fredag 30 juli 2010

Hur mycket pengar har du kastat i komposten den här veckan?

Frågan är befogad...

Hälften av all mat som produceras till svenska hushåll kastas rätt ner i soptunnorna enligt en artikel i DN för några år sedan. Jag misstänker att det inte har blivit bättre.

Vad kunde vi ha gjort för de pengarna i stället? Vi i vår familj spenderar ca 70000kr om året på mat...

Hur mycket pengar skulle en genomsnittlig familj spara på att äta upp den mat de faktiskt släpar hem varje vecka? Tanken är rätt svindlande.

Jag har länge varit intresserad av miljöfrågor och nu känner jag att jag vill dela med mig av mitt engagemang till er. Det ska inte behöva vara jobbigt och komplicerat att leva lite mer klimatsmart. Om vi alla gör något litet så blir det en stor förändring. Många bäckar små! Efter varje inlägg tänker jag ge ett litet tips om vad man kan göra för att leva mer klimatsmart (åh, vad tråkigt det låter!) :0)...

Men den nakna sanningen är att ju mer klimatsmart du lever - destå mer pengar sparar du! Inte fullt lika trist va!



Nu tänkte jag dela med mig av ett recept på en underbart god Frittata (en slags omelett). Eftersom denna rätt är utan kött så är den därmed en gnutta klimatsmart också ;0).



Det behövs:

2 medelstora potatisar
1 gul lök
några blad mangold eller två rejäla nävar spenat
lite gröna ärtor kanske lite körsbärstomater eller en skivad vanlig (ta vilka grönsaker ni gillar och har hemma helt enkelt!)
6 ägg
en skvätt vatten
salt och peppar
parmesanost riven

Börja med att skiva potatisen och hacka löken. Stek potatisen tills den är mjuk och tillsätt löken. Låt den fräsa med ett tag (ska inte få färg). Fräs med mangold och ärtor en kort stund och häll sedan ner omelettsmeten blandad med salt och peppar i stekpannan. Lägg tomater och riven ost ovanpå och sätt sedan in den i ugnen i 225 grader. Den är färdig när den har fått färg och har stelnat.


Missa inte tävlingen Mia med bloggen kinoko har just nu. Hon syr så fantastiskt vackra kläder att man häpnar. Ni kanske kan köpa lite kläder av henne för pengarna ni sparar ;0).



Trevlig helg!

Kram

Anna

12 kommentarer:

  1. Vilken bra idé att dela med sig av klimat-smarta tips !! Receptet verkar jättegott ! Ska testa !
    Jättevackert överkast du gjort !!
    Ha det bra ! Helen

    SvaraRadera
  2. Precis vad vi pratade om här hemma igår vid middagsbordet. Man kan ju ha roligare för pengarna än att slänga dom i soporna. ;-)

    Tack för receptet! Har funderat på vad vi kan använda all vår mangold till...

    /Mia

    SvaraRadera
  3. Jag är med miljöintresserad. Jag har läst kurser ang att vara klimatsmart på göteborgsuniversitet. Jag läser mkt böcker i ämnet. Om man vill kan man gå ut på konsumentverkets hemsida och se hur mkt jordklot du gör åt på ett år...tankeväckande...kramis semlan

    SvaraRadera
  4. Jag gillar klimatsmarta tips! Jag försöker att inte slänga så mycket mat, köper ekologiskt/närproducerat och försöker även att producera min egen mat i den mån det går. Det är det jag ska ha växthuset till.

    Vårt klimatsmartaste är nog annars att köpa begagnat. Allt från barnkläder till inredning och även byggmaterial. I min blogg (http://regnavdagar.blogspot.com/) kan man se bilder på vårt kök som är byggt med begagnade köksluckor som köparen ratat pga ett mindre skönhetsfel. Tänk hur mycket sådant som slängs direkt på tippen för att vi inte accepterar annat än absolut perfektion i vårt bortskämda land!

    SvaraRadera
  5. Det var ett sån't där riktigt bra recept, ingredienser man oftast har hemma, speciellt nu i sommartid, för då har jag t.o.m. mangold i landet. Så det får nog bli Frittata en dag här snart! Tack för det!
    Att vara lite klimatsmart är något vi alla borde tänka en aningens mer på för det är ju viktigt och nyttigt och bra på alla sätt och vis, precis om su skriver....fast ibland känner jag att vi borde avdela en yta någonstans där vi verkligen kunde sortera upp saker, vi försöker men ibland spårar det ur.....
    Jaja, en trevlig helg, kramar
    Agneta

    SvaraRadera
  6. Egenodlade grönsaker, varmkompost och källsortering av sopor är en del av våra klimatsmarta tips. Tack för receptet som verkar enkelt och gott! Måste testas någon dag...

    Sommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig mat.Grejer som man alltid har hemma .Ha nu en skön och härlig lördag Kramar Rita ♥

    SvaraRadera
  8. Åh, så god ser rätten ut!

    Ja, den frågan som du tar upp borde vara högaktuell oftare. Och åter igen - lära gör man i familjen, överflöd av allt inte leder direkt till välmående... tyvärr...

    kram kram

    SvaraRadera
  9. Inte ett dugg tråkigt! Bra idé! Jag gav mig själv som nyårslöfte att handla lite mer med eftertanke i år och det känns som jag lyckats dra ner på (över-)konsumtionen något!

    Mvh
    Frida

    SvaraRadera
  10. Hej!!
    Kanon med klimatsmarta inlägg tycker jag!!
    Handlar gärna ekologiskt, sorterar alla sopor. Handlar gärna på auktioner och loppisar det är ju miljövänligt! Fram för mer återanvändning;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  11. Det är jätteviktiga frågor du tar upp. Det finns så många enkla saker var och en kan göra, för att bidra till en bättre värld.

    Sen jag började sopsortera riktigt noggrant, ser jag verkligen hur mycket råvaror (papper, kartong, glas, metall mm) som kan återvinnas i stället för att hamna i en sopförbränningsanläggning. Svindlande mängder, med tanke på hur många vi är som konsumerar på det sättet (västvärlden främst).

    Kram, Outi

    SvaraRadera
  12. Bra initiativ - alla klimattips som får oss att tänka till som individer är guld värda. Kör hårt!

    SvaraRadera