fredag 11 mars 2011

Att äta med ögonen...Jag önskar hett och innerligt att jag kunde få fatt i ett köksbord med en bordsskiva av gammalt slitet trä. Allt ser gott och vackert ut när man lägger upp det på en sådan skiva!Vi har ju en förmåga att äta med ögonen så därför tycker jag att presentationen av maten är minst lika viktig som maten själv. Är det inte så att det smakar liiiite bättre när man får sätta sig vid ett bord med levande ljus och färska blommor? Om sedan maten är upplagd i vackra skålar och fat smakar vad som helst bra! På grund av detta är jag väldigt restriktiv med att duka med plastglas och tallrikar till mina barn. De har alltid ätit på porslin och druckit ur riktiga glas. Sedan köper vi det mesta på "det stora varuhuset" så det gör inte så mycket när något går sönder (vilket det gör ett antal gånger i veckan...) ;0) Till helgen gör vi det extra festligt med servetter och så tänder vi vår ljuskrona som hänger ovanför köksbordet.Under det senaste halvåret har vi börjat med att låta ett barn i taget bestämma vad vi ska äta på fredagarna. Jag kunde aldrig tro att det skulle få ett sådant genomslag i vår familj! Fredagarna är heliga och barnen tjatar hela veckan om vilken dag som är fredag... Det har blivit mindre tjafs om maten efter att vi införde den här traditionen. När någon knorrar så påminner jag om att de får välja på mat på fredag så då får jag (som är vuxen) välja mat resten av veckan. Märkligt nog går det hem! :0) Nu kanske ni tror att vi sitter och äter pizza och hamburgare varje fredag men till min stora förvåning är det inte alls så... Det är en salig blandning med allt från plättar till kycklingklubbor och klyftpotatis.Det kanske inte alltid det man själv skulle välja att äta en fredagskväll som serveras, men det känns väldigt bra när barnen somnar nöjda och belåtna... ;0) Bättre start på en helg än så kan man inte önska sig!

Anna

6 kommentarer:

 1. Gomorron vännen!
  Vilken bra idé att låta barnen välja maten en dag, tror jag att de längtar.
  Vi brukar duka fint och tända ljus alla dagar, att förgyllla vardagen är ju aldrig fel, ler.
  Tycker väldigt sällan att något gått sönder trots att vi aldrig använder plast, utom på picknick förstås.
  Hoppas ni får en fin fredag med god mat och mys!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Det är en jättebra idé! Men de bråkar inte med varann då, utan har tålamod att vänta på "sin" fredag?

  Håller med, ett fint dukat bord gör mycket för matlusten. Jag älskar dina fina kort på det du bakar och lagar. Fota mat tycker jag är det svåraste som finns!

  Ha en god fredag!

  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Anna, det hade ju varit superkul att fota er! Ni verkar vara en så härlig familj! Var bor du, då? Kanske jag är i närheten nån gång...? Annars är du ju i och för sig väldigt duktig att fota själv. Det är väl det där med att på familjekort ska man helst vara med själv också;-)

  /Pernilla

  SvaraRadera
 4. Jo precis, jag bor i Uppsala, så Västerås är ju inte allt för långt bort. Nån gång borde jag väl åka åt det hållet;-) Då hör jag av mig!

  Men egentligen är det inte alls så att jag bara fotar i Uppsala, ska t.ex troligtvis fota ett bröllop i Blekinge! Tar visserligen ut milersättning eller biljettpris för buss/tåg, men det kanske inte behöver bli så stor extrakostnad för er?
  Bara att höra av sig igen i så fall!:-)

  Annars kanske jag kan få komma på barnuppfostringskurs:-P Demokratins lagar är det bara den yngsta (!) som förstår sig på i den här familjen, verkar ha gått de två andra helt förbi...

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej vännen!
  Vilken bra idé med fredagarna. :) Jag och maken har gjort lite lika - vi har en matvecka var. Första veckan lagar man mat o handlar, andra veckan diskar man och håller rent i köket. Så slipper det bli något tjafs om vad vi ska äta.
  Nu var det längesen jag var här. Jobbar alldeles för mycket just nu... :( I morgon blir det iaf utflykt med trädgårdsmässa. Hoppas så att vi ses! :)
  Ska läsa ikapp hos dig nu. Kramar!<3

  SvaraRadera