Vi jobbar hårt med att förändra vår inställning till framför allt mat hemma hos oss just nu.
Barnen är uppvuxna med att om något tar slut så handlas det nytt på en gång. Felet är vårt, men för att försöka ändra allas vår inställning till mat har vi i veckan testat ett nytt grepp. När smöret tog slut så köpte vi inte nytt! Vi har börjat med veckohandling i ordets rätta bemärkelse! Till saken hör att barnen kan bre på huuur mycket smör som helst på mackorna och sedan slänga dem... I stället för att bli arg och tjata mig gul och blå tänkte jag såhär...
Det vi köper ska räcka en vecka och gör det inte det så får man vara utan. Är man inte försiktig med de resurser vi har så tar de slut! Kan kanske vara något att tänka på för gemene man... mig inkluderat!
Efter några dagar utan smör så jublade alla när jag hade varit iväg och handlat mat igen. Nu är de fantastiskt försiktiga med hur mycket smör de tar och kastar inte så mycket mat över huvud taget längre! (Vi ska inte ropa hej ännu, det har bara gått en dag... ;))
För att visa barnen hur mycket mat de slänger har vi en stor bunke som kompost i köket som står så alla ser den. En dag ville Albin att vi skulle åka och köpa nya leksaker men då visade jag honom bunken och sa att all den där maten vi hade slängt faktiskt var pengar som vi kunde ha köpt leksaker för i stället. Aha sa han, och jag såg ett ljus tändas i den lille killens ögon. Jag lovade honom att om han lovade att vara mer försiktig med hur mycket mat han kastar så skulle vi åka iväg och köpa den där leksaken.
Mat är resurser, resurser är pengar!
Så enkelt att till och med en 4-åring kan förstå, men ändå så fantastiskt svårt att förändra!
Jag vill att mina barn ska förstå hur mycket arbete som ligger bakom att producera den mat vi äter och framför allt att resurserna inte är outtömliga. Smör tar slut...
Vad behöver en människa egentligen för att överleva? Mat, tak över huvudet, värme och kärlek. Varför låser vi oss då med en massa materiella saker som i sin tur kräver resurser för att kunna användas? Behöver vi egentligen två bilar, köket fullt med maskiner, tvättstugan och städskrubben fylld med kemikalier, en torktumlare för att torka våra kläder, en gräsklippare som går på fossila bränslen och nya kläder varje månad? Utan allt detta tar det visserligen längre tid att göra saker, MEN du har mer tid över eftersom du inte behöver jobba så mycket för att ha råd med allt!
Min man tog faktiskt beslutet att vi ska sälja den ena av våra bilar efter jul och så cyklar han till jobbet. Han har två mil till jobbet och börjar kl 06.45 varje morgon. ;)
Han får motion, vi sparar pengar och framför allt, vi sparar på miljön! Varför gå till ett gym och springa på ett löpband som drivs av el när du enkelt kan börja cykla till jobbet i stället...
Livet vi lever är så sjukt så man förundras över att inte någon reagerar! Skippa gräsklipparen och kör med handjagare i stället. Du får välbehövlig motion, gräset klipps och man slipper buller och avgaser från gräsklipparen.
VARFÖR ÄR VI SÅ RÄDDA FÖR ATT ARBETA FYSISKT? Vad är det som är så farligt med att jobba så man blir trött i kroppen? Vi behöver arbeta med våra kroppar för att må bra. Ingen sover så gott som den som har arbetat hårt under dagen och känner sig tillfredsställd med sitt dagsverke...
Några små tips bara för den som gärna vill förändra sitt liv men inte vet vart man ska börja!
Anna
Två saker kom jag att tänka på!
SvaraRadera1) Vi är så lika du och jag!! Tänk va oss vid ett middagsbord, skulle vi någonsin få i oss mat då??
Jag har för länge sedan annamat att handla 1g/vecka för länge sedan och gärna mer sällan ändå. Att det tar riktigt slut, på allt. Innan man handlar. Jag har också lärt mig att det går fint....tils mjölken till kaffet är tomt. Då är det kris ;)
2) Är du beredd att gå så långt så du kastar ut Disk och tvättmaskinen också??
Jag kan svara för mig: NEJ!! Vissa saker har faktiskt uppkommit av människan till att förskansa sig mer tid. Dessa två är sådana, anser JAG!
Mycket sunda och goda funderingar du delar med dig av!
Ha en fin helg! Kramar Carolina
åh ljuvligt inlägg... BRA ANNA;)
SvaraRaderaHär vecko-handlas det också men det där med kompost och låta barnen se vad de slänger har vi inte (ÄN) för det du säger är så viktigt. VI måste börja förändra och förändringen börjar här och nu.
Tack för ett mycket bra och tänkvärt inlägg och ge din man en rejäl klapp på axeln för intiativet att cykla till jobbet. Bra gjort...
Önskar dig en härlig kväll
Go´kväll Anna
SvaraRaderaDu har såå rätt! Ja, Varför ska det va så svårt, när det är så självklart?.. Härligt med din Energi!! Du ska veta att den smittar av sej..
Nytt År Nya Möjligheter!!
Nu ska jag börja med ngt "bra", varje vecka o tänka framåt...
Kram kram Marie
Marie: Vad glad jag blir! Tack för din gulliga kommentar. Det är sådant som gör att man orkar fortsätta! :)
SvaraRaderaKram/ Anna
Många goda tankar och idéer!!
SvaraRaderaÖnskar dig en skön helg! Kramar!
Det finns förhoppningsvis många som håller med dig. Men VARFÖR vi har fått det så är något jag också funderat mycket på. Jag tycker nog inte att det är så konstigt. Vi skall helat tiden producera mera. Världsekonomin, nationella ekonomin blabla skall växa. Tillväxt framför allt. Varför frågar sig ingen, men så har vi byggt upp våra ekonomier i västvärlden. Skall det växas måste det konsumeras och ständigt mera. Blir vi inte flera (som i lilla Svedala) så får väl var och en konsumera mera. Att då tala/visa/tuta i små barn att man bara slänger och köper nytt är ju en grymt effektiv väg att vandra. Och visst får vi det budskapet nerstoppat i halsen var vi än går. Man köper nytt när något går itu. Saker görs utan möjlighet att kunna repareras och vill man tvunget köpa en pryl till vilek det faktiskt kan köpas reservdelar så kostar den avsevärt mycket mera än en som är slit-o-släng. Vad väljer då gemene man? Och varför blir det då som det redan blivit?
SvaraRaderaSUCK!
Tack för ett bra och tänkvärt inlägg!
SvaraRaderaVi har bättrat oss nu, men det fanns en tid som allt för mycket mat åkte i soptunnan. Läste någonstans att man kan göra en regel att om man måste slänga något för att det blivit gammalt, så får man inte köpa det på en månad.
Vi har inte de flesta saker som du skriver om. (bara en bil, ingen torktumlare, bara ekologiska tvättmedel, mest loppiskläder. En gräsklippare som går på bensin har vi men den används också väldigt sällan) Men vi klarar oss bra ändå! Man behöver inte så mycket egentligen. Man kan vara lycklig ändå!
Du vet redan att jag håller med dig! Nu också! Kram
SvaraRaderaEn barnfamilj med mamma, pappa och två barn kastar mat för ca 10.000 kr på ett år....
SvaraRaderaDet är rätt mycket pengar!
Så jag blir glad över ditt tänk!
Den här bloggen kommer jag tillbaka till =), första gången jag är här och tassar men nu åker du in bland mina favoriter.
Trevlig kväll!
Du har gjort det igen! Dina inlägg är så fantastiskt skrivna att även den mest inbitne slösare blir omvänd. VI har också tänkt på det där med hur mycket mat som kastas, jättebra idé att verkligen SE komposthinken! Likadant att inte köpa nytt förrän nästa gång man ska handla.
SvaraRaderaKramar
Instämmer i varenda ord Anna, och lyfter hatten för er familj, all heder åt din man som lever som han lär! Det är oerhört ledsamt att vår samhällsuppbyggnad går ut på konsumtion...konsumerar vi inte blir vi arbetslösa, och därmed hjälplösa, beroende av bidrag enligt samhällsmodellen. Andra blir sjuka av stress och vantrivsel på jobbet för att en normal 40-timmarsvecka inte räcker för att vi ska kunna ha alla statusprylarna. Varför inte använda tiden till att odla egen mat istället för den där känslan av hjälplöshet? Varför måste vi lösa ut dyra gymkort då vi tar bilen till gymmet för att springa på ett löpband? För att sedan till kvällen sitta framför TV:n eller datorn i timmar? Istället för att ständigt konsumera borde vi tänka på att producera, det finns så mycket man kan göra med sina händer som skänker glädje....
SvaraRaderaJag är en likadan idealist som du Anna, och får kämpa många slag i vår familj av trilskande tonåringar och oförståelse...men vi tar små steg, vi sorterar och komposterar och har också en hönshink där vi slänger alla rester så inget går till spillo. Men alltsom oftast känner jag mig som en soppolis...ibland känner jag att jag skulle vilja börja om: flytta till landet mycket tidigare än vi har gjort och uppfostra barnen till livet på en gård med vördnad för maten och djuren. Våra stora barn är ju "stadsbarn" som nu går sina egna vägar...nåväl vi har ännu chansen med de mindre barnen! Ska också tänka på att inte genast åka till affären när något är slut, utan planera mer och veckohandla!
Superbra och tänkvärt inlägg, Anna! Du inspirerar!
Gos morgon Anna!
SvaraRaderaSå mycket kloka ord du skriver och så sant det är.
Jag skulle också vilja sälja ena bilen men för oss är det lite omöjligt på det sättet som vi lever.
Men Så onödiga kostnader.
Vi storhandlar också så mycket barna lär av sig av det.
Just det att ha har vi lrät dom mycket av.
Det brukar jag påminna när som klagar att
Då kan jag börja jobba heltid mm och vara borta
mer. Då brukar dom stanna upp och känna att då vill vi inte ha saker utom att du är mer hemma mamma;)
Jag har aldrig heller föratått att köpa massa gympa kort eller gym.
Så mycket du kan träna utan dom.
Ha en fin Helg ! Kramar Sirpa
ps...vilka otrologt vackra bilder.
Ja men visst! Du har så rätt! För tio år sedan gjorde vi så när barnen var 7 och 9. Komposthinken har dessutom blivit två, en till hönsen och en till komposten. Mycket bra att lära barnen även återvinning har guld i mun.
SvaraRaderaTänkvärt, men alla har faktiskt inte samma förutsättningar... det gäller att lyfta att det lilla också är betydelsefullt.
SvaraRaderaOj, har var det många tankar och ideer. Vill lämna ett litet tips tillbaka, cykelkärra! Cykla med barnen till skola och dagis är nyttigt för både dom och föräldrarna. Och cykelkärra går att lasta matkassar i också! Kanske det går en skolbuss där ute i skogen hos er? Då får de större barnen lära sig ta ansvar, brukar vara nyttigt och spännande. Men den där byggbelysningen till växterna.... elen är en stor bov i vår värld!
SvaraRaderaAnonym: Självklart är elen en stor belastning på vår miljö. Därför köper vi bara miljömäkt el från vatten och vind. Sedan har jag stängt av värmen i rummet där växterna ska få bo så jag är ganska säker på att vi kommer att använda mindre el än om jag inte hade växterna där med belysning. Sedan är det liiiite svårt att cykla med fyra barn i en cykelkärra. Om du hittar någon sådan kärra är jag tacksam om du kan tipsa mig om vart jag kan få tag på en sådan...
SvaraRaderaVänligen/ Anna Forslund
Du/ni har kommit långt i era funderingar och planer. Tufft av Niklas, han kommer bli svår att klå i kondition, haha.Vi var faktiskt utan bil när killarna var små. Jag cyklade höggravid med tvillingarna, och även sedan när tredje var lite större.Med alla aktiviter när de är större blir det värre... Men Anna, det förståår du väl att du ska ha ett tåg av cykelkärror efter din cykel ;)... Ha det gott! Kram Marie
SvaraRaderaDu är så klok, du och din man! Genialt att prata med barn på det sättet, det ska jag ta efter med F nu när han börjar växa på sig. Det är så viktigt att barn förstår värdet av saker, ur många aspekter. Får nästan lite dåligt samvete över att jag inte är lika medveten som du, men...jag kör med handjagare så lite bidrar jag med :-) Tack för inspirationen till att handla mer miljömedvetet. Love it!
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
När vår familj flyttade till förorten köpte vi min första bil. I 33 år hade jag då levat utan och det gick bra. Från mars t.om september cyklar jag till jobbet i stan. Det är 1,5 mil. Resten av året cyklar jag fram och tillbaka till stationen. En del av bilarna cyklar jag om flera gånger på vägen till jobbet. Att de sitter i de är köerna varje dag. Jag kan inte förstå det. Min man cyklar också till stationen. Bilen den använder vi bara till och från dagis å vädret är för kallt/halt/blåsigt för att dra cykelkärran med barnen.
SvaraRaderaDitt inlägg ät väldigt inspirerande. Nu ska jag också införa kompostmetoden i vår familj! // Anna
Det här är det bästa inlägg jag har läst på länge!!! Så klokt och tänkvärt!!! Du sätter ord på många av mina tankegångar, om vårt slöseri med resurser och rädslan för fysisk aktivitet som finns gratis i vardagsarbetet.
SvaraRaderaKramar,
Regina
Du har många fina tankar och idéer som inspirerar. Jag har också alltid velat leva miljövänligt och jag gör mitt bästa. Sorterar och komposterar vilket leder till mindre sopor. Brukar bli en soppåse i veckan. Så när vår lilla tunna är halvfull är grannarnas dubbelt så stora tunnor överfulla. Jag hoppas hoppas på att få ett jobb lite närmare där vi bor, så vi kan sälja ena bilen. Två mil är lite i häftigaste laget att cykla för min del känner jag. Din man är en riktig tuffing. Har han skaffat dubbdäck till cykeln nu då?
SvaraRaderaTrevlig helg.
Kram Marita i Björkhagen
Mycket tänkvärt inlägg!! Vi har efter att jag blivit sjuk fått en annan ekonomi. Förut "slarvade" vi mer medan nu är det tänka först som gäller. Nyttigt (om än inte alltid jättekul får erkännas...) för oss och kanon för naturen!
SvaraRaderaKort och gott: tack för ett bra inlägg! Gillar din fina blogg med härliga bilder och tankeväckande texter!=)
SvaraRaderaVilket fint och tänkvärt inlägg! Jag känner igen mig i att mycket mat slängs när man har småbarn. Vi har också en hink med matrester stående framme, men det är för att våra höns får den maten varje dag. Det är i alla fall en sak som känns väldigt skönt när man "måste" slänga : att vi får ljuvliga ägg från dem som äter upp våra rester.
SvaraRaderaHa en underbar söndag!
Jag tycker verkligen om din blogg och det här inlägget visar tydligt varför. Klarsynt och inspirerande. Tack för att du delar med dig.
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaVilket härligt och fin inlägg!
Ja du varför biter latmasken så hårt ibland?
Kolla in min gästbloggare 81 år.
Ha det gott
Annika
Fantastiska bilder du bjuder på
Tack för alla goda råd och tips! Det är riktigt inspirerande att läsa din blogg. Fortsätt så! Regina
SvaraRadera