fredag 20 augusti 2010

En ny passion...

Förra hösten besökte jag och min familj Rosendahls trädgårdar i Stockholm. Där såg jag för första gången ett hav med dahlior. Vilken syn! En färgprakt utan dess like när man nästan har tappat hoppet om sommaren.

Så klart var jag tvungen att själv prova att dra upp lite plantor från frö och jag måste säga att det gick över förväntan. När jag i juni satte ut de små ynkliga plantorna kunde jag aldrig i min vildaste fantasi tro att de kunde bli så stora.
Tyvärr verkar det vara fler än jag som uppskattar dahliorna (troligen sniglarna) men vad gör några hål här och var! De lyser med sin färg så man ser dem på långt håll.Till nästa år tror jag att jag ska försöka fixa till ett eget litet hav av dahlior. Nu är de mest utspridda lite här och där i trädgården...

För mig är det nästan det bästa med trädgård. Man blir aldrig klar och såhär till hösten kan man tydligt se vad man vill förändra och göra annorlunda till nästa år. Det finns nog inga mer optimistiska människor än trädgårdsfantasterna. Man ger aldrig upp! Nästa år då ska jag minsann lyckas överlista kållarverna, sniglarna och morotsflugorna. Jag ska gödsla och vattna efter konstens alla regler och jag SKA få lön för min möda.På dagarna när jag springer mellan torpet och huset har jag en ständig skock efter mig. Hönsen får gå fritt ute igen eftersom kycklingarna nu vet var de hör hemma. Så fort de ser mig kommer de springande och förföljer mig som små hundar, ibland ända in i huset.Det blir så mycket liv i trädgården när man har höns. Att man sedan får ägg av dem är rätt otroligt. Tänk att det finns djur som ger oss mat i utbyte mot lite frön och rester. Nu håller vi tummarna att inte alla är tuppar...

Hoppas helgen blir full av mys för er allihopa!

Kram

Anna

10 kommentarer:

 1. Det ser så mysigt och fint ut med höns, måste vara ett väldigt trevligt sällskap i trädgården. Dom som står på tunnan ser ut som tuppar, fast det tycker jag nog bara för att dom såg lite småtuffa ut...fniss
  Vackra dalior har du också, hoppas vi bloggar nästa år så man får se ditt hav av dalior.
  Ha en fin helg
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 2. Dahlior är så tacksamma och fantastiskt vackra! Så mysigt det ser ut med höns, påminner mig om min barndom. Ha en riktigt skön helg!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 3. Ja höns är så mysiga! I höst ska jag se till att bygga klart hönshuset så att vi kan skaffa en flock till våren.

  Nu har jag istället två ankor och en katt som följeslagare i trädgården. De svansar runt fötterna på mig så fort jag är ute. Det skulle inte vara lika roligt med trädgård om man inte hade djur, det är så härlig med sällskap i grönsakslandet.

  SvaraRadera
 4. Glöm inte ta upp knölarna och förvara dem frostfritt, så har du en god start till ditt "hav" nästa år. Mina frösådder har varit låååångsamma, men dahliorna från knölar är urfina. Jag har samma plan!

  SvaraRadera
 5. Det där har jag inte fattat? Kan man fröså Dahlior. Trodde dom från frö bara blev ettåriga?
  Kom gärna in till mig med svar,brukar tappa bort var jag frågat;)

  SvaraRadera
 6. Vd mysigt med frigående höns, det hade min fd svärmor och det är verkligen härligt och äggen blir banne mig godare på ngt sätt..

  Härliga dahlior..

  Kram Mia

  SvaraRadera
 7. Å så vackra blommorna blev. Å mysigt med sällskap i trädgården.

  Trevlig helg!
  Cia

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Låter att du har det jätteskönt där! Mycket fina blommor, höns som springer runt, härligt!
  Har en mysig helg du med!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 9. Första sommaren med dahlior för mig med :) De är fantastiskt vackra blommor.
  Så roligt med de fritt kringgående hönsen :)
  Ha en skön helg! Kram Kicki

  SvaraRadera
 10. Jag älskar dahlior, ska bara komma ihåg att gräva upp knölen innan frosten!

  SvaraRadera