torsdag 29 september 2011

Höstfint hos hönsen

Höns är lustiga små djur... inte helt olika oss människor. 

De har väldigt olika personlighet som framträder när man sitter och tittar på dem medan de går runt och grejar med sitt i lugn och ro. Vissa är lite försiktiga av sig, andra har favoritkompisar de håller sig till medan andra helst upptäcker saker själva. Finns det fler tuppar i en hönsgård brukar en vara ledartupp medan de andra kan få någon favorithöna de håller ihop med. Även bland hönsen är det en strikt hackordning och ofta är det gammelhönan som bestämmer. 


Det börjar vara så blött ute nu så jag har lagt ett nytt lager med halm även i utegården. På så sätt blir de inte så oootroligt smutsiga och även äggen håller sig renare. Tyvärr har vi bara två värphöns kvar men till våren borde "kycklingarna" komma igång med äggproduktionen. Ska bli härligt att inte behöva tänka på att köpa ägg längre.


Kycklingarna vi köpte i våras har vuxit till sig till fluffiga höns och tuppar, och då och då hör man en stackars tonårig tupp stämma upp i skönsång. Det låter ungefär som om man håller på att strypa dem, men vid det här laget vet jag att om någon månad kommer de att gala så det hörs över hela byn. Tänk att tuppar också hamnar i målbrottet... 


Hönsen får hönsmat, vegetabiliska matrester och så rätt mycket fallfrukt såhär års. Till vintern har jag torkat rönnbär och nässlor som jag ger dem och så brukar jag köpa något vitkålshuvud då och då som de kan hacka på som variation till helfodret de får. Även en höna uppskattar varierad kost!


På hönshuset har jag satt upp en tupp jag gjort själv. Någon gång ska jag göra en vindflöjel men till dess får den här tuppen övervaka hönsgården...


Anna

16 kommentarer:

 1. Höns har jag aldrig haft, men det verkar så mysigt.
  Ha en fin kväll!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Höns är faschinerande : ) Jag har ofta mina runt fötterna när jag pysslar utomhus (då får hundarna vara i hundgården) Vad är det för hönsras ni har skaffat?

  Visst kan jag ta någon bild på mina reden och lägga in i bloggen. De är inte vackra och inte vet jag om de är godkända heller av hönsen, för de verkar ha lagt av med äggproduktionen för denna säsong : )

  SvaraRadera
 3. Vad fint de har det där ute i hönshuset. Hos er trivs de nog superbra.

  Hur funkar det med värphöns, jag trodde att alla var det? Här har du en som inte kan så mkt om höns. Men när jag bodde hemma hos mina föräldrar så fanns en tupp en bit bort och jag lovar att jag skulle kunnat strypa den på helgerna. 05:00 varje morgon. Helt sjukt

  Kram Teres

  SvaraRadera
 4. Åhhh, älskar att prata höns :)
  Så de är tonåringar nu dina små...mina små kycklingar växer de med och jag älskar att sitta och studera mina höns, se vad de gör och vilka som verkar bestämma vad som ska göras :)

  SvaraRadera
 5. Åh, vad jag skulle vilja ha höns! De är ju så härliga och mysiga. Jättefina bilder!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Vad glad jag blir för din kommentar och att du tycker att jag tar fina bilder eftersom jag tycker att dina bilder ger mig sån inspiration. Nu blir jag ännu övertygad om att det är höns vi ska ha så jag tar dig nog på orden längre fram i vår när jag behöver en massa råd.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Hej! Vad trevligt att få läsa om dina höns. Jag har tänkt att skaffa höns nångång framöver, eventuellt till våren. Jag måste bara tänka ut var jag ska ha hönsgården. Hälsningar Ing-Mari

  SvaraRadera
 8. Måste vara underbart att vara en höna hos Dig:))

  Kram Malin

  SvaraRadera
 9. Hej vännen! Vilken himla fin bild på dig! Ja.. inte hönsbilderna såklart... :D utan bilden uppe till höger... Gillade verkligen din fina tupp som sitter på hönshuset också. Du är ju bara fööör bra på ALLT! :)
  Kramar en masse

  SvaraRadera
 10. Så omtänksam och bra "hönsmamma" du är! Din tupp är ju för fin...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 11. Har sedan många år drömmar om att ha egna höns någon gång. Måste nog flytta till landet först förstås. Å det har jag inge emot. Står också på min önskelista :-)) Vad härligt att få inblick i ditt 'hönsliv' :-) Vilka sötingar.

  Ha en toppenhelg!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 12. jag vill med ha egna hönor, det är bara ett problem och det är att jag är himla rädd för dem...hum...kramis semlan

  SvaraRadera
 13. Höns står högt upp på min önskelista. Men först kommer ett hus längre ut på landet - så jag får fortsätta drömma ett tag till. :)
  Blir så glad över att läsa om hur fint de har det hos er - ett riktigt bra hönsliv låter det som!
  Trevlig helg!
  Cathin

  SvaraRadera
 14. Men så mysigt med egna höns! Praktiskt med egna ägg!=) Ha en trevlig helg! Kram Elin

  SvaraRadera
 15. Vilken härlig blogg du har, med djur, vacker inredning och kloka tankar.
  Hälsningar Jennie

  SvaraRadera