måndag 8 augusti 2011

Medelhavskänsla i köksträdgården...

Jag har minsann skördat min allra första stoooora aubergine! Efter en hel del pjoskande så började det bullra bakom glaset i kallbänken... ;0) Rätt vad det var så fanns den bara där!


Vad gör man då på sin alldeles egna aubergine? Moussaka såååklart! Finns det något annat man får göra med den första skörden av denna vackraste av grönsaker? Här framöver ska jag testa auberginekaviar och ugnsbakad aubergine. Finns det någon som har något fantastiskt recept att dela med sig av så är jag evigt tacksam. Jag har nämligen åtskilliga i köksträdgården som väntar på att tillredas... ;0)



Jag gjorde moussakan i portionsformar. En väldigt trevlig varmrätt till en medelhavsmiddag som dessutom går att förbereda innan gästerna kommer. Det kan liksom aldrig bli fel med en klassiker, eller hur?

Anna



4 kommentarer:

  1. Jag har fått tips om att göra en supergod Aubergineröra, har dock inte provat den själv än, men det sägs att den ska vara suverän typ som dipp till ett bord dukat med lite plockmat.

    2 aubergine
    1-2 tsk olivolja
    2 msk sesampasta
    2 vitlöksklyftor
    1 msk citronsaft (eller mängd efter smak)
    1-1½ dl turkisk yoghurt
    Salt, peppar.

    1. Sätt ugnen på 225 grader, nagga auberginerna lite med en gaffel och ensla med olivolja. Grilla dom i 20-30 minuter beroende på strl.
    2. Låt dem svalna. Halvera dem och gröp ur allt innehåll. Mixa auberginerna med alla de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

    SvaraRadera
  2. Hej
    Va häftigt med egna auberginer i landet...nytt här för i år är purjelök och broccoli ;))
    kram susanne

    SvaraRadera
  3. Skulle tipsa om auberginröran som var i princip nästan exakt samma recept som jag brukar göra, fast vi kallar det för en arabisk sallad :)

    Gott att äta med vitt bröd eller surdegsbröd som man river i bitar och doppar i röran, använder brödet som en sked :) Stek ägg i olivolja med salt och peppar till + oliver. Så gott!

    Samma röra är underbart god att göra också på kikärter eller avocado istället för aubergin bara ett litet tips :)

    Ha en bra dag!

    Kram Nilla

    SvaraRadera
  4. Häftigt att auberginerna har vuxit så bra! Jag blandar i aubergine i tomatröran ibland. Efter att ha saltat ur den fräser jag den i mycket olja, så att den nästan blir friterad, och sedan rör jag ner den i en tomatröra med mycket vitlök. Extra gott om man dessutom blandar i tärnad mozarella. Auberginen smälter nästan när man gör på detta sätt. Mums!
    Ha det bra!

    SvaraRadera