tisdag 15 maj 2012

Högbäddar...

Två nya jääättelånga högbäddar har fått ta plats på vår uppfart. Vem behöver ställa bilen vid dörren när man kan odla på ytan i stället? Näe, då går jag hellre några steg extra så jag kan skörda egna ekologiska grönsaker i stället...
Gräs och grus är mycket överreklamerat i en trädgård om du frågar mig... ;)

På kanten av bädden har jag planterat tagetes i ett tappert försök att förvilla någon liten insekt som kommer för att äta upp lök eller kål. Troligen fungerar det inte alls, men vacker, det vet jag att det blir! Äppelträdet som står mellan bäddarna ska snällt få flytta så man enkelt kan komma fram med en skottkärra. Vi har lagt ett tjockt lager med hästgödsel i botten och sedan ca 20 cm med ny E-jord ovanpå. Allt för att spara en slant! Sedan blir maskarna ruskigt glada över att ha något att smaska på tills odlingarna har kommit igång och jag kan täcka in bäddarna i gräsklipp. Köksträdgården blev med ens nästan dubbelt så stor och det är underbart att inte behöva fundera över vad som ska växa vart hela tiden. 


I morgon ska tio nya odlingslådor snickras ihop så har vi nog plats att odla det mesta vi behöver inför kommande år. Virket till dessa är spill från ett bygge mannen jobbade på så det har inte kostat en krona... Tänk vad bra det är att ha en snickare när man försöker leva som självförsörjare! :) 

Anna

15 kommentarer:

 1. Så fint västhus du har.
  kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Smaskiga bäddar, och jag tror jag ser små små tagetes ;) Kommer att bli maffigt!

  SvaraRadera
 3. Ser härligt ut!
  Går det lika bra att ha hästgödsel med halm i?..
  Ska bli härligt att se all din odling sen..
  Kram Marie (som planterar häck för tillfället:)

  SvaraRadera
 4. Vilken inspirationskälla du är!

  Jag vill också ha en sån fin trädgård! Men jag jobbar på det! :)

  SvaraRadera
 5. Började att läsa om dina odlingar, så härligt inspirerande...skrollade mig vidare och satt helt plötsligt och läste om dina tankar om fritids.....klart att INTE barn behöver vara på dagis, kyrkans barntimmar eller annat om någon förälder är hemma...det bästa för barnen är ett tryggt hem med föräldrar som bryr sig om sina barn.
  Så det är självklart, har man möjligheten att vara hemma med sina barn är det det bästa, kram

  SvaraRadera
 6. Det ser helt fantastiskt ut!

  Ha en fin dag!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 7. Så spännande att ha gott om plats! Vart kan jag lägga min odlingsbädd tro... Hmm... Tål att tänkas på!!! Har lite ont om plats för mina odlingar.

  SvaraRadera
 8. Ja har också fri tillgång till hästgödsel (har ett gäng egna hästar hemma på gården) så nu har jag fyllt upp alla mina nya lådor med gödsel sedan på med samma jord som du. Vågar inte tänka på vad det skulle kosta om jag inte kunde fylla upp dem med gödsel.

  I år testar jag med att plantera ut lite pumpafrön direkt på gödselstacken. Tror du det kan funka? jag är totalt novis på det här med att odla började förra året och hade nybörjar tur med alla mina odlingar så jag fick blodad tand.. I år verkar det vara lite trögare iom att den riktiga värmen inte kommit igång. //Camilla

  SvaraRadera
 9. Så härligt. Jag försöker också återvinna det mesta. Men ibland blir det köpebrädor också;) Ska bli spännande att följa dina bäddar.

  SvaraRadera
 10. WOW, vilka bäddar!! Måste kännas såå bra att ha möjlighet att odla så mycket som ni kan. Underbart :-))

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 11. Riktiga godisbäddar. Målet att vara självförsörjande kommer närmare och närmare och det är mycket mer tillfredsställande att klara sig utan att bara åka och köpa. Det är ingen utmaning och inte svårt heller, det svåra och fina är att få till det med det som finns. Jag tänker, inte går jag och köper en blompinne i bambu när hela skogen är full av sly som det är bra att få bort, bara en sån liten sak!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. helt fantastsikt vilken uppfinningsrikedom du besitter!! Härlig odlarglädje sprider du till oss läsare!!

  lycka till med odlingen!! Kram Sanne

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Har tänkt mycket på ditt inlägg om barn och förskola. Ditt synsätt hänger så fint ihop med ditt syn på resten av livet och miljön.
  Jag tror ju också att vi måste "bromsa" och börja prioritera sånt som är viktigt.
  Vi har haft våra två både på dagis och fritids, men bara korta dagar. Båda trivdes i förskolan, men en dag hemma med mamma eller pappa har också varit mycket populärt.
  Jag hoppas att framtiden kan bli mer "back to basic", och jag tror inte det dröjer länge förrän ditt (sparsamme) sätt att leva och prioritera, blir det som ger "status" i samhället. Jag erkänner gärna att jag är lite "avvis" på dig (med ett smil), samtidig som din livsstil är en förebild att sträcka sig mot. Så gott det går.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 14. Hästgödsel det är finemang det! Men hur gör du med bevattningen, så allt vatten inte bara rinner ner längsmed sidorna?

  SvaraRadera
 15. Ingrid: Tack! Det är så märkligt för allt jag gjort är att följa mitt hjärta och pysslat med det som är roligt! Vi är fattiga som kyrkråttor så det finns nog inte så mycket att vara avundsjuk på, :) men vi är lyckliga och barnen verkar må bra! Att sedan miljön också uppskattar vår fattiga livsstil är mer som en bonus...

  Åsa! Mycket klok fråga! :) Det är en av orsakerna till att jag planterat tagetes på kanten. För att förhindra erosion! ;) Sedan är gräsklipp utmärkt att lägga på för då får man gödsel, håller jorden fuktig och dessutom ligger jorden kvar när man vattnar. Tre flugor i en smäll! Det är inte illa i odlarsammanhang!

  / Anna

  SvaraRadera