onsdag 9 mars 2011

Lite tankar om dagens vikt-ideal...

Minns ni de vackra rosorna jag köpte på ICA förra veckan?

De började rätt snart se lite hängiga ut så jag räddade vad som räddas kunde... Genom att skära av dem så de bara hade en kort bit av stjälken kvar och sätta dem i små kaffekoppar fick jag dem att hålla i minst en vecka.

Jag tycker nästan att de gör sig bäst såhär faktiskt!Kudden är ett nytt bidrag till färgprakten här hemma. Känns härligt att hålla på med chockrosa, lila och silver när det mesta utomhus är jämngrått såhär års! Jag har så mycket idéer angående både sömnad, inredning och trädgård just nu, men tiden räcker rackarns i mig inte till! Så ruskigt frustrerande!!! Jag är glad att jag har mitt inspirationsblock där jag kan skriva ner alla fantastiska (och mindre fantastiska) idéer. ;0)Videkissarna får dela vas med små kvistar av forsythia. Jag är galen i kombinationen av färgerna lila och gult just nu. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna tycka om någon av dessa färger men man ska aldrig säga aldrig! ;0) Jag plockade bort de små svarta "skalen" på videkissarna för att få dem att se lite extra "fluffiga" ut. Hur jag fick tid till det? -Inte tusan vet jag! Jag påstår inte att jag är bra på att prioritera... *haha*

Någon som har något tips på någon liten lila blomma som kan få dela vas med forsythian när den har slagit ut?Vad glad jag blev när jag läste alla kommentarer jag fick på gårdagens inlägg! Tänk att det är så många som tycker precis som jag... :0)

Kanske vi skulle börja prata om detta med vikt och ideal för att hjälpa våra döttrar att slippa gå igenom det vi själva fick gå igenom när vi var tonåringar?! Pressen på att se smala ut är otroligt stor på dem, och att deras mammor tjatar om sin vikt och olika sätt att minska den hela tiden underlättar nog inte...

Man måste tänka på vilka värderingar man ger sina barn. Om mamma inte tycker att hon duger eftersom hon är rund blir det väldigt svårt för barnen att se att de kan duga som de är. Jag vill i alla fall inte att min dotter ska bära med sig en känsla av att man måste vara pinnsmal för att kunna vara nöjd med sig själv när hon blir tonåring. Det gamla uttrycket "barn gör inte som man säger, barn gör som man gör" känns plötsligt väldigt aktuellt. ;0)

Vad tror ni kloka kvinnor och män? Är det inte enklast att förändra ideal genom att börja hos sig själv?

Anna

10 kommentarer:

 1. Självklart vännen, du är så klok!
  Så fint du gjort med rosorna.
  Ha en härlig dag!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Det var ju ett bra tips att klippa av roserna och förlänga livslängden.
  Så fint!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Jag är egentligen inte fixerad vid vikten, utan jag vill kunna springa ett marathon =)ja, kanske inte just nu, eftersom jag är gravid hehe... Men det är målet i alla fall. Så i och med att jag tränade och åt rätt i höstas så gick jag ner 23 kg och blev normalviktig. Löpningen gick bättre och bättre. Men att äta konstiga dieter tror jag inte på. JAg vill kunna äta chips om jag är sugen på det. En sund livsstil är grejen! Nu under graviditeten faller dock allt sånt, blääää! Men jag kommer åter =)

  Kram

  Linda

  SvaraRadera
 4. Håller absolut med dig. Och det är viktigt att vi börjar prata om detta mycket mer tycker jag. På ett vardagligt plan.
  Det där med att ha huvudet kokande av idéer och extremt lite tid att förverkliga dem, ja det är väl något man bara få acceptera antar jag. Det betyder ju att man har en kreativ själ i alla fall och det är ju bra!
  Ha det gott!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
 5. Jag håller med, det är inte bra att prata om vikt överhuvudtaget tror jag. Det viktiga är väl att ha sunda matvanor, vilket man lätt kan ge sina barn samt att barnen får en god självkänsla på alla plan. Det är en trixigare uppgift men alltid ett mål för mig.

  Jag har vuxit upp just som "pinnsmal" och inte gillat uttrycket;-) Det har varit tillåtet med alla möjliga ord för mitt utseende men sällan säger man till en mulligare att denne är fet... Så allmänt minskad fixering på vikt och utseende önskar jag för mina barn.

  Nu sitter jag här med ca 14 extra ovälkomna kilon. Klart att jag vill se så bra ut jag kan men primärt handlar det för mig om att känna mig så lätt och smidig som jag gjorde förr. 14 kg gör en del och det passar inte min personlighet som är ganska...hmm, rörlig *hihi*

  Lila blomma... Iris och Anemon är mina favvisar!

  Ha en fin dag i vårsolen finase Anna!
  Kram,
  A

  SvaraRadera
 6. Väldigt vackert och väldigt kloka ord.
  Barn gör definitivt det som vi gör.
  ha en skön dag
  kram
  sandra

  SvaraRadera
 7. Vau så fint koppen och blomman passar ihop !
  Kraam
  Sanne

  SvaraRadera
 8. Vilka fina foton :)

  Så klokt du skriver, jag tror det ligger väldigt mycket i hur vi vuxna är när det gäller vår vikt, barn gör som vuna gör och växer barn upp där kvinnor runt omkring dem ständigt fokuserar på sin vikt så tror jag det är stor risk att det blir en fixering även för barnen. Jag hade själv anorexia när jag var i tonåren och det är en sjukdom man inte önskar sin värsta fiende, jag var riktigt dålig och vägde 32 kg när det var som värst. Jag hade dock inte en bantande mamma utan min sjukdom var mer ett uttryck för att jag inte mådde bra, hade inte någon önskan om att bli smal egentligen, men maten blev något jag kunde kontrollera i det som annars var en kaos så orsakerna kan vara flera till att man insjuknar, men det ideal som är med pinnsmala modeller är inte bra...

  Ha det gott!!

  Kramar Bella

  SvaraRadera
 9. Det är en huvud regel hemma hos oss. Att aldrig prata om viktminskning eller vikt över huvud taget i negativ bemärkelse!!
  Här skojar vi friskt om våra runda kroppar och har roligt =) Min mage är jätte bra på att röra sig och prata tycker barnen 'fniss* Dom gillar att baka bulle med min "slappa" mage ;)

  Överlag så pratar vi inte negativt om någonting som har med utseende att göra! Det handlar inte bara om vikten! Dessa saker har jag varit hård med ända från början.

  Alla ser olika ut och alla har sin skönhet. Finns ingen "ful" människa i våran värld..

  Pressen att se ut på ett visst sätt får dom mer än nog av från media så det är bara att hålla tummarna på att dom har en liten grund att stå emot det mesta på i alla fall.
  Återstår att se.....

  Kramis

  SvaraRadera