torsdag 29 mars 2012

Årets perenn - Bolltistel

Den här lilla gynnaren ska ju tydligen vara såååå enkel att odla. Hrmpf säger jag om det. ;)

Jag har odlat från frö och köpt plantor utan resultat... Men förra året fick jag några från en granne som jag med försiktig hand satte ner i en kallbänk för att den riktigt skulle ta sig innan den planteras ut på sin växtplats. Hur kan en tistel vara så svår att få igång? 

Vi har vanliga tistlar både här och där i trädgården och de verkar trivas mer än väl... (tyvärr...)


Men nu hoppas jag att min lilla bolltistel ska ta sig och frodas i min trädgård. Gör den inte det så ger jag upp! ;)

Anna

11 kommentarer:

 1. Vad konstigt, här kan jag göra i stort sett vad som helst med dom...de dyker upp så snällt iaf. De har iofs stått väldigt länge i rabatten!

  Lycka till med den du har nu!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så synd, hoppas det lyckas den här gången för den är ju så fin! Står den för fuktigt eller skuggigt? Mina står i gassande sol i en torr rabatt och där verkar de trivas som bäst. Min favoritperenn, bara älskar den! Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Hoppas det går bättre i år. Torrt och kargt tror jag den vill ha, så står i alla fall min och den trivs. Det kommer nog att gå bra.
  Kram

  SvaraRadera
 4. De gillar jag, och de fanns i min fars trädgård en gång.

  SvaraRadera
 5. Jag har haft samma problem! Vanliga tistlar frodas, växer så det knakar men bolltisteln... Ska ge mig på ett försök till i sommar. Jag håller tummarna för oss båda.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Gud! Vilken fin bild på en...tistel!
  Jag köpte en annan sort tistel som heter RYSK MARTORN ...inte alls så fin som den på din bild . Den ska bli i alla fall...blå!En slags rot jag planterade...inga frö ;o)
  Kram,Karla.

  SvaraRadera
 7. Oj, bolltisteln växer verkligen som ogräs hos oss. Jag satte en men har numera hur många som helst. De står i "jord" som är som betong, helt utan näring och utan någon som helst omvårdnad.
  Bor du nära mig (Sydöstra Småland på gränsen till Blekinge) är det bara och komma och hämta. Annars kan jag skicka fröer i mängder när frökapslarna kommer.
  Ha de gott och lycka till. Catarina

  SvaraRadera
 8. jag hade en sådan i min trädgård och den stod placerad på sämsta stället plus att jag inte har gröna händer. Den blommade så fint och trivdes. Du kanske tar hand om dem för väl :) Lycka till.

  SvaraRadera
 9. Min stod skuggigt och började tyna bort men jag räddade den i sista stund, flyttade den till den soligaste platsen i trädgården och där står den nu och frodas.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 10. I mitt fall, alla års perenn. Har älskat bolltisteln sen jag var liten.
  Märkligt att du haft svårt att få den att ta sig, men ge inte upp, den ger åtminstone mig mycket glädje varje år!
  //Monzan

  SvaraRadera