning redan nästa år, de är ju så tacksamma! Jag tycker du är värd en liten present, så duktig med hundar o ungar o allt!
  Kom in o var med på min utlottning:
  http://inspiredfingers.blogspot.com/
  Marie1

  SvaraRadera
 2. Sköna tankar det där, att man inte behöver hålla sig till givna ramar när man odlar och planterar. Ditt inlägg gav mej många nya idéer.

  (allt hos mej växer bara där det SKA, hur kul är det egentligen?)

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Vilket fint inlägg, och bilderna är som vanligt helt fantastiska! Tänk så vacker broccolin är. Kul idé att bland grönsaker och perenner, det är nåt pedantiska jag borde träna på! Blir ofta lite feg när jag ska blanda växter, och kör alltför ofta på säkra kort... I somras när jag var på Wanås slott hade de härliga blandningar på detta tema i alla pallkragar utanför kafét. Lovely!

  Ha en fin söndagskväll! Kram Hanna

  SvaraRadera
 4. Vilket fint inlägg, och bilderna är som vanligt helt fantastiska! Tänk så vacker broccolin är. Kul idé att bland grönsaker och perenner, det är nåt pedantiska jag borde träna på! Blir ofta lite feg när jag ska blanda växter, och kör alltför ofta på säkra kort... I somras när jag var på Wanås slott hade de härliga blandningar på detta tema i alla pallkragar utanför kafét. Lovely!

  Ha en fin söndagskväll! Kram Hanna

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Ni har en sådan underbar trädgård och ert växthus är heeeeeeeelt fantastiskt.
  Du har helt rätt, varför ska man alltid göra som man brukar, anledningen till att man gör det är kanske att man blir hemmablind...
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig Anna- man kan absolut blanda in jordgubbar, smultron, vackra grönsaker mm i rabatter - det gör jag och tycker det är jättekul att hitta något här och där som jag glömt bort=)

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 7. Visst är det underbart med en salig blandning av blommor & grönsaker. Och faktum är att de ofta blir väldigt fina tillsammans!

  Kram Ellinor

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Så roligt att du har kyckats med broccoli. Har tänkt pröva det någon gång men inte vågat. Vi odlade det när jag var barn och varje år sa mamma det är ingen idé och ibland lyckades det och ibland inte. Så som vuxen har jag inte riktigt vågat ta tag i det, men någon gång skall jag.
  Ha en fortsatt fin kväll.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 9. Om jag tänker efter så har jag då aldrig reflekterat över hur en broccoli "växer" haha!! Kul att se!
  Ha en bra vecka! Kramen!

  SvaraRadera