söndag 1 januari 2012

Tacksamma tanter...

2011 var det första året jag verkligen lärde mig uppskatta alla dessa bortglömda blomsterskatter! 

Gula och orange blommor har jag helt enkelt inte haft vett att uppskatta innan. ;) Den som inspirerade mig till att ens sätta fröerna i jorden är utan tvekan Anna med bloggen Anna Vattenkannas Trädgård. I hennes trädgård på 180kvm finns det ett woodland, en tropisk djungel, en grusträdgård, en koidamm och en liten torrhed men kanske framför allt färg! 

Tagetes, ringblomma och krasse blommar snällt hela sommaren och lyser verkligen upp trädgården som små solar. Varför har jag hållit på i alla dessa år med kinkiga nymodigheter när det finns tacksamma tanter som blommar från vår till höst? 


I höstas samlade jag huuur mycket fröer som helst från dessa blommor, så jag kan lova att vi går en färgsprakande sommar till mötes här på bloggen. :)

PS: Jag vet att den sista damen inte riktigt hör till sällskapet men jag tyckte hon var så vacker så jag kunde inte låta bli... ;) 

Anna

14 kommentarer:

 1. Åh, vad det kliar i fingrarna efter att få börja så, jag har ägnat eftermiddagen åt att studera och pricka för i Impecta katalogen... Dina bilder inspirerar verkligen, en av mina favoriter har länge varit ringblommor, det finns ju såå många olika att välja på och de är ju så tacksamma och blommar så länge.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Jag har också hittat dessa gamla tanter, mina favoriter är klätterkrasse :) De växer lite varstans i trädgården och de har självsått sig flera gånger så dom är billiga att ha också :)! Vill också passa på att tacka för länken till Annas blogg!
  Kram/Mia

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag har alltid haft svårt, riktigt svårt, för tagetes. Blir inte förvånad över att just du tar en bild som plötsligt får mig att tycka att tagetes är underbart vackert :)

  Hoppas du får ett finfint 2012!

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 4. Väldigt fina och inspirerande bilder!

  SvaraRadera
 5. Krasse och ringblommor älskar jag men tagetes har jag svårt för, vet inte varför. Men eftersom smaken ändrar sig så kanske jag kommer att gilla tagetes också :-) Väldigt fina bilder.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Oh... tänk att man kunnat inspirera lite, så roligt! Det ska bli så roligt att se hur det går med dina frösådder... I år ska jag prova med tantblomman nr 1 - begonia - hemma hos mig. Det finns ju så många olika sorter och själv har jag aldrig gillat dem. Typ "tråkiga små isbegonior på kyrkogårds"-känsla är ju inget som man hurrar för MEN jag har äntligen kommit till insikt om detta släktes många möjligheter. Vi får väl se vad det blir av det hela.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Jo det finns många gamla "säkra kort" (eller gamla tanter) som fallit i glömska, men iom att man tar fram andra färger och former känns även dessa "nymodiga". Provade Fjärilskrasse hos mig i somras med ack vad många hungriga larver jag lockade fram=(

  Ha nu en riktigt god fortsättning på det nya året och en bra start på veckan!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga färger! Jag vet inte varför men ringblommor trivs inte hos mig... Jag har försökt flera gånger men det blir bara en här och en där, inget hav precis. Krasse går bra däremot, men ibland får de för mycket gödsel när jag gödslar rosorna, och då blir det mest blad:)). Jag hade inte så mycket sommarblommor i rabatterna 2011, och det saknade jag jättemycket så i sommar ska det frossas:)).
  Kram

  SvaraRadera
 9. Underbara bilder! I sommar ska jag också ha tantblommor, planerar för fullt vad jag ska fylla ungarnas kommande små planteringslotter med, och ringblommor ligger bra till. Älskar deras doft, de påminner om min farmor som alltid hade sådana blommor nedanför sin trapp. :) Kram!

  SvaraRadera
 10. Hei Anna! Godt nytt år! Følger bloggen din hver dag, og synes den er så koselig! Jeg har også samlet frø i høst, fra bl.a lupiner og akeleier, men aner ikke om jeg oppbevarer dem riktig eller hvordan jeg går frem? Hvordan gjør du det? Forstår om du ikke har tid til å svare! Ha en fin ny uke, og takk for den fine bloggen din! klem fra Silje.

  SvaraRadera
 11. Krasse och ringblomma har alltid varit mina favoriter. Framför allt ringblomman som min mamma odlade i massor när jag var liten - och gör fortfarande. Brukar ha dem i grönsakslandet där de lyser upp fint. Tagetesen däremot... Det ska vara om det är en speciell sort, en rolig och inte så tagetesaktig då. Har för mig att det finns en lite cirkusaktig rackare som är fräck... Den skulle jag också kunna tänka mig i grönsakslandet - brevid morötterna.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Hej

  jag tror att orange är en färg man får lära sig att uppskatta om man inte tycker om den från början.
  Och dessa härliga "tantblommorna" lyser verkligen upp hela trädgården. Tagetes har jag lite svårt för, men krasse och ringblommor de är inte fy skam.

  Ha ett riktigt fint år!

  Kram

  SvaraRadera
 13. Härligt! Jag har också samlat fröer av dessa tanter. Nasturtium är min favorit all times - den har jag en mörkröd variant av och en variergerad. Tiilsammans blir det fyrverkeri.

  http://nal-o-trad.blogspot.com/2011/08/kolossalt-med-krasse.html

  SvaraRadera
 14. Jag håller med till 100%. Har precis beställt mängder av ringblomma och krasse till årets trädgård. Nu har ju ringblomman en annan plats hos mig förutom att hon är vacker... jag gör ju ringblomssalva av dem! :-)

  God fortsättning på 2012!

  SvaraRadera