onsdag 22 maj 2013

Nya odlingsmetoder...

Bönorna har fått flytta ut på sin "limpa" och de verkar trivas med livet i gödselstacken. ;) I år har jag nämligen fått lov att testa ett nytt sätt att odla på. Jag började med en helt ny köksträdgård med tung lerjord så för att få plats med allt jag ville odla var jag tvungen att tänka nytt. Obrunnen får/hästgödsel hade jag tillgång till i överflöd så därför gjorde jag limpor direkt på jorden/gräset och gjorde hål i dem som fylldes med jord och planterade. Tanken är att gödseln ska hinna brinna under tiden grönsakernas rötter utvecklas så att de kan sprida ut sig i gödseln på sikt. Lite som en varmbänk fast utan allt pyssel med vädring och så... 

Jag har inget växthus i min nya trädgård men jag hoppas att limporna avger så pass mycket värme att även tomater, paprika och växthusgurka ska trivas. Den som lever får se... 

Bönorna är i alla fall nöjda med livet så långt. :)


Anna

4 kommentarer:

 1. Jag har haft så mycket fokus på växthusbygget att jag inte hunnit göra iordning min lilla pallkrageköksträdgård ännu. Men nu när de satt en böna så känner jag att det kliar i fingrarna! Tack för inspirationen!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 2. Så kul att du är på G med bloggandet igen så vi får följa dina odlingar och din nya trädgård! jag har inte satt mina bönor än...vi har haft så kallt och nu är det lite för blött!
  Må så gott.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Precis den infon som jag behövde! Har också på tok för mycket obrunnen hästskit i förhållandet till jord, vilket jag varit orolig för att det skulle bränna rötterna. Nu ska jag också ta och gräva hål och fylla med jord.
  Vet du av något man absolut INTE bör plantera i hästskit?

  Lycka till!

  PS. Kul att det går så bra för dig. DS

  SvaraRadera
 4. Camilla: Härligt att höra att det är fler som är rika på skit! ;) Det finns en del grödor som inte bör odlas i för näringsrik jord eftersom de då samlar på sig för mycket nitrit. Till dessa hör rödbetor, mangold och spenat.

  Kål kan vara problematiskt att odla i för lätt jord eftersom de helst vill växa på lerjord. Men det har inte hindrat mig från att försöka i år... Nöden har ingen lag. ;)

  Lycka till med odlingarna!
  /Anna

  SvaraRadera