torsdag 12 april 2012

Nässlor!

Jag är så glad över att ha upptäckt hur otroligt användbara nässlor är! 
Jag har dem i allt! 

Ungarna har blivit så vana vid att äta dem, så när Bo var med mig ute och plockade härom kvällen sa han "Åh, vad gott! Då kan vi göra nässelpannkakor till middag!" Vilken mamma kan säga nej till ett sådant förslag? 

Jag både torkar och förväller så vi ska ha massor att äta under vintern också. Enligt säkra källor ska nässlor vara bland det nyttigaste man kan äta, så det är bara att pocka på... Just nu är de dessutom som bäst! Inga sega stjälkar så långt ögat kan nå. 

Bilden togs i mitten på förra sommaren... 
Nässelpannkakor gör vi precis som vanliga pannkakor med den skillnaden att vi tillsätter 1-2 dl förvällda finhackade nässlor till smeten. Mina barn var lite tveksamma till en början men nu reagerar de inte ens på att de gröna prickarna... Känns rätt bra för mig också eftersom just pannkakor kanske inte känns som den mest näringsrika mat man kan bjuda sina små i vanliga fall.

Idag står dock en helt annan rätt på menyn... På ICA tjatade Albin till sig att vi skulle köpa en gös!? Svindyrt, meeen så länge de inte bråkar om godis får man vara glad! ;)

Anna

15 kommentarer:

 1. Jag längtar också efter nässlor men här dröjer de så förfärligt. Trevligt med en gös! :)

  SvaraRadera
 2. Oj aldrig hört talas om nässelpankakor! Inte heller smakat nässlor, men nu blir jag riktigt nyfiken:) Vore ju perfekt om man kunde ha dom till något än att bara slänga dom på komposten! Hur länge förväller du dom? //Emelie

  SvaraRadera
 3. Emelie: Jag förväller dem bara i någon minut och gör man det i osaltat vatten kan man använda vattnet till att gödsla sina inomhus växter med. 1 del nässelvatten och 9 delar vatten...

  SvaraRadera
 4. Härliga ungar du har ...nässlor och gös inte alla som skulle få för sig att ha det på menyn :-)Nässelsoppa m ägghalvor åt jag under protest när jag var liten ....nu har jag nästan fått inspiration att testa igen !
  Må så gott.
  Kram Bittan

  SvaraRadera
 5. Det här tycker jag är helfestligt, vilka barn du har! Men jag gissar att du ligger bakom dessa förslag på något sätt.
  Nässlor borde jag äta oftare, det brukar i alla fall bli soppa några gånger på de späda skotten.
  Roligt att du är med i Trädgård magasinet!
  Må så gott,
  /Cia

  SvaraRadera
 6. Vilka bra tips du kommer med!
  Vi brukar annars bara göra spenat av nässlorna, vilket barnen älskar!!!
  Om man bara förväller dom, bränns de inte då eller?
  Ha det gott,
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 7. Nässlor är nyttigt och gott.. Älskar nässelsoppa, såååå gott..

  Gös?? Hur kom han på det?? Ha ha.. Men det var en bra önskan =)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 8. Spännande med nässelpannkakor, får jag prova någon gång.

  SvaraRadera
 9. Sofia: Nässlor bränns inte mer när de är förvällda eller torkade heller för den delen. :)

  SvaraRadera
 10. Ja, nässlor är bra mat, som till på köpet är gratis. Ändå kan jag bara inte få för mig att äta dom, fördomsfull? Troligen!

  Förra året gjorde jag nässelvatten, vilken stank! Hela grannlaget undrade vad jag höll på med :)

  SvaraRadera
 11. Hihi! Det var ett ovanligt önskemål från en liten kille - gös! Han kommer att bli en helt fördomsfri ung man.
  Och så nässlor, där måste jag erkänna att jag inte plockar, lagar och äter dem. Nu har jag dock kommit så långt att jag funderar (!) på att plocka dem för att göra egen gödsel. Alltid något ... tack för dina inspirerande inlägg!

  SvaraRadera
 12. Oj vad jag längtar efter nässlor, hoppas de ska dyka upp snart! Min dotter älskar nässlor hon med; när vi var i London över påsken pekade hon på nässlor i parken och suckade att lyckliga londonbor har redan nässlor att äta :-).

  SvaraRadera
 13. Vilket bra tips med nässelpannkaka. Det måste testas. Gjorde nässelsoppa för första gången förra året. Däremot skulle jag få svårare med gösen, även om även jag har en liten fisktok här hemma. Jag skulle inte veta hur jag skulle göra med den.

  SvaraRadera
 14. Ha!! Idag har jag gjort min första nässelsoppa...med pocherade ägg. Oj, va gott!! Perfekt för mig som äter LCHF!!
  Kram o tack för inspiration!!
  //PIlla

  SvaraRadera
 15. Du får hemskt gärna förklara grundligt hur man gör när man ska förvälla och förvara alla de möjliga grönsaker och växter ätbara under vinter också, vore intressant :) Tack på förhand!

  SvaraRadera