söndag 1 augusti 2010

Mina hjälpredor...

Att ha djur i sin trädgård gör den mer levande och så får man ett kretslopp som är svårt att skapa på annat sätt. Hönsen ger oss ägg, gödsel och dessutom hjälper de till att hålla nere påverkan från ohyra på köksväxterna. Vi har tyvärr bara två höns kvar nu eftersom vi då och då får besök av duvhöken. Men den ska ju ha mat den också... Jag tänker mig att de två som är kvar är så pass duktiga på att överlista höken att de klarar sig när de får springa omkring fritt. Det liv dessa två hönor lever gör det ändå värt risken att bli tagen av höken. En hönas drömtillvaro!

Den stora vita hönan tog vi från ett hönseri och hon och hennes medsystrar hade inte sett dagsljus innan de kom till oss. Doften från dem var obeskrivlig när de kom och de såg allt annat än friska ut. Jag kan inte förstå hur man kan hålla djur på det sättet och att det dessutom är tillåtet! Snälla ni, köp bara krav märkta ägg... De hönsen har i alla fall en dräglig tillvaro.

Vi har ju även tre kaniner här hemma. Ni kanske inte ser vad de ska göra för nytta i en trädgård, men då ska jag berätta för er att sötare gödselmaskiner finns inte! De omvandlar ogräs till den finaste gödseln och är dessutom väldigt goa att krama på. Har man sågspån i kaninhuset så kan man använda det som strö i komposten så får man ett högre innehåll av kväve i sin kompost. Då gör dessutom ströet nytta tre gånger ;0). Först till kaninerna sedan till komposten och slutligen i köksträdgården.För att ha lite extra foder till hönsen och kaninerna på vintern odlar jag solrosor. Har man inga egna djur så går det bra att utfodra småfåglarna med dem under vintern i stället. Det är en minimal klimatpåverkan på de fågelfröerna! Ingen maskin till att så, skörda, eller avfröa dem. Ingen transport eller förpackning som behövs. Det blev mitt klimatsmarta råd den här söndagen... Odla solrosor!De är ju dessutom väldigt vackra att se på!Ha en trevlig söndag!

Kram

Anna

21 kommentarer:

 1. Jag beundrar verkligen din trädgård och det liv du skapar i ert hem...Jag skulle med vilja ha hönor, men är livrädd för fåglar. Ska försöka värja mig av mot den rädslan. Vill med kunna hämta egna ägg och äta det vi odlat själva...det är livskvalite för mig...jag jobbar mot det målet, men har en lång bit att gå...men som man säger många bäckar små ....kramis semlan

  SvaraRadera
 2. Jag ska definitivt försöka odla solrosor nästa år, har gjorde tidigare, men i år valde jag andra blommor...tänkte inte på det där med egna fågelfrön! Bra idé - tack!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt liv dina hönor lever! Och kaninerna är så söta så.
  Tack för tipsen!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Å så mysigt med hönor. Vilken söt kanin. Ja du att ha en trädgård ger en ett annat slags liv. Ha en fin söndag kram

  SvaraRadera
 5. Höns är underbara, jag håller på att inreda ett hönshus för att kunna ha hönor. Tyvärr håller jag på att byga ungefär 10 andra saker samtidigt så det gå lite långsamt - så det blir nog höns först nästa säsong. Vi har myskankor redan, de kräver lite mindre inredning och mindre ombonat boende så därför började i med dem. De går också fritt och det funkar bra trots att vi bor i "stan" och inte har något staket. Kaniner står på önskelistan även här!

  SvaraRadera
 6. Vilken mysig trädgård du har.Söt höna och gullig kanin.Önskar dej en in söndag kram Rita ♥

  SvaraRadera
 7. Hej
  Vilka fina välmående hjälp redor du har på gården,hade höns i över 10 år förut men har inga just nu,dom är så himla mysiga där dom går och pickar.
  Kram o ha en fin dag.
  ninni

  SvaraRadera
 8. Härlig trädgård! Å så mysigt det är med djur av olika slag.
  Kram Agnetha

  SvaraRadera
 9. Nästan så att jag saknar hönsen vi hade förut. De gick också ute och levde ett gott liv :)
  Ha en fin fortsättning på dagen! Kram Kicki

  SvaraRadera
 10. Jag skulle tänka mig ha höns... när jag flyttar ut p landet ;0)

  kram till dig/Olg@

  SvaraRadera
 11. Nog har det bra hönsen när de får ströva fritt...men hur många har höken tagit för er :/
  Ví har två också....men ska jag tala om en hemlis ;)Jag har snackat lite med en kusin som har små dvärghöns som ska säljas....det blir nog två som kommer flyttar hit till täppan. Men det vet inte gubben ännu.
  Jo, jag beundrar din köksträdgård ska du veta :)

  SvaraRadera
 12. Ja, goare gödselmaskiner får man väl leta efter:-)

  Börjar längta hem och kolla i brädhögen... Kanske jag också kan fynda mig en fin bräda till köket...! Hmmm!

  Ha det fint ! Hillevi

  SvaraRadera
 13. Oj, vilken underbar blogg. Växthuset blev jag genast såld på.

  Kaninerna är mysiga, vi har två stycken vi med. Skulle vilja ha några hönor också men tyvärr så bor vi lite fel för det

  Kram och trevlig söndag

  SvaraRadera
 14. Så fin höna, och inte bara fin säkert en väldigt lycklig höna. Tänk vilken tur hon hade som hamnade hos er, vilken skillnad på liv! Kaninen var så söt, en sån skulle jag gärna ha, en sån trevlig trädgårdskompis. Jättefina solrosor också, regnet har slagit ner så många blommor här.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 15. Väldigt vacker höna, hoppas vi kan köpa gård snart så jag också kan ha några frigående varelser .Kaninen finns redan;)

  SvaraRadera
 16. Du har dig ett eget litet kretslopp i din trädgård :) och allt är så påtänkt så. Vilket gott samvete man hade haft om man hade haft det som du ha det. Och vilken underbar liten kramgo kanin. Hade inte varit fel att ha i sin trädgård

  Kramar Malin

  SvaraRadera
 17. Klimatsmart låter inte minsta tråkigt, det var en av de ord som jag fastnade för på din blogg. Jag återkommer, helt klart :) (Du har en riktigt finfin blogg)! /Erika

  SvaraRadera
 18. Klart de sötaste gödselmaskinerna jag sett:)
  Ha det gott!
  Camilla

  SvaraRadera
 19. Hönor (typpor som vi säger här) har jag funderat på. Det är riktigt hög mysfaktor på dom!
  Du har en underbar trädgård och varje gång jag ser växthuset blir jag grön.....
  Tack för ytterligare ett utskick med himla bra idé på, det är så bra för det är så utförligt beskrivet.
  Kramar
  Agneta

  SvaraRadera
 20. Klimatsmart, I LIKE! Kan tro att gödselmakarna är GANSKA uppskattade av barnen också?!?

  Har lovat Vilda att hon ska få kaniner i alla fall när vi flyttar till huset, får se med höns men är helt klart en dröm jag har att nån gång kunna gå o hämta sina frukostägg runt husknuten... Mmmmm... Lovely!

  SvaraRadera
 21. Fantastiskt söta små trädgårdshjälpredor du har! Mina är av betydligt större storlek och bidrar duktigt med gödsel, dock vågar jag inte ha dem lösa i rabatterna:)

  Ha en fin vecka,

  Rebecca

  SvaraRadera