fredag 7 februari 2014

Den nakna sanningen...

Försöker bara lätta upp stämningen lite... innan ni förstår vad det är jag har fotat. 

De här tio hönsen kommer ifrån ett hönseri där de har spenderat sitt liv i burar, med sandbad, rede, sittpinne och trevligt sällskap av andra hönor. 

Enligt den jag köpte dem av så var det här de "fina" hönorna. Inga öppna sår, inga överväxta näbbar, klor eller liknande. Ingen ohyra har de heller och det är ju bra. 

I Sverige idag tillåter vi djur behandlas på ett sådant sätt att de innan de går till slakt ser ut så här. 
Det där med sittpinne vet jag inte om jag tror riktigt på för det var ett vingligt gäng som satt på den anpassade pinnen igår kväll. Rede verkar de inte heller ha en aning om hur man använder för de lägger helt sonika sina ägg på backen. Tuppen stod i ett av redena och lockade och pockade men de här nakenhönsen verkar inte förstå vad det är han vill. De kan inte "hönsiska" eftersom de inte har haft möjlighet att vara höns ännu. Men nu blir det andra bullar. När de fått fjädrar kommer de att ha oändligt med yta att röra sig på. De ska nämligen precis som våra andra höns få gå fritt på tomten och picka, gömma sig för höken, smaka sig fram till vad som smakar bäst -grönt gräs eller maskrosblad, ta hand om kycklingar om de känner för det eller ta ett uppfriskande bad i den torra jorden vid husgrunden. De kommer garanterat att drabbas av ohyra, få sina ben insmorda med olja morgon och kväll och en och annan kommer att sluta i hökens klor, men till dess kommer de att få leva som höns!

Snälla tänk till när ni står där vid äggen och ska välja sort. Ja, de ekologiska är dyrare och nej, de hönsen ser inte heller ut som små dammvippor men de är det bästa alternativet om du inte kan köpa ägg från någon du känner. De här bilderna får delas fritt efter behag för jag tycker det är så viktigt att visa hur verkligheten ser ut! 

Anna


6 kommentarer:

 1. Åh fy bubblan! Ja det är ganska fruktansvärt hur djur behandlas... Jag försöker handla ekologiskt som någon form av riktmärke, men ibland ska jag erkänna att ett och annat icke-ekologiskt ägg sätts ner i korgen. Jag tror att det blir färre nu :(. Usch, och tack Anna.

  /Malin

  SvaraRadera
 2. Bra att du visar det här, tycker jag! Och så kan man ju bara fantisera om hur hönsen som inte såg "lika Fina ut" ser ut... huga.
  Själv storknar jag också på hur folk kan gå omkring med pälskant på jackan när de själva sett på tv hur djuren har det och hur de flås....!!
  Det är en helt annan sak om man själv har djur och tar tillvara när det så är dags..jag menar den där pälsen från länder där det inte finns djurskydd alls, det är den pälsen som är på jackorna som säljs i Sverige, tyvärr.
  Skulle kunna lägga upp länk om hur det går till när djuren flås, men gör inte det, vill inte skrämma bort folk från din blogg. ;)

  SvaraRadera
 3. Skönt att dessa hönor får en chans till ett riktigt hönsliv. Skönt dock att de ganska snabbt kommer att lära sig att vara hönor. Har en väninna som gör som du och jag blev förfärad hur de såg ut. Några veckor senare gick det inte att skilja de nya hönorna från de som haft ett gott liv. Helt rätt med ekologiska ägg från glada hönor! Liza

  SvaraRadera
 4. Ja hu.
  Ekologiskt är ett självklart val! Och verkar bli det för fler och fler. Ser i vår mataffär där det för bara ett år sedan var svårt att få tag i ekoägg. De tog inte in så många (fick plats på en liten hylla) och de som fanns tog fort slut. Nu har de massor av ekoägg och de "vanliga" återfinns på den mindre hyllan. Positivt!

  SvaraRadera
 5. ALLTID ekologiska ägg! Jag bestämde mig första sommaren när syrran hade höns och jag fick lära känna de härliga fjäderfäna.

  SvaraRadera
 6. BRA att du visar verkligheten! Jag kommer låna någon bild och lägga ut på min blogg, jag vill sprida detta vidare så mycket jag bara kan.

  Jag har själv ett litet hönseri där hönsen har det hur bra som helst. Jag älskar mina hönor och tuppar, de är så trevliga att umgås med. Äggen de ger oss är så fina och så goda. MÅNGA vill köpa men tyvärr har jag inte så det räcker till alla.....

  Vi gillar kött och det bästa är när vi kan äta kött från vår egenuppfödda djur. Det sliter i hjärtat när det är dags för slakt men bättre att äta av våra egna välmående djur än av några andra som är fullproppade med konstigheter.

  Minns att jag läste din blogg förut men så separerade du och bloggen kom av sig av naturliga skäl och då tappade jag bort dig. Roligt att du är tillbaka igen!

  //bara anna
  Annacecar.blogspot.se

  SvaraRadera