onsdag 21 mars 2012

Vattna på det viktigaste vi har!

För ungefär en månad sedan läste jag ett blogginlägg som inspirerat mig otroligt mycket! Rubriken var "Att köpa det jag borde eller vattna det jag vill ska växa". Det går enkelt beskrivet ut på att jag ska betrakta mina pengar som vatten och att företagen är de växter jag vattnar. 

Genom att vattna de företag jag vill ska växa påverkar jag hela världen. Det är ju så enkelt! Vill jag stödja ekologisk odling... då vattnar jag på det! Ja- man får mindre pengar att röra sig med, men... man känner sig så nöjd när man har en kasse full med bra mat när man kommer ut från butiken! 


I morse fick jag ännu mer vatten på min kvarn... Enligt en artikel på svt anser forskare att barn ska äta ekologisk mat eftersom många gifter ansamlas i kroppen. 

"-Det är många saker som tyder på att barn är en särskild riskgrupp så om man har möjlighet att köpa ekologiskt så tycker jag det är en bra idé, säger Helle Raun Andersen som forskar på bekämpningsmedlens effekter vid Universitetet i Odense och är en av Danmarks ledande forskare inom området.
-Jag tycker att det är en god idé, säger Margareta Littorin, även om jag vet att Livsmedelsverket när de har satt sina gränsvärden har tagit extra hänsyn till hur förhållanden ska vara för små barn och vilka rester man ska tillåta.
- Det finns saker vi inte har koll på. Hormonstörande ämnen till exempel ingår idag inte i riskbedömningen för bekämpningsmedel, säger Axel Mie, kemist vid Karolinska Institutet som forskar på näringsinnehåll i ekomat.
Forskarna stödjer sig på studier av framför allt växthus- och grönsaksarbetare som utsatts för höga doser bekämpningsmedel. Dessas barn uppvisar bl a nervskador, motoriska störningar och könsförändringar." (Ett utdrag ur artikeln)

Låt oss vattna på det viktigaste vi har... våra barn!

Anna 6 kommentarer:

 1. Väldigt bra skrivet. Nu skall jag vattna Impecta och köpa lite mer morotsfrön som är en bristvara just nu. Då blir det minsann ekologiskt. Men varför i hela friden är barna så förtjust i köppta korvar, makaroner och köttbullar. Upp till kamp mammor och pappor=)Här ska det odlas.
  Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Åh så smart... Tänk att det ibland bara krävs att tänka lite annorlunda för att se allt i ett nytt perspektiv. Om fler och fler börjar handla ekologiskt så kommer tillslut efterfrågan bli större och blir efterfrågan större så kommer de ut fler konkurrenter på marknaden och i och med de så blir priset på produkterna lägre och vi har råd att köpa mer och mer ekologiskt.

  Tack för ett super inlägg (som vanligt) vi kommer spara detta inlägg och göra ett inlägg om ditt inlägg vid ett senare tillfälle;)

  Ha en ljuvlig dag och njut i solen.

  SvaraRadera
 3. Bra! Instämmer helt!

  Önskar dig en härlig dag
  Anncathrine

  SvaraRadera
 4. Bra skrivit!

  Nu blir det Jamie Oliver på Tv`n, oxå en inspiratör!!

  Stor kram Marie

  SvaraRadera
 5. Tänk om våra kommuner kunde tänka så. Våra barn skulle må bra av att få äta ekologisk mat i skola och förskola. Kram Åsa

  SvaraRadera