söndag 20 april 2014

En dag i parken...
Idag tog jag med mig ungarna till lekparken. Efter ett tag ropade Matilda (8år) på mig och ville att jag skulle komma. Hon pekade på ett hakkors som var målat på lektåget. "Det där är en dålig sak mamma. Fröken sa att det har börjat spridas i skolor och det är jättedåligt". Jag blev först mållös men sedan samlade jag alla mina fyra ungar runt mig och så pratade vi om rasism och nazism. Hur förklarar man för barn på mellan tre och åtta år varför vissa människor inte tycker att alla är lika mycket värda? 


För något år sedan åkte jag och Matilda tillsammans med en väninna och hennes dotter på en weekend till Prag. Vi passade då på att besöka den judiska kyrkogården och båda tjejerna blev djupt berörda när vi berättade om vad namnen och datumen på väggarna betydde. De dödade barn! Barn!!!! Detta vidriga kom plötsligt väldigt nära oss... på en lekplats där alla barn ska vara trygga och inte behöva känna rädsla för om de passar in eller är av rätt "ras". Mina barn såg förskräckta på mig när jag berättade om SD och att de troligen kommer att få många röster i valet. Men jag lovade dem att jag skulle göra allt jag kan för att förklara för fler varför detta är en dålig sak... en jättedålig sak! Dela gärna för att hjälpa mig att uppfylla mitt löfte till mina barn.

Anna

1 kommentar:

 1. Jag har också varit på judiska kyrkogården i Prag - en mäktig upplevelse. Har också övernattat i övergångsäger från 2:a världskrioget i Holland och det behövs inte mer än så förrän man blir påmind och obehagligt beröd.
  SD har nästlat sig in i folkhemmet bland personer som är dåligt pålästa och missnöjda med invandrarpolitiken. Skyller allt elände på invandrarna.
  Den i vanliga fall så trevliga grannen framför häpnadsväckande åsikter liksom plötsligt en släkting vid middagen.
  Man tiger och lider för inte vill man sluta umgås över staketet eller utesluta släktingen vid kalasen.
  Var det inte på liknande sätt narzismen bet sig fast i Tyskland...

  /Anette

  SvaraRadera