fredag 4 februari 2011

Rågbröd och havrebröd...

Igår fick jag äntligen en stund över så jag hann baka lite bröd. Jag är såååå less på allt köpesbröd nu, efter att inte ha haft ork att baka på flera månader! Känns underbart att kunna fylla vår frys med hembakat nyttigt bröd utan en massa konserveringsmedel och annat skräp...



Jag bakade två olika sorters bröd... Ett rågbröd där jag själv stod för receptet och ett havrebröd där jag bakade efter receptet som stod på havregrynspåsen. Min mamma har alltid sagt att recepten som står på förpackningar ofta är bra eftersom de vill att man ska köpa mer av deras produkt, och det är inte utan att det ligger något i det. Mammor har ju allt som oftast rätt! ;0)

När jag bakar limpor brukar jag alltid kavla ut degen och sedan rulla ihop den. På så sätt håller limporna formen bättre, men det gäller att man inte är allt för frikostig med mjölet. Om man använder allt för mycket mjöl bildas en mjölrand i brödet som inte ser sådär jätteproffsig ut. Glöm heller inte bort att jäsa brödet ordentligt på plåten innan det ska in i ugnen. Jag gräddade båda sorterna med en hög temperatur (250 grader) i början och sedan sänkte jag temperaturen till 200 grader. Precis innan jag satte in brödet i ugnen satte jag in en ungsfast form med ungefär 2 dl vatten i botten på ugnen. På så sätt får brödet en krispig skorpa...






Rågbrödet

1l ljummet vatten
50g jäst
1 msk salt
2 msk olja
1 dl yoghurt
3 msk mörk sirap
5 dl grovt rågmjöl
vetemjöl

Rör ut jästen med en liten del av vattnet. Tillsätt resten av vatten samt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en ganska fast deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till 4 knubbiga limpor. Jäs i 30 min. Skär snitt i brödet med en vass kniv. Grädda i ugn som är uppvärmd till 250grader men sänk temperaturen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Glöm ej att ha en ugnsfast form fylld med 1-2dl vatten i botten på ugnen när du sätter in limporna. Grädda i ca 30 min eller tills brödet ger en ljus ton när du knackar på det.



Havrebröd

1l kallt vatten
50g jäst
1msk salt
4 msk olja
6 dl havregryn
vetemjöl

Rör ut jästen med en liten del av vattnet. Tillsätt allt utom vetemjölet och låt det stå och svälla i 15 min. Tillsätt vetemjöl tills degen blir fast och knåda den i 5 min med maskin (10 min för hand). Jäs i ca 1h eller till dubbel storlek. Baka ut 4 limpor och gör sedan på samma sätt som i receptet ovan...



Lycka till!

Anna

15 kommentarer:

  1. men guuuuud vad proffsigt det ser ut, vilka bilder!

    Blundar...kan känna doften av nybakat bröd....

    Salig blir jag av dina bilder Anna!

    Ha en fin, en jättefin dag idag(med), Kram/caja

    SvaraRadera
  2. Jag håller med föregående talare. Man känner doften genom zybern och kan riktigt känna hur gott det smakar. wow vad du är duktig. Attans jag hinner inte baka;)

    SvaraRadera
  3. Mums!
    Här ska också bakas bröd idag.
    Ha en mysig fredag och en skön helg!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. Åhhh så gott detta ser ut!!!
    Får lust att baka självg, bruka baka surdegsbröd!!!!
    Hoppas du får en fin Helg!
    Kram kathrine

    SvaraRadera
  5. Oj nu blev jag både baksugen och hungrig. Åt en tallrik fil klockan sex i morse, så nu ä det snart dags för lite till. Hoppas du får en härlig skön helg, med långa lata frukostar!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  6. Åh det ser så smarrigt ut! Nästan så man får lust att titta in på en macka och lite te...=) hihi!

    Önskar dig en härlig helg!
    kram emelie

    SvaraRadera
  7. Brödet ser jättegott ut! Ska baka det till de andra i familjen som äter bröd. Jag bakar allt bröd. Då vet man att man inte får i sig några konstiga tillsatser.

    Ha en trevlig helg!

    /Therese

    SvaraRadera
  8. Hej vännen och gulle dig som delar med dig av dina recept! Jag älskar lite grövre bröd så dina recept passar nog perfekt för min smak! Må så gott och vackra bilder, kram Maria

    SvaraRadera
  9. De måste jag pröva! men dom ser nog inte lika proffsiga ut när jag varit i farten...va *duktig* du är

    Ha en skön helg
    kram wivi

    SvaraRadera
  10. Hej Anna !

    Tack för kommentaret hos mig!
    Alltid kul att läsa..
    Hoppas att ni mår bättre nu och att lilla Gunnar slipper alla öroninflamationerna!
    Våran Jesper var bara 6 veckor och fick sitt första och när han var 10 månader så hadde han haft 13 öroninf...
    Så jag kan förstå att det inte är så kul och han är ju så liten, hur många veckor är han nu?

    Visst hadde jag rätt :)
    Du hinner...

    Såg även din kommentar hos Emma !
    Fembarnsmamman om oss.

    Visst har vi så mycket genemsamt och många barn tillsammans :)

    Hon är så god och en fin vän!
    Det tur att jag hittade henne i föraldragrubben när jag väntade Ida!

    Vilka härliga limpor du har bakat!
    Och du får så fina bilder!

    Jag ska testa!
    Man måste variera!
    Jag håller med om köpesbrödet ...
    Jag har handlat 2 gånger på jätte lång tid köppt bröd annars bakar jag själv.
    Och nu är så svåt att klara av det :)

    Ha en jätte fin helg nu!

    Hoppas att ni mår bra!

    Krama Sirpa

    SvaraRadera
  11. Oj oj vad sugen jag blev på en god smörgås nu, jag som inte äter bröd nu. Buhu!
    Det är verkligen som många före mig har skrivit, att man riktigt känner hur ljuvligt det doftar.
    Det gjorde mig så sugen på att ta och baka lite i helgen till övriga familjen.
    Jag tar nog och testar något av dina recept.

    Ha en trevlig helg Anna!
    Kram Jeanette

    SvaraRadera
  12. Så gott det ser ut.
    Ha en bra helg!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  13. Åh, nu blir jag sååå sugen på att baka!! Har tänkt att göra det både igår och idag, men inte hunnit. Äter ju visserligen gi, men bröd kan jag bara inte låta bli, älskar det!! Men köpt bröd tröttnar man ju väldigt snabbt på:-( Ska prova dina recept i stället!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  14. Duktig du!!!
    Jag önskadr att jag tyckte det var kul att baka - men icke!!!
    Vilka bilder - mums ser riktigt gott ut!!!

    Ha det toppen, kram Anette

    PS Skåpet e hemma nu...pust hi hi

    SvaraRadera
  15. Vad proffsig du är Anna! Dina bröd blir så snygga också! Tack för tipset om rullningen, det ska jag pröva någon dag... Tur att jag faktiskt köpte jäst häromdagen, då kanske det faktiskt blir ett bröd :-).

    Kram M

    PS. Kul att få se vad du ska så förresten!

    SvaraRadera