tisdag 3 augusti 2010

Mangold...

Har ni som jag lite svårt att veta vad man ska laga av all mangold? Förra året var förstå året jag odlade mangold och då hade jag verkligen iiiingen aning. Vi tyckte det smakade lite sisådär och det blev ju så mycket blad så man hade inte en chans att tillaga allt! I år har jag låtit fantasin få fritt spelrum och vi har äntligen lärt oss tycka om mangold! Mangoldpaj, mangoldomelett, fetaostpiroger med mangold, och sist men inte minst... fisk inlindad i mangoldblad!

Jag freestylade och kom på det här receptet...


Ingredienser:

Sej (filé i frysta block)
Mangoldblad
Citron
Timjan
Gul lök
Vitlök
Sockerärtor
Olivolja
Salt och peppar

Tina fiskblocket så det precis går att skära i dem. Sätt ner mangoldbladen i en kastrull med kokhett vatten. De behöver i princip bara doppas så de blir mjuka.
Bre ut ett blad, lägg på skivad lök och vitlök. Lägg fisken ovanpå och salta och peppra. Lägg på resten plus en skvätt olivolja. Vik ihop till ett paket och lägg paketet i en ugnsfast form med skarvarna nedåt. När all fisk är inpaketerad häller man på lite olivolja ovanpå paketen och sätter in formen i ugnen i 175 grader i ca 30-40 min.

Serveras tillsammans med ris eller bulgur. Ta vara på skyn i pannan och ringla det över fisk och ris när man serverar. Sååååå gott!!!



Smakade underbart tillsammans med vaxbönor och krispig gurka...



Om man har råkat odla för mycket zuccini och inte kan göra av med mer så kan man plocka honblommorna (de med fruktämne i botten), doppa dem i pannkakssmet och sedan fritera dem. När de är färdigfriterade strör man socker över dem och äter dem som en dessert. Jag har inte hunnit prova ännu men visst låter det farligt gott!



Om ni tycker att det är tråkigt att få recept från mig får ni säga ifrån. Mat är nämligen ännu en av mina passioner men jag förstår om ni blir lite uttråkade ;0).

Mitt klimatsmarta tips för dagen blir -Plocka blåbär och svamp! Att äta mat som inte har belastat miljön det minsta måste vara något utav det bästa man kan göra för miljön! Inga gifter, ingen gödning, ingenting! Man får dessutom motion och ett inre lugn av att gå runt i skogen. Meditation på hög nivå!

Kram

Anna

14 kommentarer:

  1. Det lät verkligen gott och annorlunda med zuccini blommorna. Här hemma får man nog prova att bjuda utan att säga vad det är;)

    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej svejs.
    Jag tycker det är toppen med recept, och speciellt fisk. Det här var ett bra recept, enkelt och ser väldigt gott ut. Jag försöker ha fisk flera ggr i veckan, maken är lite skeptisk (tror han ska få gälar)
    Och plockar svamp det gör vi, kommer och bli jättemycket framöver.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  3. Älskar när du har recept med! Man snöar ju in ibland och då är det kanon med idéer! Tackar!

    När det gäller mangold så tar jag överflödet och förväller, hackar och fryser in i små askar, sen trycker jag ut den frysta kuben och lägger i en större påse och använder som spenat under vintern. Jag tycker t.o.m. att det är godare än vanlig spenat.

    Vilka fina grönsaker du har! Friskt frodigt grönt och man vet att det är obesprutat - lyx!

    Agneta kramar

    SvaraRadera
  4. Hi, hi, vad bra att jag fick veta vad Mangold var:-). Har alltid undrat, eftersom det är en av få saker man inte ska ge till barn under 1 år!
    På tal om små barn, hoppas allt är bra med dig och magen!
    Kram Emma

    SvaraRadera
  5. Hej vännen!
    Hoppas allt är bra med dig.
    Vad mycket fina inlägg du gjort, medans jag varit borta från bloggandet!

    Mums, vad gott o fräscht det ser ut, och säkert väldigt nyttigt också med mangold.....
    Ha en fortsatt trevlig augustivecka!
    SommarKramar Therese

    SvaraRadera
  6. Jättemysigt med dina recept! Tyvärr kom zuccini-ide´n något sent.Odlade zuccini för några år sen,och de blev bara hur många och stora som helst.Jag använde zuccini i ALLT och de senast två åren har mina närmaste undanbett sig...Jag kan ju inte äta allt själv heller...men,men... zucciniblommor låter fräscht o gott,så nästa år kanske......
    kram Kerstin

    SvaraRadera
  7. Påhittiga du : ) Fisken ser supersmarrig ut och kan tänka mig att det smakar ännu bättre när alla ingredienser är från egen odling (tja förutom fisken då antar jag...).

    Kram Mia

    SvaraRadera
  8. Va kul!! Jag hade en finare middag i dag och det var crepés med lax och räkfyllning... och tyvrr glömde jag ta bilder... :(

    kram/Olg@

    SvaraRadera
  9. Hej vännen och tusen tack för gott recept! Må så gott kram från Maria

    SvaraRadera
  10. Mums vad gott det låter! Det skall jag prova en dag! Kram Helena

    SvaraRadera
  11. Har aldrig ätit Mangold ens en gång, hur smakar det? Är det lätt odlat?

    SvaraRadera
  12. Åh, det ser jättegott ut! Vet du vad? Jag undrar om jag någonsin har använt mangold. Jag vet att när barnen var jättesmå så sas det att de inte skulle äta mangold och jag tänkte typ: Men varna för något som folk vet vad det är och verkligen äter;)

    Kramis Lisa

    SvaraRadera
  13. recept och miljötips är kanonbra särskilt med så fina bilder som du har på din blogg...kramis semlan

    SvaraRadera
  14. Då är vi klimatsmarta, som plockar kantareller och egna bär! ;-) Har inte plockat blåbär än pga allt regn, men hoppas att det torkar upp här snart.

    Tack för mangoldreceptet! Har inte heller vetat riktigt hur man ska använda mangold... ;-)

    Sommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera