tisdag 17 maj 2011

Projekt "radhusträdgård" fortsätter...

Nu har vi äntligen blivit av med det översta skiktet med ogräs i rabatten. För att få ner luft till rötterna satte jag ner en grep och lyfte upp ett lager i taget. På så sätt får maskar och rötter en chans att ta sig igenom utan att kvävas och dö på kuppen...Ovanpå lagret med lera fyllde vi på med ett 20cm tjockt lager med ny jord. Eftersom gräset klipps på baksidan kommer det att läggas ut mellan perennerna så jorden ytterligare får näring och välbehövlig mull. För att i mesta möjliga mån förhindra att man trampar ner jorden har jag lagt ut små trampstenar i mitten av rabatten. Dessa kommer inte att synas när perennerna har vuxit till sig.

Ungefär hälften av rabatten är skuggad halva dagen och där ska jag plantera:

Förgätmigej (vit och blå)
Vitsippor
Ormöga
Ormbunkar
Lungört
Liljekonvalj
Vintergröna
Akleja
Vitarv
Penningblad
Bergsklint
Vårkrage
Scilla
Narcisser
Buxbomklot
I den delen av rabatten som får mer sol kommer jag att plantera:

Lavendel
Fjärilslavendel
Japansk blodlönn (buske på 1,5x1,5m)
Uppstammad vit ginst
Buxbomklot
Echinasea (rosa)
Smultronschersmin
Ros fairy
Myskmalva
Toppklocka
Lammöron
VitarvLavendeln fungerar som ett avslut längst ner mot gatan. Den kommer troligen att få en hel del snö på sig när gatan plogas och det borde hjälpa den att klara den långa stränga vintern... Hade jag satt buskar längst ner hade de troligen blivit ordentligt skadade under vintrarna men lavendeln ska ju ändå klippas ner på våren...Tanken med rabatten är att färgerna ska gå i rosa, blått, vitt och lite gult (tidigt på sommaren). Det kommer att blomma från tidig vår ända till hösten. och när vintern kommer kan man glädjas åt formerna som buxbomkloten och buskarna ger.

För mig är det väldigt viktigt att man förutom en vacker blomning kan njuta av underbara dofter. Därav lavenel och smultronschersmin. Har du något tips på någon perenn eller buske som blommar lite senare under sommaren som doftar tar jag tacksamt emot ditt tips. ;0)

Anna

5 kommentarer:

 1. Jag är så imponerad över folk som plnerar sina trädgårdar efter var det är soligt och inte. Själv står jag där i blomsteraffären och handlar på impuls det jag tycker är snyggt ... kanske inte så konstigt att jag inte är trädgårdsmästare :)

  Det kommer att bli en fin blandning av blommor i din rabatt även om jag bara vet hur hälften av dem ser ut ;)

  Ha en fortsatt härlig tisdag!
  Kram Sofia


  Ps. Jag skrev i dina fina butiksblogg att jag blev väldigt glad för dina fina ord hos mig och att du självklart får länka med bild :)

  SvaraRadera
 2. Oj, med vilken fart det går! Och det kommer att bli så fint så fint. Mycket blommor och under lång tid.
  Agneta kram
  p.s. spännande med ritningen du sitter och gör nu....d.s.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Den rabatten kommer verkligen bli underbar, härligt om den doftar gott också:). Tog en promenad igår kväll och möttes av en underbar liljekonvaljdoft, de har verkligen börjat blomma nu. Jippi säger jag bara, de är underbara.
  Tack för dina varma fina ord inne hos mig.
  Ha en fin kväll.
  Kram
  Jessica

  SvaraRadera
 4. Det verkar vara en bra och genomtänkt plan som säkert kommer att bli fin. Förstår att det kliar i fingrarna att få gräva och plantera. Så mycket spännande du har framför dig.

  En hälsning från Åsa

  SvaraRadera