torsdag 31 maj 2012

Minsta salladsblad räknas...

För mig är det oförklarligt...

Borde inte varje förskola/skola/förälder se till att barnen får odla? Det räcker med att sätta ett frö i jorden, få vattna och gödsla för att förstå var vår mat kommer ifrån och få en annan respekt för maten på tallriken... 

Hälften av all mat som produceras kastas! En del redan innan det har nått konsumenterna... 

Det är inte bara oförklarligt, det är även oförlåtligt! Om vi slutar kasta mat sparar vi pengar och även miljö. Många häpnar över att vi har så låga matkostnader. Om man äter efter säsong, inte kastar mat och odlar en hel del själv så sparar man pengar. Det vi inte äter upp går rakt ner i hundarnas eller hönsen mage, och det som inte passar där (lökskal, kaffesump osv) åker ut i komposten. Från hönsen får jag sedan både kött, ägg och gödsel och komposten ger mig en finfin jord. Kretsloppstanken behöver komma ner i liten skala igen. 


Minsta lilla salladsblad räknas när det kommer till att odla med våra barn. Man måste inte ha en stor köksträdgård, sätt några grönsaksfrön i en kruka tillsammans med era barn och förundras tillsammans över vad vår jord ger oss!

Anna6 kommentarer:

 1. Du är klok som en bok och har helt rätt. Jag ser på F vad stolt han är när det han har sått tittar upp. Underbart!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Visst är det så, och visst räcker det med odling i liten skala för att få förståelse och respekt för det vi äter. Så enkelt och så billigt, ALLA förskolor/föräldrar borde prova!
  Kloka ord från dig!
  Kram
  Sussi

  SvaraRadera
 3. Du är klok och en inspirationskälla!

  Jag är så glad över att min sallad och nästan alla de andra grönsakerna jag sådde för ett par veckor ser ut att ha tagit sig :)

  Kramar Bella

  SvaraRadera
 4. Så gulligt och såå sant..

  Mina killar hittade mina fröpåsar för ett tag sedan o vips hade dom gjort ett eget trädgårdsland(visserligen i hästhagen..). Satt nån potatis o ryckt upp en rabarber som oxå blev planterad.. Så härligt att se när dom fixar o är lyckligt stolta!! Är jättefint!
  Kram på dej o njut av nuet!!/ Marie

  SvaraRadera
 5. Elias avdelning på förskolan har "Rörelse" som tema den här terminen, och det har ju barnen snappat upp, att även grönsaker och blommor har rörelse, så de odlar både gurka, krasse, tomat, rabarber och blommor i lådor ute på gården!

  SvaraRadera
 6. Du har så rätt! Själv engagerar jag mig som förälder i min dotters skolas matråd. Där har vi pratat om varför det slängs så mycket mat. Ett projekt som vi kommer att ta itu med till hösten. Vet att man på någon skola i landet har motiverat eleverna med mer efterrätter om man minskar sopberget. Kanske är det en bra motivation - för vem vill inte ha efterrätt?

  Ha det gott!

  SvaraRadera