Förra året var det allra första gången jag provade att odla på en odlingslimpa. Eftersom vi har en tung lerjord fylld med sten där jag bor så tar jag till alla knep som finns för att förbättra jorden utan att behöva köpa jord. Det känns mer som om man odlar på "riktigt" om man kan få fram en god jord med de resurser som finns att tillgå i den egna trädgården. Kretslopps-tanken tilltalar mig och dessutom vet jag precis vad som finns i min jord. Inga bekämpningsmedel eller annat "skrot"!
Tanken med odlingslimpan är i stort sett att man gör en kompost i solen som man kan utnyttja att odla på under tiden materialet omvandlas till mull. På så vis kan man odla värme- och näringskrävande växter och förbättrar jorden på samma gång. Det tar 3 år innan allt material är omvandlat i limpan. Det första året kan man odla gurka och tomat på limpan eftersom den i sig avger värme. Det andra året fungerar näringskrävande växter så som kål eller pumpa och det tredje året har man en finfin jord att antingen odla på eller lägga som täcke på en ny limpa.
Allt jag kan om odlingslimpor har jag lärt mig genom att läsa Lena Israelssons bok Köksträdgården. Den kan jag varmt rekomendera om du är intresserad av att odla mat!
Börja med att rensa platsen du har tänkt dig att anlägga limpan på... Är det en gräsmatta eller mycket ogräs måste svålen tas bort. Lägg sedan en grund med pinnar och ris klippta i ca 20 cm långa bitar.
Lägg på lite tyngre material så som ogräsrens, grässvålen (om du fick lov att ta bort den innan du skulle anlägga limpan) osv.
Sedan täcker man in limpan i lite finare material så som halm eller löv. Även gräsklipp fungerar ypperligt.
Ovan på detta lägger man kompost och gödsel för att få upp kvävehalten i limpan.
Täck in limpan i jord och börja odla!
Jag anlade denna limpa på hösten men nu under våren fick ihop så mycket material när jag rensade i trädgården att jag valde att anlägga ytterligare två limpor. I år har jag tänkt att jag ska odla gurka, kronärtskocka och squash på mina limpor. På de två som är kvar från förra året ska jag odla pumpa på.
Jag har en liten fråga till er som odlar i växthus... Har ni en värmefläkt i det såhär års och var har ni i sådana fall köpt den? Jag känner att det börjar bli dags att få ut tomater osv. till varmbänkarna men då behöver jag ha någon värmekälla under nätterna. Vill inte riskera att hela tomatodlingen går åt pipsvängen!
Anna
Godmorgon Anna....
SvaraRaderaDu är underbar.
Vi är på semester just nu,måste erkänna att jag längtar hem till köksträdgården.Men snart är det påsk å då blir det jobba av i trädgården.
Kul!
Som du vet odlar jag i växthus,men har aldrig haft någon fläkt.Jag ställer alltid ut mina odlingar i mitten på april ungefär,först bär jag lite ut å in och efter några dagar får de stå kvar dygnet runt.
Peppar peppar ta i trä...;)
Det har aldrig varit några problem,men såklart är det en chansning.
Kram till dig.
Linda
Jag har tyvärr ingen egen erfarenhet av växthus, men jag känner ingen som använder fläkt.
SvaraRaderaJag törs absolut inte köpa jord nuförtiden, hat ju inga mördar singlar (än) och vill inte få in några den vägen. Dessutom är jag helt säker på att jag fick med Åkervinda när vi köpte ny jord efter att vi dränerade om...och den är INTE kul!
Mvh
Frida
God morgon vännen =)
SvaraRaderaKlart som gatan att mina äter smörgås också!!! Det kommer man inte ifrån....Men när det gäller det andra så kollar jag stenhårt! Och det finns väl inget bättre än surdegsbröd! Jag är så kass på att baka så tyvärr blir det inget sånt här =(
Vi har kört ut tomater utan fläkt och dom har växt så det knakar =))
Fast vi kanske hade tur....;)
Ha en skön dag min sköna*
Vad härligt det ser ut, min dröm om en stor trädgård blir bara mer och mer.
SvaraRaderaHa en härlig lördag
Kram Teres
Jag har precis köpt ett helt gäng med böcker om grönsaksodling, inkl. Lena Israelssons. Jag har anlagt ett par stycken 'bara släng in allt' kompost som jag är jättenöjd med men skall nog utöka dessa med odlingslimpor så småningom. Vi flyttade för knappt 3 år sedan till en 20,000 kvm tomt och då har man inte råd med köpejord. Fläkt köpte jag faktiskt till växthuset i år - jag har också haft tur med mina tomator, chilisar och gurkor de senaste 2 år men jag vågar inte chansa mer och dessutom är växthuset låååångt ifrån huset och bära in och ut är inte en option. Jag köpte en byggfläkt på blocket för 200 kr :) och jag är jättenöjd med den! http://ruralsweden.blogspot.com/2011/04/finally-greenhouse-weather-ish.html Den finns annars på Jula. Mycket billigare än riktiga växthusfläkt och funkar lika bra. :)
SvaraRaderaVad spännande! Dags för ett studiebesök hos dig snart!
SvaraRaderaHa en fin dag!
Kram,
A
Riktigt sympatiska dessa limpor - har inte provat själv då jag saknar utrymme i min pyttelilla trädgård - men sett på andra ställen.
SvaraRaderaLycka till med odlandet!
Kram Anna Vattenkanna
Va fint det ser ut med limporna! I år blir det lite lugnt på utomhusodlingsfronten. Ryggen du vet.... Men i växthuset blir det som vanligt. Jag har använt en liten byggläkt som heter El-Björn. Vår kommer från Ahlsell, men den finns säkert på andra ställen oxå. Den var jättebra att ha som växthusfläkt. I år chansar jag vilt och har provat att ställa ut några tomatplantor på prov redan nu. (Igår) Ska se hur det går. Sen åker väl resten oxå ut. Får väl täcka om det blir kalla nätter.
SvaraRaderaHoppas du får en skön helg! Kram Åsa.
Ska faktiskt anlägga en ny odlingshörna och det här ser ju ut att vara ett bra sätt för som sagt att anlägga med bara massa köpejord känns både fel och dyrt :) tack för tipset!
SvaraRaderakram Marie-Louise
Vilken grej!! Det skulle jag vilja testa! Blir sugen på att gå ut och sätta spaden i jorden på en gång. Vad bra att du har förklart så tydligt!
SvaraRaderaHa en skön kväll!
Ullis